Κινηματογραφος

Οπενχάιμερ: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα

«Τώρα μετατρέπομαι στον θάνατο, τον καταστροφέα του κόσμου»

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Οπενχάιμερ: Η ταινία της χρονιάς σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 24 Αυγούστου. 

Η ταινία του διάσημου σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν «Οπενχάιμερ», η οποία κάνει πρεμιέρα στις 24 Αυγούστου στους κινηματογράφους από την Tanweer, είναι η πρώτη που παρουσιάζει σε ένα καθηλωτικό θρίλερ την πολυτάραχη ζωή του επιστήμονα που άλλαξε τον κόσμο μας. Πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μέρφι μαζί πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα και όλοι οι άνθρωποι, που έχουν δουλέψει για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, λένε πως το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στις οθόνες μας. Ο δημιουργός της ατομικής βόμβας είναι μία προσωπικότητα εκκεντρική, που πάντα σαγηνεύει τα πλήθη.

ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ (OPPENHEIMER) | Official Trailer

Στο πέρασμα των χρόνων πολλοί καλλιτέχνες προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν την προσωπικότητα και τον μύθο μέσα σε βιβλία, μίνι σειρές ή ντοκιμαντέρ, τώρα όμως αναλαμβάνει δράση ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στο είδος του. Η ταινία Όπενχάιμερ είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς από πολλά και διαφορετικά άτομα, όποτε η επιλογή της συγκαταλέγεται στα must πράγματα που πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι.

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Οπενχάιμερ: Ο παράτολμος Κρίστοφερ Νόλαν

Παραδοσιακά ο Νόλαν σαν σκηνοθέτης αποφεύγει τα εύκολα πρότζεκτ. Οι ταινίες του ξεπερνάνε τα όρια της κινηματογραφικής αφήγησης και πολλές φορές πραγματεύονται ιστορικά γεγονότα, εκκεντρικές προσωπικότητες, επιστημονική φαντασία και μεγάλα ηθικά διλήμματα. Τα παραπάνω τα έκανε στο Inception με το οποίο ανακαλύψαμε τι κρύβεται στα βάθη των ονείρων μας, ενώ λίγο αργότερα μας ταξίδεψε στο διάστημα και το άπειρο δείχνοντας μας μία οπτική για το τι κρύβει το μέλλον στο διάστημα για το ανθρώπινο γένος τολμώντας παράλληλα να ασχοληθεί με τους νόμους της φύσης.

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Στη Δουνκέρκη κλήθηκε να αναπαραστήσει μία από τις πιο σκληρές μάχες της ιστορίας και η οποία έκρινε την έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Tenet είχαμε την ευκαιρία σαν θεατές να απολαύσουμε τη χειραγώγηση στον χωροχρόνο σε μία ταινία που ξεχώρισε με την πρωτοτυπία της.

Αυτή τη φορά ο Νόλαν καταπιάνεται με μία από τις πιο εκκεντρικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ιστορίας του ανθρώπου. Ένα μοναδικό μυαλό που ίσως όμοιο του να μην έχει ξαναδεί ο πλανήτης μας εφηύρε κάτι που ουσιαστικά τερμάτισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλάζοντας παράλληλα τον κόσμο μας. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης θέλει να παρουσιάσει μέσα σε ένα καθηλωτικό θρίλερ τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ  και κομμάτια της ζωής του τα οποία ο περισσότερος κόσμος, ίσως να μην γνωρίζει.

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

«Ήθελα να μεταφέρω στη μεγάλη οθόνη το μυαλό και την εμπειρία του ανθρώπου που βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία» ανέφερε ο Κρίστοφερ Νόλαν και συνέχισε «Είτε μας αρέσει είτε όχι ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος που πατησε σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι ουσιαστικά ο δημιουργός του κόσμου αλλά ίσως πρέπει να το δούμε για να το πιστέψουμε».

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Οπενχάιμερ: Η δημιουργία της ταινίας

Η εφεύρεση της ατομικής βόμβας αποτελεί έναν θρίαμβο για την ανθρώπινη εφευρετικότητα και ευφυΐα του γένους μας, όμως έφερε μία σειρά από καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα των υπαρξιακών ζητημάτων και του επικείμενου φόβου.

Η ταινία είναι βασισμένη στον προβληματισμό των επιστημόνων γύρω από το Πρότζεκτ Μανχάταν. «Πριν την πυρηνική δοκιμή Trinity ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ μαζί με τους συνεργάτες του αντιμετώπισαν την πιθανότητα ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να κατέστρεφαν τον πλανήτη. Δεν μπορούσαν να ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα παρά τα δεδομένα που διέθεταν και έχοντας τις πιθανότητες με το μέρος τους. Αυτό δεν τους εμπόδισε να πατήσουν το κουμπί και να μείνουν στην ιστορία. Θέλω να στείλω τον κόσμο στις αίθουσες μόνο γι΄αυτή την σκηνή. Είναι μία συγκλονιστική στιγμή» είπε ο Νόλαν.

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Πηγή έμπνευσης για το φιλμ ήταν το βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» και αυτό που εφοδίασε τον διάσημο σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας με πολλές ιδέες. «Τα ηθικα διλήμματα που υπήρξαν στη διαδρομή αυτού του ανθρώπου είναι το σινεμά που θέλω να κάνω προσωπικά. Αυτό με εξιτάρει. Ουσιαστικά ισορροπεί ανάμεσα στα ερωτήματα του γιατί κάποιος κάνει μια δουλειά και αν πρέπει να την κάνει. Αυτή είναι η πρόκληση της συγκεκριμένης ταινίας. Είναι η ψυχογραφία ενός ανθρώπου που έχει εμπλακεί σε μία καταστροφική αλληλουχία γεγονότων για τους σωστούς όμως λόγους» πρόσθεσε ο Νόλαν.

Μπόλικο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή της αφήγησης από τον σκηνοθέτη. Οι σκηνές που εκτιλύσσονται μέσα από την οπτική του Οπενχάιμερ θα είναι έγχρωμες και σε πρώτο πρόσωπο. Αυτή εκδοχή επιλέχθηκε ώστε να μπορεί ο θεατής να ακολουθεί τις σκέψεις του πρωταγωνιστή. Η παραγωγός της ταινίας Έμα Τόμας παραδέχθηκε πως έμεινε έκπληκτη με τη σύλληψη της ιδέας. «Είδα πρώτη φορά ένα σκηνοθέτη να γράφει έναν ρόλο σε πρώτο πρόσωπο ως ένα αποτελεσματικός τρόπος να περιγράψεις την εσωτερική κατάσταση ενός χαρακτήρα. Είναι ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχω διαβάσει ποτέ» συμπλήρωσε.

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Το ξεχωριστό cast του «Οπενχάιμερ»

Για να μπορέσει να βγει καλό στην οθόνη ένα τόσο τολμηρό πρότζεκτ, χρειάζεται και το κατάλληλο cast που θα το κάνει delivery στην οθόνη. Ο Κρίστοφερ Νόλαν επένδυσε εκεί και οι επιλογές του ήταν προσεγμένες.

Για τον ρόλο του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήθελε έναν ηθοποιό εγνωσμένης αξίας, που να τον γνωρίζει όμως καλά για να μπορέσει να τον εμπιστευτεί. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Κίλιαν Μέρφι. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε πέντε ταινίες (Dark Knight Trilogy, Inception, Dunkirk) και εκτιμάει απεριόριστα το ταλέντο του. «Στην καριέρα μου είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογους ηθοποιούς και ο Κίλιαν είναι ένας από αυτούς. Το ταλέντο του είναι ατόφιο» είπε ο Νόλαν για τον Μέρφι. Εκείνος από την άλλη θυμήθηκε την ημέρα που τον κάλεσε στο τηλέφωνο για  πρώτη φορά λέγοντας «Γνωριζόμαστε σχεδόν είκοσι χρόνια. Συναντηθήκαμε πρώτη φορά στην οντισιόν για τον ρόλο του Μπάτμαν. Ήξερα ότι ήταν παράλογο να ήμουν εγώ ο Μπάτμαν όμως αυτή η γνωριμία με οδήγησε στον ρόλο του Σκιάχτρου. Τότε έμαθα πως αν ο Νόλαν σου ζητήσει κάτι αρπάζεις την ευκαιρία από τα μαλλιά. Δεν περίμενα να με διαλέξει ως Οπενχάιμερ αλλά το έκανε. Μετά το τηλέφωνο ήμουν αποσβολωμένος».

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Το πολύ δυνατό cast όμως δεν σταματάει στον Κίλιαν Μέρφι. Η Έμιλυ Μπλαντ θα βρίσκεται στον ρόλο της Κάθριν Οπενχάιμερ και ο Ματ Ντέιμον ενσαρκώνει τον Λέσλι Γκρόουβς Τζούνιορ. Ο ρόλος που παρουσιάζει όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνος του Λούις Στράους. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ θα είναι ο τότε Πρόεδρος Αμερικάνικης Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο κινηματογραφικός Iron Man ήταν πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή του στην ταινία και ανέφερε ότι «Οι αποφάσεις του συντόμευσαν τον πόλεμο και ας μην το παραδέχτηκε κανείς. Ό,τι έκανε το έπραττε πάντα με κάποιο κίνητρο συγκεκριμένο». Για χάρη του ρόλου ο ηθοποιός έπρεπε να αλλάξει το ξύρισμα του κεφάλι του το οποίο «δείχνει στην δύσμοιρη γυναίκα μου τι έπεται όταν γεράσω».

Οι δύο κύριοι άξονες της ταινίας είναι οι αφηγήσεις των Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και Λούις Στράους. Πριν αναφερθήκαμε στην πρωτοπρόσωπη και έγχρωμη αφήγηση σε ό,τι έχει να κάνει με τον Νεουρκέζο επιστήμονα και από την πλευρά του Στράους έχουμε ασπρόμαυρο φιλμ ώστε να έρθει σε πλήρη αντίθεση. Με αυτή την επιλογή ξεχωρίζονται πιο εύκολα από τον θεατή. Αυτές οι σκηνές απαιτούσαν την κατασκευή ενός νέου φιλμ. Ο διευθυντής Φωτογραφίας Χόιτ Βαν Χόιτεμα εξήγησε ότι «Τηλεφωνήσαμε στην Kodak για να πάρουμε στα χέρια μας το συγκεκριμένο φιλμ αλλά δεν το είχαν. Τότε τους προκαλέσαμε να το δημιουργήσουν από την αρχή και αυτή με χαρά δέχτηκαν».  

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Στη συνέχεια εντοπίζονται μερικά ονόματα στο cast σε Β' ρόλους, που όμως δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Η Φλόρενς Που θα είναι η ψυχολόγος Τζιν Τάτλοκ, η οποία διατηρεί μία θυελλώδη σχέση με τον Οπενχάιμερ. Αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το πως θα παρουσιαστεί η σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο άτομα. Στην ταινία θα έχουμε την ευκαιρία επίσης να δούμε τον Τομ Κόντι ως Άλμπερ Αϊνστάιν. Η ατομική βόμβα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη Θεωρία της Σχετικότητας οπότε ο χαρακτήρας δεν γινόταν να απουσιάζει.

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

 

Oppenheimer: Ο Κρίστοφερ Νόλαν μπαίνει στο μυαλό του εκκεντρικού επιστήμονα.

Ο Ντίλαν Άρνολντ θα είναι ο Φρσνκ Οπενχάιμερ και τον υπέθυνο του θεωρητικού τμήματος του Προγράμματος Μανχάταν Χαμς Μπέτε ενσαρκώνει ο Γκούσταφ Σκάρσγκαντ. Το cast συμπληρώνουν οι Τζος Χάρντεντ, Κένεθ Μπράνα, Μπένι Σαφντί, Ντέβιντ Κράμχολτζ, Μάθιου Μοντίν και πολλοί άλλοι.

Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στην οθόνη με τη συνοδεία μουσικής από τον Λούντβιχ Γιόρανσον. Ο καλλιτέχνης ήθελε να συνδυάσει την ομορφιά με τον τρόμο και έτσι επέξε τον ήχο του βιολιού. Συνεργάστηκε με μουσικούς της Hollywood Studio Orchestra και άρχισε να σχηματίζει τον μουσικό κόσμο της ταινίας με ένα σόλο βιολί. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το μουσικό σύνολο επεκτάθηκε σε κουαρτέτο και οκτέτο μέχρι ένα μεγάλο σύνολο από έγχορδα και κρουστά. Αυτή η σταδιακή ενορχήστρωση αντανακλά το σύνθετο ταξίδι του Οπενχάιμερ με κάθε νέο όργανο που υφαινόταν στον μουσικό καμβά.

Η ταινία «Οπενχάιμερ» είναι μία από τις πιο πολυαναμενόμενες της χρονιάς και η πρεμιέρα της αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μετουσιώσει την ιδεά σε μία συγκλονιστική ταινία και ακολούθως εμπειρία για τον θεατή. Η αγωνία μας παραμένει λοιπόν μέχρι τις 24 Αυγούστου, όπου και κάνει πρεμιέρα από την Tanweer.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ