Μουσικη

Baba Zula και London Afrobeat Collective συναντιούνται στην Αθήνα

Λίγο πριν μας μιλάνε για τις επιρροές τους

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 602
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340578-708381.jpg

Λονδίνο-Κωνσταντινούπολη-Αθήνα. 3 γκρουπ από διαφορετικές πόλεις θα μοιραστούν τη σκηνή του Gagarin. Σύνδεση με μπάσο. Oι Baba Zula από το 1996 αφομοιώνουν χωρίς όρια επιρροές από διαφορετικά είδη όπως ψυχεδέλεια, reggae, dub, electronica και τούρκικη παράδοση. Η παρέα των London Afrobeat Collective από την άλλη ακολουθεί πιστά τους μουσικούς δρόμους του afrobeat με το ντεμπούτο άλμπουμ του 2015 Food Chain. Η δικοί μας Ρόδες United (Ν.Βασιούλας, Ν. Σολ, Β. Νιτσάκης, Δ. Στεργίου, Γ. Καπής, Θ. Αλεξανδρής, Ν. Χριστοφίδης και Ν. Κλιντ) συνθέτουν το τελικό line up με τα τραγούδια του άλμπουμ «ΙΝΤΕΡΝΕΤ» και τη δική τους μίξη από hip hop, ροκ με στοιχεία από ράγγα και ρεμπέτικο. 

BABA ZULA

  1. Istanbul. Μια μητρόπολη της ανατολικής Μεσογείου, ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό. Η αγαπημένη θεωρία του χάους εφαρμοσμένη σε μια πόλη.
  2. Όλη η μουσική που έχουμε ακούσει. Παραδοσιακή, ακουστική ή ηλεκτρική, ηλεκτρονική, ψυχεδέλεια, ρέγγε, μπλουζ, ροκ και συνδυασμοί όλων αυτών από ολόκληρο τον κόσμο, τους αιώνες που έφυγαν και τους αιώνες που έρχονται.
  3. Ο χορός, η φυσική κίνηση σώματος και ψυχών για να φτάσεις να νιώσεις ελεύθερος.
  4. Η ελευθερία. Είναι η απόλυτη αξία που εμπνέει τον πλανήτη, του εξάπτει τη φαντασία και κάνει τους πάντες να θέλουν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.
  5. Η αντίσταση. Σε ό,τι μας στερεί την ελευθερία, στον πόλεμο, στις διακρίσεις.
  6. Η αγάπη. Προσθέτω και μια έκτη έμπνευση και επιρροή μας, ενώ ξέρω ότι μας ζητήθηκαν 5 – αλλά αυτό θέλουμε να κάνουμε, να παραβούμε τα όρια και να γεμίσουμε τα κενά με σπόρους αγάπης και ελευθερίας. 

LONDON AFROBEAT COLLECTIVE

  1. Fela Kuti. Ο πατέρας του afrobeat, αληθινή μουσική ιδιοφυΐα, ένας πρωτοπόρος. Η μουσική του είναι εντελώς μοναδική και είναι ένας από τους καλλιτέχνες που μπορείς να ακούς στο διηνεκές – πάντα υπάρχει κάτι που δεν πρόσεξες ή δεν άκουσες πριν.
  2. James Brown. Aπέδειξε ότι τα σοβαρά μηνύματα κοινωνικής ευθύνης μεταδίδονται καλύτερα με το ακαταμάχητο φανκ και την κολλητική αισιοδοξία του «Get On the Good Foot». Ακόμα και τον ίδιο τον Fela επηρέασε.
  3. Τα άλμπουμ «Who Is This America» και «Security» των Antibalas. Απίθανος συνδυασμός βρώμικων grooves, πολιτικοποιημένου στίχου και φοβερού παιξίματος. Ήταν εκείνοι που ώθησαν πολύ κόσμο προς το afrobeat, και σίγουρα και εμάς.
  4. Frank Zappa. Εμβληματικός και σταθερά ενδιαφέρων καλλιτέχνης του 20ού αιώνα. Η απουσία σεβασμού στους κάθε είδους κανόνες, οι μουσικές του καινοτομίες, το γεμάτο νοήματα φανκ του, είναι όλα απίστευτα.
  5. Shri Mataji Nirmala Devi. Ο πιο απίστευτος πνευματικός δάσκαλος της σύγχρονης εποχής, του οποίου τα διδάγματα ανοίγουν πόρτες στην αληθινή εσωτερική μεταμόρφωση και πνευματική αφύπνιση.

Gagarin, Λιοσίων 205, Σάββατο 18/2 Είσοδος €15, €18 (ταμείο). Προπώληση: www.viva.gr, Public, SevenSpots, Media Markt, Reload (Πανεπιστημίου 54), Ευριπίδης, Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή) 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ