- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το γόνατο της Αχέντ: Ισραηλινός σκηνοθέτης στα όρια
Ο ήρωας τα «χώνει» στους συμβιβασμένους καλλιτέχνες του Ισραήλ που συμμορφώνονται με τις επιταγές της κυβέρνησής τους
Κριτική για την ταινία Το γόνατο της Αχέντ (Ahed's Knee). Σκηνοθεσία: Ναντάβ Λαπίντ. Πρωταγωνιστούν: Αβσαλόμ Πολάκ, Νουρ Φιμπάκ, Οντίτ Αζουλάι
Σκηνοθέτης ταξιδεύει σε μακρινό χωριό για να παρουσιάσει την ταινία του και έρχεται αντιμέτωπος με τη λογοκρισία που επιβάλλει το ισραηλινό Υπουργείο Πολιτισμού, απαιτώντας από τους καλλιτέχνες να καταπιάνονται στα έργα τους με συγκεκριμένη (κυρίως εθνικιστική) θεματολογία.
Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης των «Συνωνύμων», που είχαν κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2019, βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία (όπως και ο ήρωάς του, συνυπέγραφε τα σενάρια των φιλμ του με τη μητέρα του, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή) και ασκεί δριμύ κατηγορώ στην πολιτική της χώρας του. Επίκαιρο, αν μη τι άλλο, το φιλμ (ο τίτλος παραπέμπει στην Αχέντ Ταμίμι, μια νεαρή Παλαιστίνια ακτιβίστρια που συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2018, στα 16 της χρόνια, σε μια διαδήλωση για τα κατεχόμενα), ακολουθεί μια «ντοκιμαντερίστικη», νευρώδη γραφή για να αποτυπώσει τον θυμό του ήρωα, αλλά και την αδιέξοδη προσπάθεια ενός ολόκληρου κόσμου να αντισταθεί στη λαίλαπα της λογοκρισίας και του ολοκληρωτισμού. Βραβείο Επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών 2021 για το φιλμ, με κάποιες σκηνές ατόφιου λυρισμού, αλλά και στιγμιότυπα που σοκάρουν, με τον Λαπίντ να μη διστάζει να ανεβάζει την ένταση στο μάξιμουμ, αναδεικνύοντας το μέγεθος της βασανιστικής υπαρξιακής κρίσης του ήρωα. Πάντως, ουκ ολίγες φορές ο σκηνοθέτης το παρακάνει κάπως με την επιτηδευμένη συμπεριφορά του ήρωά του, ο οποίος τα «χώνει» χωρίς έλεος στους συμβιβασμένους καλλιτέχνες του Ισραήλ που συμμορφώνονται με τις επιταγές της κυβέρνησής τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα υπέρ το δέον αργόσυρτο υπαρξιακό δράμα
Ρεαλισμός και σασπένς συνθέτουν το από κοινού ντεμπούτο των Σαρλότ Ντεβιγιέ και Αρνό Ντιφεΐς
Ανάλαφρο αλλά και στιβαρό, ψυχαγωγικό αλλά και επιμορφωτικό, χιουμοριστικό αλλά και συγκινητικό, το ντοκιμαντέρ δεν είναι ένα απλό χρονικό που αφορά το making of μιας ξεχωριστής παράστασης
Μερικές φορές το όνειρο και ο εφιάλτης αλληλεπιδρούν στη ζωή
Ο μύθος και οι ιστορίες μας είναι η ύψιστη και μόνη παρηγοριά μας
Για την ταινία «One Battle After Another»
Τα «βρετανικά Όσκαρ» θα απονεμηθούν στο Λονδίνο στις 22 Φεβρουαρίου
«Το να κρατάς κακίες είναι μια μορφή αυτοτραυματισμού», δήλωσε ο ηθοποιός
«Χλιαρές» οι προπωλήσεις παρά τα εκατομμύρια της Amazon
Το «πιο ακριβό άλμπουμ στον κόσμο»
Η ίδια τάση αποτυπώνεται και στα στατιστικά
Το νέο τηλεοπτικό teaser αποκαλύπτει τον ράπερ σε ρόλο-έκπληξη στο επικό φιλμ
Tότε βραβεύτηκαν μόνο εκπομπές οι οποίες παράγονταν και προβάλλονταν τοπικά στην περιοχή του Λος Άντζελες
Το σινεμά, ο Καποδίστριας και ο μύθος της ιστορικής αλήθειας
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.