- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βερμίλιο - Η νύφη του βουνού: Μηνύματα για τον πόλεμο και την ανθρώπινη φύση
Ιδιότυπης γοητείας δράμα εποχής γύρω από τις συνέπειες του πολέμου στις ζωές των λιγοστών κτηνοτρόφων κατοίκων ενός χωριού σε ειδυλλιακή ορεινή περιοχή.
Κριτική για το Βερμίλιο: Η νύφη του βουνού. Σκηνοθεσία: Μάουρα Ντελπέρο Πρωταγωνιστούν: Τομάζο Ράνιο, Τζουζέπε ντε Ντομένικο, Ρομπέρτα Ροβέλι, Μαρτίνα Σκρίντζι, Σαντιάγο Φοντεβίλα
Καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων ενός ιταλικού ορεινού χωριού λίγες μόλις μέρες πριν τελειώσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Επίκεντρο της ιστορίας είναι μια πολύτεκνη οικογένεια που αποτελείται από τον αυστηρό δάσκαλο πατέρα, τη στοργική μητέρα και τα μικρά –αλλά και μεγαλύτερα– παιδιά.
Ιδιότυπης γοητείας δράμα εποχής γύρω από τις συνέπειες του πολέμου στις ζωές των λιγοστών κτηνοτρόφων κατοίκων ενός χωριού σε ειδυλλιακή ορεινή περιοχή. Η δύναμη του φιλμ αλλά και της σκηνοθεσίας είναι η αίσθηση απομόνωσης που διαπερνά τη ραχοκοκαλιά μιας ανεπαίσθητης ιστορίας που είναι φτιαγμένη με τέτοιον τρόπο (εικαστική ματιά, αξιοποίηση των φροντισμένων σκηνικών, μινιμαλισμός) ώστε να «μιλά» κυρίως με τις σιωπές παρά με τις πράξεις ή τα λόγια των ηρώων. Είναι σαν να παρακολουθούμε μια παγιωμένη εικόνα που μόνο κατά διαστήματα «ζωντανεύει» ώστε να μπουν οι πνευματικές παρεμβάσεις της δημιουργού, που θέλει να πει μερικά χρήσιμα πράγματα για τον πόλεμο αλλά και την ανθρώπινη φύση. Σε μια σκηνή στο καφενείο του χωριού, γίνεται διάλογος για τους «δύο δειλούς λιποτάκτες, που αρνήθηκαν να πολεμήσουν». Οι αφορισμοί και τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν, αλλά μόνο ο δάσκαλος έχει το σθένος να σηκώσει ανάστημα και να υπερασπιστεί τους αρνητικούς πρωταγωνιστές τονίζοντας πως «αν ήταν όλοι δειλοί, τότε δεν θα υπήρχαν πόλεμοι» και φέρνοντας σε αμηχανία την ομήγυρη, που μερικές φορές δεν μπορεί να «καταλάβει τις κουβέντες» του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου
Δύο μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη για το «Sinners, ο ηθοποιός παραδέχεται πως δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη θέση
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.