Τι είναι το φαινόμενο της «οπισθοδρομικής πυρκαγιάς»
Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά στην Πάρνηθα
Οπισθοδρομική πυρκαγιά: Το φαινόμενο και η περίπτωση της Πάρνηθας
Το φαινόμενο της «οπισθοδρομικής πυρκαγιάς» καταγράφηκε στην Πάρνηθα. Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος μίλησε στην ΕΡΤ για τα χαρακτηριστικά του φαινομένου και αναφέρθηκε στους λόγους της ταχύτατης εξάπλωσης της φωτιάς στην Πάρνηθα.
«Για όποιον διαχειρίζεται δασικές πυρκαγιές και έχει υπάρξει στο πεδίο, γνωρίζει ότι η φωτιά, κινείται και ανάποδα στη φορά του ανέμου. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική γνώση. Όλες, οι φωτιές κινούνται ανάποδα στη φορά του ανέμου. Βέβαια κινούνται με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα εξάπλωσης» δήλωσε ο πυρομετεωρολόγος.
«Στην περίπτωση της Πάρνηθας αυτό που συνέβη δυστυχώς είναι ότι λόγω της πολύ έντονης τοπογραφίας και των έντονων κλίσεων του εδάφους, επιταχύνθηκε αυτός ο ρυθμός εξάπλωσης. Δηλαδή αν η ίδια φωτιά ήταν σε επίπεδο έδαφος, η ουρά της θα είχε πολύ χαμηλότερη ταχύτητα εξάπλωσης. Αυτό που έπαιξε ρόλο σημαντικό στο πώς εξαπλώθηκε η φωτιά είναι κυρίως η τοπογραφία, οι πολύ έντονες κλίσεις του εδάφους, η παρουσία πυκνής βλάστησης. Το είδαμε και αυτό και χθες το απόγευμα, που η φωτιά όταν πλέον μπήκε μέσα σε μια χαράδρα, εξερράγη ακριβώς επειδή βρήκε πυκνή βλάστηση, ανέβηκε πάρα πολύ το θερμικό φορτίο με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εκρηκτική εξάπλωση και το ίδιο θα πρέπει να προσέξουμε και σήμερα» είπε ο κ.Γιάνναρος και συνέχισε:
«Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα ανέπτυξε και χθες ακραία συμπεριφορά. Είναι πολύ χαρακτηριστική η έντονη καύση λόγω της πυκνής βλάστησης. Αυτό οδηγεί σε στροβιλισμό όλης της “κολόνας” του καπνού, η οποία παράγεται από την καύση των δασικών καυσίμων και όλο αυτό οδηγεί σε μια δυσλειτουργία τοπικής κυκλοφορίας του αέρα, η οποία μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από τον συνολικό άνεμο που επικρατεί, από το τι άνεμο δηλαδή καταλαβαίνουμε εμείς».
Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες
Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται ακόμα με τη φωτιά στην Πάρνηθα, το πρωί της Πέμπτης καταγράφηκαν επτά απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μέσα σε μόλις δύο ώρες, και συγκεκριμένα από τις 09:00 έως τις 11:00 π.μ., υπήρξαν επτά απόπειρες εμπρησμού στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, προς τον Αυλώνα.
Παράλληλα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σβήσουν μικρές εστίες φωτιάς, με στόχο την κατάσβεσή της. Το πρωί της Πέμπτης οι φλόγες κατέβηκαν σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από τη λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ.
Πώς δημιουργήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» σε χαράδρα και προκάλεσε αναζωπύρωση
Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα, τα ξημερώματα της Πέμπτης συνέβη μεγάλη αναζωπύρωση στο σημείο. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση.
Αυτήν την ώρα, το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Να σημειωθεί δε πως στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν.
Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, εξήγησε πως παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή σημειώνοντας ότι συνέβη «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Μία «έκρηξη» που σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας ήταν πολύ έντονος.
Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»
Για το «φαινόμενο της καμινάδας» είχε μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, προ ημερών εξηγώντας τι συνέβη με τις φωτιές στη Χαβάη:
«Είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται, αυτό το φαινόμενο δηλαδή, είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία
Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί
Πότε θα λυθεί το πρόβλημα έκδοσης καρτών - Η ενημέρωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Τι διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ελέγχου - Η ενημέρωση προς τους καταναλωτές
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
«Το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και περίπου πέντε μήνες»
Εκτιμάται ότι αποκόμισε από παράνομες δραστηριότητες πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Η θλιβερή βεβαιότητα σε όλους ότι για ακόμη μία φορά η αρχική απόφαση δεν θα ίσχυε
Το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης
Σκαρφαλωμένη μέσα σε σπηλιά - Στο σημείο αποκαλούμενο ως «Το μάτι του Θεού»
Ο τρίτος μέσα σε λίγες ώρες - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα
Τα δυσάρεστα γεγονότα που συνδέθηκαν με την Παρασκευή και ο φόβος για τον αριθμό 13
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον δήμο
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.