Κινηματογραφος

Υπερβολική δόση (καλού) σινεμά

14o Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 226
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91158-204887.jpg

Αν δεν έχετε ακόμη οργανώσει το πρόγραμμά σας για τις επόμενες δώδεκα μέρες, θα πρέπει να αισθάνεστε ήδη τα πρώτα σημάδια πανικού. Δοκιμάσαμε να κωδικοποιήσουμε το φεστιβάλ με λέξεις κλειδιά, για καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου του, ευκολότερο προσδιορισμό των στόχων σας και για τη μεγιστοποίηση της δικής σας απόλαυσης...

Kυρίως πιάτο Ταινίες που προτείνουν μια διαφορετική εκφορά της κινηματογραφικής γλώσσας, έναν καινούργιο τρόπο να κοιτάζεις τον κόσμο, να τα υλικά του διαγωνιστικού τμήματος (και του Πανοράματος) που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του φεστιβάλ.

Μουσική Τα μουσικά ντοκιμαντέρ αποτελούν εδώ και κάμποσα χρόνια ένα από τα πιο πετυχημένα τμήματα του φεστιβάλ. Ταινίες για τους Gorillaz του Ντέιμον Άλμπαρν, για τους Public Enemy, αλλά και το ελληνικό hip hop, ή την περιοδεία της νέας ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής με το Velvet Bus, δίνουν το ρυθμό στη φετινή διοργάνωση.

Black and White Έχοντας υπογράψει ταινίες σχεδόν σε κάθε κινηματογραφικό είδος, ο Ζακ Τουρνέρ κατόρθωσε να αλλάξει το ίδιο το αμερικάνικο σινεμά μέσα από μια σειρά φιλμ που είχαν προδιαγραφές για b-movies, αλλά που τα δικά του χέρια τα μεταμόρφωσαν σε μυστηριακά κινηματογραφικά διαμάντια.

Γυναίκες Δύο γυναίκες νεαρής ηλικίας έχουν την τιμητική τους στο φετινό Φεστιβάλ της Αθήνας. Η Αλμπερτίνα Κάρι από την Αργεντινή είναι η σκηνοθέτιδα την οποία οι Νύχτες Πρεμιέρας προτείνουν σαν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες δημιουργούς του παγκόσμου σινεμά. Η 26χρονη Ισίλντ Λε Μπεσκό, από την άλλη, έχει προλάβει να γυρίσει τρεις μεγάλου μήκους που την έχουν ήδη καθιερώσει σαν τη βασική εκπρόσωπο ενός «νέου κύματος» του γαλλικού σινεμά.

Μόνο αίμα Ανέκαθεν μερικές από τις πιο έντονες στιγμές του φεστιβάλ λάμβαναν χώρα μετά τα μεσάνυχτα. Φέτος σας περιμένουν ιστορίες τεράτων βασισμένοι σε «αληθινές ιστορίες» και με αισθητική 70s (The Wild Man of Navidad), κορεάτικα θρίλερ με serial killers (The Chaser), αλλά και η καινούργια ταινία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ (From Within).

Ελληνικό σινεμά Δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ στο τμήμα μουσική και φιλμ, το Hip Hop ρυθμοί και ρίμες του Νίκου Σκαρέντζου και το Velvet Bus της Γκρατσιέλας Κανέλλου, η πρώτη μεγάλου μήκους του Ανέστη Χαραλαμπίδη στο τμήμα DIY και φυσικά η παγκόσμια πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας Μικρές ελευθερίες του Κώστα Ζάπα, συνθέτουν τη «δική μας» συμμετοχή στο φεστιβάλ.

Madonna Οι αίθουσες προβολής του φεστιβάλ θα γίνουν φέτος λίγο πιο “sticky and sweet”, μια και η Madonna θα είναι παρούσα με διπλή ιδιότητα στις προβολές του. Ως σκηνοθέτης με το Filth and Wisdom που θα δείτε πρώτοι για να ανακαλύψετε αν άξιζε ή όχι το κράξιμο που έφαγε στο Βερολίνο και ως παραγωγός του I am Because I am, με το οποίο αποδεικνύει την κοινωνική της ευαισθησία.

DΙΥ Αν υπάρχει μέλλον στο ανεξάρτητο σινεμά, τότε για πολλούς αυτό είναι «χειροποίητο», μια άποψη που μοιάζει να αντανακλά το αφιέρωμα στον do it yourself κινηματογράφο. Από το Nights and Weekends της Γκρέτα Γκέρβινγκ και του «βετεράνου» του κινήματος Τζο Σουάμπεργκ μέχρι το Ecce Momo του Ανέστη Χαραλαμπίδη ή το Love Live Long του πάντα ανήσυχου Μάικ Φίγκις, εδώ θα βρείτε μερικές χρήσιμες «οδηγίες» για το πώς μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Animation Το αντίθετο του κόσμου της Disney θα συναντήσετε στις ταινίες κινουμένων σχεδίων του Μπιλ Πλίμπτον. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει την καινούργια του ταινία Idiots and Angels, ενώ ο Πλίμπτον θα δώσει ένα μοναδικό workshop όπου τα σκίτσα που θα κάνει στη διάρκειά του θα μοιραστούν στη συνέχεια στο κοινό.

Σχολείο Τα πράγματα που οι μαθητές μπορούν να διδάξουν στους ενήλικους εξετάζει το φεστιβάλ μέσα από το αφιέρωμα Διαγωγή μηδέν. Το βραβευμένο με τον Χρυσό φοίνικα Entre le Murs του Λοράν Καντέ, τα ντοκιμαντέρ American Teen και Baghdat High, που καταγράφουν τις ζωές των μαθητών σε δυο σχολεία της Αμερικής και του Ιράκ αντίστοιχα, εξερευνούν τη σχέση εκπαίδευσης και σινεμά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ