More in Culture

Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ: «Ελπίζω όταν ξαναέρθω, τα Γλυπτά του Παρθενώνα να βρίσκονται εδώ»

«Ελπίζω να μην περάσουν πάλι 12 χρόνια μέχρι να επιστρέψω»

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμάλ Αλαμουντίν
Αμάλ Αλαμουντίν: «Ελπίζω όταν ξαναέρθω, τα Γλυπτά του Παρθενώνα να βρίσκονται εδώ» © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή της στην Ελλάδα

Η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ βρέθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη (10.9) για τη συνάντηση των Πρεσβευτών Καλής Θελήσεως της UNESCO, κατά τη διάρκεια της οποίας έστειλε το μήνυμά της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ως Βρετανή δικηγόρος που κοιτάζει αυτήν τη στιγμή τον Παρθενώνα, ευελπιστώ να δούμε σύντομα πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας, και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα - ελπίζω να μην περάσουν πάλι 12 χρόνια για να επιστρέψω στην Ελλάδα, κι όταν ξαναέρθω, τα Γλυπτά να βρίσκονται εδώ, σε κοινή θέα», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ κατά την παρέμβασή της στην κεντρική εκδήλωση στον Ναό του Ολυμπίου Διός.

Η εκδήλωση στον Ναό του Ολυμπίου Διός, η οποία συνδιοργανώθηκε με το Economist Enterprise και συντονίστηκε από τον Alasdair Ross, Countries Editor του The Economist στο πλαίσιο της Συνάντησης των Πρεσβευτών Καλής Θελήσεως της UNESCO στην Αθήνα, περιλάμβανε συζήτηση μεταξύ της Αμάλ Κλούνεϊ και της Κωστάντζας Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πολιτισμός». Ο διάλογος επικεντρώθηκε στις ολοένα και αυξανόμενες επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο του πολιτισμού, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, καθώς και στη σημασία της διαφύλαξης της ανθρώπινης δημιουργικότητας, της πολιτιστικής πολυμορφίας και των κοινών αξιών σε κάθε πεδίο δράσης της UNESCO.

Η τριήμερη συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση του Πολιτισμού, Κωστάντζα Σμπώκου- Κωνσταντακοπούλου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον εμπλουτισμό της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικής παραγωγής. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η χρήση της πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, να υπόκεινται σε δεοντολογικές και θεσμικές δικλίδες ασφαλείας και να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Οι αρχές αυτές αποτελούν τη βάση της στρατηγικής και της πολιτιστικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο καινοτομίας που προστατεύει την πολιτιστική πολυμορφία, τα δικαιώματα των δημιουργών και τη δίκαιη αμοιβή τους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δώσει νέα δυναμική στον πολιτισμό και να «δώσει φωνή» σε παραδόσεις που μέχρι σήμερα παρέμεναν αθέατες, ενέχει όμως και σοβαρές προκλήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκπαιδεύεται πάνω σε κυρίαρχες αφηγήσεις. Ό,τι δεν είναι ορατό στο σύστημα, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να το προστατεύσει. Σήμερα έχουμε μια βαθιά ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές και, σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος της UNESCO είναι θεμελιώδης», δήλωσε η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση του Πολιτισμού, Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου. 

Η Αμάλ Κλούνεϊ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Senior Fellow στο Oxford Institute of Technology and Justice και συνιδρύτρια του Clooney Foundation for Justice, υπογράμμισε: «Έχουμε δει παρατεταμένες συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, με τους ανθρώπους να είναι ολοένα και πιο διχασμένοι και να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο προκειμένου να ενισχύσουν τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους. Ο πολιτισμός αποτελεί αντίδοτο σε αυτό, καθώς μας υπενθυμίζει τα κοινά μας ενδιαφέροντα και βιώματα. Αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για καλό σκοπό, φέρνοντας σε επαφή με δικηγόρους και νομικούς όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύξαμε σε συνεργασία με το AI for Good Lab της Microsoft θέτουν τη νομική πληροφορία στη διάθεση ευάλωτων κοινοτήτων και τις βοηθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο νομικό σύστημα της χώρας τους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast Όταν το παιδί ζωγραφίζει
Podcast Όταν το παιδί ζωγραφίζει | Μπορεί η ζωγραφική να βοηθήσει στην προσαρμογή στο Δημοτικό; | Μέρος Α'

Οι απλές προσκλήσεις σχεδίου μπορούν να ανοίξουν συζητήσεις για τη σχολική καθημερινότητα, τις σχέσεις, τις ανακαλύψεις αλλά και τις δυσκολίες των πρώτων εβδομάδων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY