- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tár: Η καλύτερη στιγμή της Cate Blanchett
Η πολυβραβευμένη ταινία του Todd Field προκαλεί αντιδράσεις και προχωρεί ακάθεκτη προς τα Όσκαρ
Tár: Η νέα ταινία του Todd Field με πρωταγωνίστρια την Cate Blanchett, οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και η υποψηφιότητά της στα Όσκαρ.
Από τη στιγμή της προβολής της στη Βενετία τον περασμένο Σεπτέμβριο η ταινία «Tár» του Todd Field («Little Children») προκαλεί διαμάχες και έχει αναστατώσει τους woke: αν και η Cate Blanchett βραβεύτηκε το Volpi και τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία και υμνήθηκε από πολλούς κριτικούς, οι woke επιτέθηκαν στον Field χαρακτηρίζοντας το «Tár» ομοφοβικό και σεξιστικό. Εξάλλου, τους έχει αναστατώσει το ότι η Blanchett, την οποία θεωρούσαν «δική τους», παίζει ένα ρόλο που ανατρέπει την εικόνα της ως politically correct σταρ.
Καθώς πρόκειται για την ιστορία μιας διάσημης μουσικού που υφίσταται τις συνέπειες της cancel culture, οι cancellers αντέδρασαν έντονα: ο Richard Brody από το περιοδικό New Yorker τη χαρακτήρισε την ταινία «οπισθοδρομική» προσθέτοντας ότι ο Field «έχει τον πικρόχολο στόχο να καταγγείλει τη λεγόμενη κουλτούρα ακυρώσεως και να αποδοκιμάσει τη πολιτική των ταυτοτήτων». Αν και ο Brody επέκρινε τον Field για «συντηρητικό πάτημα κουμπιών» με στενόμυαλη αισθητική χωρίς δραματική ενότητα, το «Tár» κατατάχθηκε στις 10 κορυφαίες ταινίες του 2022 τόσο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου όσο και από τον Κύκλο Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, το Vanity Fair, το Atlantic, το Variety, το Entertainment Weekly και το IndieWire.
Σε συνέντευξή της στους Sunday Times, η μαέστρος Marin Alsop από την οποία είναι εν μέρει εμπνευσμένο το σενάριο, κατακεραύνωνε την ταινία ως μισογυνική, υπογραμμίζοντας ότι την προσέβαλε ως μαέστρο και ως λεσβία. H Βlanchett απάντησε ότι το «Tár» είναι «μια ταινία για την εξουσία, κι ότι η εξουσία δεν έχει φύλο: οι γυναίκες μπορούν να είναι το ίδιο κακοποιητικές με τους άνδρες.» Αυτό που ενόχλησε στην ταινία του Todd Field ήταν η έλλειψη σαφήνειας μεταξύ Καλών και Κακών, μεταξύ θυμάτων και δραστών, ένα διαχωρισμό που απαιτεί το κίνημα #MeToo και οι woke.
To «Tár» είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και αν κερδίσει θα ενθαρρύνει κι άλλους κινηματογραφιστές να ασχοληθούν με παρόμοια ακανθώδη και, προς το παρόν, δυσεπίλυτα ζητήματα. Η υστερία της cancel culture, που τα τελευταία χρόνια καλλιεργεί την καλλιτεχνική δειλία, ίσως αποκαλυφθεί ως μια από τις πιο νοσηρές καταστάσεις του 21ου αιώνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Χοτλ γεννήθηκε σε οικογένεια κωφών και χρησιμοποίησε άπταιστα τη νοηματική γλώσσα
Το καστ αστέρων αποκαλύπτεται στο νέο υπερθέαμα της Marvel που κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο
Η αναφορά που έκανε στο ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ
Tην αποκάλυψε έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας
«Πρέπει να έχεις μια καταπληκτική ιδέα, για να κάνεις κάτι τέτοιο», δήλωσε ο 55χρονος σκηνοθέτης
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στις αίθουσες
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα πρωτότυπο μοντέλο 20 ιντσών ενός starfighter X-wing
Ο συγγραφέας που έτρωγε σκυλοτροφές, μιλούσε με τον Θεό, και πέθανε λίγο πριν γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο
Tόνισε πως το μοτίβο από το 2014 της μιας ταινίας ανά τρία χρόνια (Interstellar, Dunkirk, Tenet, Oppenheimer) θα συνεχιστεί
Απαγορευμένα κινητά και θόρυβοι στα γυρίσματα
Κατά τα γυρίσματα τηςταινίας «The Invite»
Ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν αποκάλυψε τις επιπτώσεις στη σύζυγο και τις τέσσερις κόρες του
Μέσα από προσωπικές μου αναμνήσεις, δύο συνεντεύξεις μου με τη Μάρω Κοντού και μαρτυρίες αγαπημένων ηθοποιών που τη γνώριζαν
Ήδη το αμερικανικό σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις
Νέα περιπέτεια του διάσημου ήρωα κόμικς 15 χρόνια μετά την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Έγινε επίσης γνωστή ως η «γυναίκα με τα περιστέρια» από το «Home Alone 2»
Ο Γκέοργκι Ουνκόφσκι σκηνοθετεί ένα φιλμ ζόρικης ενηλικίωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.