Κινηματογραφος

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιστρέφει για 46η χρονιά - Το επίσημο πρόγραμμα

Ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου με 182 ταινίες από 41 χώρες και δωρεάν online πρόσβαση

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Επιστρέφει στις 4 Σεπτεμβρίου με πλούσιο πρόγραμμα και νέες δράσεις - Στη δημοσιότητα το τρέιλερ.
Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου © Instagram/dramafilmfestival

46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Επιστρέφει στις 4 Σεπτεμβρίου με πλούσιο πρόγραμμα και νέες δράσεις - Στη δημοσιότητα το τρέιλερ

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF), που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που τα έχει όλα: 182 ταινίες από 41 χώρες, 7 διαγωνιστικά τμήματα, σπουδαστικές ταινίες, Cinematherapy, short film hub, networking, workshops, green films, ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά… και δύο ευκαιρίες για Όσκαρ.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος και του Διεθνούς Διαγωνιστικού η ντοκιμαντερίστρια Εύα Στεφανή, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο, ουκρανικές queer ταινίες μικρού μήκους, προβολές animation από την Πορτογαλία και την Ισπανία αλλά και τη δράση «LAGFF Travels to Drama».

Το Φεστιβάλ ξεκινά την 46η του διοργάνωση, με την εκπλήρωση ενός οράματος ετών: τη λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με εξ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Αλλά και με μια σημαντική είδηση: από φέτος, οι δύο ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ, η σύνδεση με τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας θα δώσει στο DISFF την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται για να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται και φέτος από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα Διεθνές Animation και Short & Green, και βέβαια το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy που και φέτος εντάχθηκε στα σχολεία, ενώ ταξίδεψε εντός κι εκτός συνόρων.

Φέτος εγκαινιάζεται το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία -με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

46ο DISFF: Σε φυσικούς χώρους και online

Η φετινή διοργάνωση, η τέταρτη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη και πρόεδρο τον Γιώργο Δεμερτζή, θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online. Μέσα από την ειδική πλατφόρμα, οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα.

Το 46ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου).

46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Επιστρέφει στις 4 Σεπτεμβρίου με πλούσιο πρόγραμμα και νέες δράσεις - Στη δημοσιότητα το τρέιλερ.
To πόστερ του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η επόμενη μέρα για το φεστιβάλ, φέρνει την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη που θα μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του φεστιβάλ, δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια.

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με τους ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, RAYCAP, ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), Green Pixel, ΕΡΤ, Finos Film, COSMOTE TV, Onassis Culture και πολλούς ακόμα φορείς, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας.

Το ημερήσιο πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ.

Το επίσημο τρέιλερ του 46ου DISFF

Το Φεστιβάλ Δράμας τιμά τα 46 χρόνια του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος με μια νοσταλγική μικρού μήκους ταινία που αποτελεί το επίσημο τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης.

Τέσσερις χαρακτήρες, στην ηλικία των 46, αντιπροσωπεύοντας τη γενιά τους, αναπολούν, συνομιλούν με τον εαυτό τους και τους ανθρώπους της ζωής τους, προσδοκούν, συνεχίζουν να ονειρεύονται, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προσωπικής διαδρομής, προσηλωμένοι σ' έναν στοχασμό, βαθιά εσωτερικό, όπως θα ήταν ως ένα κινηματογραφικό πλάνο.

#DISFF46 OFFICIAL TRAILER | ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ - ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η ταινία «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ - Στοχασμός» κάνει μια συμβολική αναφορά σε όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες, που στη μακρά πορεία του Φεστιβάλ, πραγματοποίησαν στη Δράμα τα πρώτα τους δειλά αλλά και καίρια βήματα, εξελίχθηκαν, επέστρεψαν ή και πέταξαν ακόμη πιο ψηλά και μακριά. Εξήντα δύο ενδεικτικά επιλεγμένες ταινίες από το πρώτο Φεστιβάλ, έως το περσινό 45ο, που προβλήθηκαν και διαγωνίστηκαν, στέκονται δίπλα στις 35 νέες, του φετινού Εθνικού Διαγωνιστικού και μαζί γίνονται μέρος αυτής της ιστορίας.

Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης, ενώ το σενάριο έγραψε ο Βασίλης Τερζόπουλος. Τους τέσσερις χαρακτήρες ερμηνεύουν με τη φωνή τους, οι Φοίβος Δεληβοριάς, Άρης Δημοκίδης, Νάντια Κοντογεώργη και η Ντενίς Νικολάκου.

Η μουσική είναι μια σύνθεση του 10χρονου συνθέτη και σολίστ πιάνου Στέλιου Κερασίδη, και παραχωρείται ευγενικά από τον δημιουργό και την εταιρεία Minos EMI, a Universal Music Company. Τους τίτλους και το post production επιμελήθηκε ο Ι.Μ. Χριστοδούλου. Το Φεστιβάλ στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί εγκάρδια όλους τους κινηματογραφιστές που πρόθυμα παραχώρησαν τις ταινίες τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ