Κινηματογραφος

Έρευνα πάνω σε ένα κρατικό σκάνδαλο: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Δίωξης Ναρκωτικών της Γαλλίας

Κριτική για την ταινία του Τιερί ντε Περετί

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα πάνω σε ένα κρατικό σκάνδαλο: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Δίωξης Ναρκωτικών της Γαλλίας.

Κριτική για την ταινία «Enquête sur un scandale d'État» με τους Ροσντί Ζεμ, Πιό Μαρμαΐ, Βενσάν Λεντόν, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και σκηνοθεσίας Τιερί ντε Περετί.

Ένας ρεπόρτερ της Liberation με αφορμή την κατάσχεση επτά τόνων κάνναβης από τις αστυνομικές αρχές στο Παρίσι, επιχειρεί να αποκαλύψει ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο αρχηγός της Δίωξης Ναρκωτικών. Απρόσμενος σύμμαχος στην έρευνα του είναι ένας ζόρικος πρώην μυστικός πράκτορας και πληροφοριοδότης, που γνωρίζει τα μυστικά του κυκλώματος από πρώτο χέρι.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ - UNDERCOVER (Greek trailer)

Βασισμένο σε ένα αυθεντικό γεγονός αστυνομικής διαφθοράς που συντάραξε τη Γαλλία το 2015 το φιλμ του Τιερί ντε Περετί («Ο Κορσικανός») είναι ένα σφιχτοδεμένο και ρεαλιστικό αστυνομικό-δημοσιογραφικό θρίλερ. Ο σκηνοθέτης ρίχνει το βάρος της γραφής του κυρίως στην απόδοση του πυρετώδους κλίματος, που κυριαρχεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, όταν υπάρχει κάποια υπόθεση με «ψαχνό» και μόνο συμπληρωματικά μεταφέρει κάποιες ελάχιστες στιγμές το σασπένς στα σκοτεινά κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος. Η παραπάνω συνθήκη ίσως και να απογοητεύσει εκείνους, που προσδοκούν δράση με ατελείωτα πιστολίδια και κυνηγητά με αυτοκίνητα. Όμως όσοι αναζητούν το διαφορετικό πάνω στο εξαντλημένο είδος του crime thriller θα αποζημιωθούν χάρη στην πυκνή και μονίμως φορτισμένη ατμόσφαιρα (προσέξτε τη θαυμάσια σκηνή στο παρισινό μπιστρό με τους Ροσντί Ζεμ και Βενσάν Λεντόν ή τον τρόπο που η εισαγγελέας της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι αδειάζει τον αρχηγό της Δίωξης), τους καλογραμμένους διαλόγους και τον τρόπο που δένει ο Ντε Περετί την αλληλεξάρτηση της εξουσίας και του παρακράτους ακόμη και με ιστορικές αναφορές που ξεκινούν από την εποχή του Ισπανικού εμφυλίου και το ρόλο της Γαλλίας ως χώρα φιλοξενίας των αντιστασιακών. Το σενάριο, που ήταν υποψήφιο για το βραβείο Σεζάρ, βασίζεται στο βιβλίο «L'Infiltré» των Ουμπέρ Αβουάν και Εμανουέλ Φανστέν το οποίο περιγράφει την πραγματική ιστορία ενός αστυνομικού πληροφοριοδότη της Δίωξης Ναρκωτικών.        

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ