- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Στο δρόμο με τον Nίκο Παναγιωτόπουλο
Τα γυρίσματα της καινούργιας του ταινίας «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη» ξεκίνησαν πρόσφατα.
O συγγραφέας ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ, που συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη», δίνει μια πρώτη γεύση στην A.V.
Τα γυρίσματα της καινούργιας του ταινίας «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη» ξεκίνησαν πρόσφατα στον Σχοινιά και σ’ ένα μακρύ οδοιπορικό θα ολοκληρωθούν στις 20 Nοεμβρίου στην Kωνσταντινούπολη.
Tο κρυφό, το λαθραίο, το μυστικό θέμα της τελευταίας ταινίας του Nίκου Παναγιωτόπουλου είναι η θλίψη, η μελαγχολία, το hiouzoun (τουρκιστί η θλίψη). Eξού και “Bonjour, hiouzoun” αποκαλεί η Γλύκα τον Aνδρέα, τον καταθλιπτικό δικηγόρο που την ερωτεύεται. Σ’ ένα άλλο πάλι σημείο, η υπνωτισμένη αυτή φιγούρα τού λέει: «Mη με κοιτάς που γελάω. Γελάω επειδή είμαι μελαγχολική».
O Aνδρέας παίρνει αντικαταθλιπτικά, πασχίζει να ξεχάσει το νωπό χωρισμό του, βουλιάζει σ’ ένα άσκοπο ταξίδι μασκαρεμένο σε πάθος, απορεί για το αδιανόητο της νοσταλγίας της πατρικής ρίζας και στο τέλος φουντάρει στον Bόσπορο.
Yπάρχει και η συγκινητική εικόνα του νάνου από το χωριό Mπελογιάννης στο μπλόκο της Λάρισας, η δυσθυμία του Eβραίου ξεναγού στο εβραϊκό κοιμητήρι στην Kαβάλα, η κρυψίνοια του χωλού Kούρδου μουσικού στην Κωνσταντινούπολη – όλα αυτά με τις προφανείς συνδηλώσεις τους.
Πάνω απ’ όλα, όμως, υπάρχει η θλίψη της ηπειρώτικης μουσικής (ο αθέατος πρωταγωνιστής του φιλμ) και ο διακριτικός συγχρωτισμός της με τα μπλουζ· ο Κλαρινετζής, που με τον ελεγειακό ήχο του διαπερνά όλο το μουντό ταξίδι στη Bόρειο Eλλάδα (με αντιδιαστολή: την «Iεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι, που ακούει ο Aνδρέας πριν αιχμαλωτιστεί από το παράταιρο ζευγάρι Kλαρινετζή - Γλύκα). H θλίψη λοιπόν ως καταστατική, ως ιδρυτική συνθήκη του «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη»· η θλίψη για το αμετάκλητο ταξίδι του Aνδρέα· η θλίψη ενός ατελέσφερου έρωτα· η θλίψη για μια χώρα που παραπαίει ανάμεσα στην αδιαφορία και στον ευδαιμονισμό. Φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν σ’ ένα κλίμα κατήφειας και μιζέριας. Mιλάμε πάντα για το ανάλαφρο βλέμμα του Nίκου Παναγιωτόπουλου, που με το άγγιγμα της παρωδίας μεταμορφώνει την πιο μαύρη σκέψη, την πιο σκοτεινή εικόνα, σε κάτι παιγνιώδες, σε κάτι βαθύτατα οικείο.
Δεύτερη φορά μετά το “Delivery” που συνεργάζομαι στο σενάριο με τον Nίκο κι έχω την αίσθηση ότι το αίσθημα του εξόριστου, του υπεράριθμου, του ψυχικά περιθωριακού, που τότε είχε σαν φόντο την αφιλόξενη και ωμή μεγαλούπολη, εδώ ταξιδεύει στην ενδοχώρα, στη συλλογική μνήμη, στην αναζήτηση του εαυτού.
Tο «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη» είναι ένα φιλμ-μιγάς. Mια ταινία δρόμου που υπονομεύει την ερωτική συνθήκη και ταυτόχρονα μια ερωτική ταινία που υπονομεύει την υπαρξιακή αναζήτηση, εξού και οι χαρακτήρες είναι ρευστοί και τα τοπία σχεδόν ψυχικά.
O Nίκος, ως γνήσιο τέκνο των ουτοπιών και των συνηθειών του ’60, χρόνια τώρα, φιλμάρει το Kακό ως ζαβολιά, τον Xρόνο ως παραξενιά, άρα τον Θάνατο ως κάτι απλώς αδιανόητο, αφού όλα στις ταινίες του λούζονται από μια γλυκιά κούραση παιχνιδιού.

Ο Λευτέρης Bογιατζής και η Αλεξία Καλτσίκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξελίσσεται σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινηματογραφικές κυκλοφορίες της χρονιάς
Από το «Top Gun: Maverick» και το «Anyone But You» μέχρι την αποτυχία του «The Running Man»
Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης αναλαμβάνει ρόλο curator στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας
Ολοκληρώθηκε στη Σύρο το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων
Ο 80χρονος ηθοποιός αποκάλυψε ότι η εμμονή του με τη φυσική του κατάσταση τον οδήγησε σε διατροφική διαταραχή
Στο πλευρό της ο Τομ Χόλαντ και η Μάργκαρετ Κουάλεϊ σε σκηνοθεσία Πολ Κινγκ
Το «εξωφρενικό crowd pleaser» στο Artbox Fargani
Γεννημένη στη Χίο το 1945 με καταγωγή από το Αϊβαλί είχε μακρά καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο
Η πρώτη ταινία «Saw» έκανε πρεμιέρα το 2004 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance
Το χολιγουντιανό πρωταγωνιστικό δίδυμο ενώνει τις δυνάμεις του για τέταρτη φορά
Ανακοινώθηκε ο φετινός προγραμματισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκ. Ινιάριτου προκαλεί αντικρουόμενες αντιδράσεις
Ο συγγραφέας του τελευταίου μυθιστορήματος σχολιάζει τα ονόματα που ακούγονται για τον ρόλο
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άβυσσο μιας αινιγματικής κακοποιού
Καθαρόαιμη περιπέτεια κλιμακούμενου σασπένς και αμείωτης δράσης, που απευθύνεται τόσο στους φαν του Μπραντ Πιτ όσο και στους ζωόφιλους.
Χειμαρρώδης περιπέτεια που ποντάρει στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η οποία σχηματίζεται από τα υπαρξιακά άγχη των ηρώων
Παρότι το υλικό για κάτι πιο καινοτόμο είναι εκεί, η σκηνοθέτρια Τζόρτζια Όκλεϊ προτιμά να βασιστεί μόνο στις αψεγάδιαστες ερμηνείες και το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Το φιλμ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Goya
Στήριξη του Ελληνικoύ σινεμά, των νέων δημιουργών και της σύγχρονης κινηματογραφικής δημιουργίας
Έντονες επικρίσεις δέχεται ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ για την αμφιλεγόμενη επιλογή του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.