Κινηματογραφος

Πλήθος κόσμου στο κάλεσμα στήριξης των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα

Κινδυνεύουν να διακόψουν τη λειτουργία τους οι ιστορικές αίθουσες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα: Ηχηρή παρουσία κόσμου στις προβολές για τη διάσωση των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών - Τα δεδομένα για τη λειτουργία τους.
Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των κινηματογραφόφιλων στο κάλεσμα για τη διάσωση των αιθουσών Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς

Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα: Ηχηρή παρουσία κόσμου στις προβολές για τη διάσωση των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών - Τα δεδομένα για τη λειτουργία τους.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών της Αθήνας στο κάλεσμα στήριξης που απηύθυναν την Κυριακή (02/04), οι ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα, καθώς το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Οι δύο αίθουσες της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή κινδυνεύουν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να διακοπεί και η λειτουργία της Ίριδας, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αποτέλεσμα της κινητοποίησης για τη διάσωση των ιστορικών αιθουσών ήταν η πρωτοβουλία «Τα Σινεμά Μας, Η Πόλη Μας». Μια σειρά από παράλληλες δράσεις και δωρεάν προβολές που θα λειτουργήσουν ως κάλεσμα στήριξης των απειλούμενων αιθουσών, ενώ συγχρόνως θα μαζευτούν υπογραφές. 

Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησαν οι δωρεάν προβολές ταινιών στους κινηματογράφους, ενώ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο κόσμος σχημάτιζε ουρά για να μπει στο Άστορ.

Τα δεδομένα για Ιντεάλ - Άστορ και τα επόμενα βήματα

Αφότου ο e-ΕΦΚΑ και τωρινός ιδιοκτήτης των ιστορικών αθηναϊκών αιθουσών και κήρυξε διαγωνισμό για τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα δύο σινεμά πριν μερικούς μήνες, το μέλλον τους αυτομάτως θεωρήθηκε αβέβαιο. 

Στη συνέχεια ξεκίνησε κινητοποίηση, με αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κηρυχθούν οι δύο κινηματογραφικές αίθουσες διατηρητέες, με τον κόσμο του κινηματογράφου αλλά και τους απλούς κινηματογραφόφιλους να εκπέμπουν SOS. 

Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα: Ηχηρή παρουσία κόσμου στις προβολές για τη διάσωση των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών - Τα δεδομένα για τη λειτουργία τους.
Την Τρίτη 4 Απριλίου θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου από τους ιδιοκτήτες των Άστορ και Ιντεάλ © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς

Αρχικά, υπήρξε ένας καθησυχασμός πως παρά την αναδιάρθρωση των κτιρίων, η χρήση των δύο κινηματογράφων δεν θα επηρεαστεί. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στήριξε ομόφωνα τη διατήρηση των δύο σημαντικών για την πολιτιστική ιστορία της Αθήνας τοπόσημων.

Πριν μερικές ημέρες ωστόσο, ο e-ΕΦΚΑ κατέθεσε ένσταση στο ΥΠΕΝ με αίτημα να μην κηρυχθούν διατηρητέα τα δύο σινεμά του κέντρου μιας και, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τις απαραίτητες επισκευές για τη νέα χρήση των κτιρίων.

Μιλώντας στην Athens Voice, ο Μπάμπης Κονταράκης, αιθουσάρχης του Άστορ, επισήμαινε:

«Πριν ένα μήνα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ξεκίνησε τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν το Άστορ και το Ιντεάλ διατηρητέοι ως προς την χρήση τους ως κινηματογράφοι, το οποίο θεωρητικά σημαίνει πως ό,τι και να γίνει, θα παραμείνουν κινηματογράφοι.  Πιστεύαμε ότι θα είχε θετική κατάληξη, μέχρι που την τελευταία μέρα της κοινοποίησης της πρότασης του ΥΠΕΝ, ο ΕΦΚΑ έκανε ένσταση σε σχέση με το Άστορ και το Ιντεάλ (σ.σ. από την έναρξη της αιτιολογικής έκθεσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν 30 μέρες για να κάνουν κάποια ένσταση, τοποθέτηση, ή να ζητήσουν παραπάνω πληροφορίες). Αυτή ήταν μια κίνηση που μας αιφνιδίασε, γιατί έπρεπε να απαντήσουμε την τελευταία μέρα στις όποιες αιτιάσεις του ΕΦΚΑ».

Η λύση για το Ιντεάλ

Σε ό,τι αφορά το Ιντεάλ, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, η λύση έρχεται από τον όμιλο Mitsis Hotels, ο οποίος ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν - Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.

Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα: Ηχηρή παρουσία κόσμου στις προβολές για τη διάσωση των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών - Τα δεδομένα για τη λειτουργία τους.
Σειρά δράσεων και δωρεάν προβολών θα λειτουργήσουν ως κάλεσμα στήριξης των απειλούμενων αιθουσών © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Γιώργος Βιτσαράς

«Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο. Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του».

Την Τρίτη 4 Απριλίου θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου από τους ιδιοκτήτες των Άστορ και Ιντεάλ. 

Ψήφισμα για τη διάσωση των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο Ανδρέας Κονταράκης, μισθωτής του χώρου και ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ, αναφέρει:

«Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία πρόβλεψη για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, όπως και ο κινηματογράφος, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, χωρίς όμως να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως θα γκρεμιστεί καθώς δεν είναι διατηρητέο!

Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι μια παρέμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού που είτε να "υποχρεώνει" τον ΕΦΚΑ να διατηρήσει τους κινηματογράφους Άστορ, Ιντεάλ και Αελλώ, ή να κριθεί η χρήση τους διατηρητέα έστω για κάποια χρόνια ώστε να σωθούν οι κινηματογράφοι του κέντρου από τον αφανισμό».

*Εδώ ψηφίζουμε για τη διάσωση των κινηματογράφων μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ