Κινηματογραφος

SAFEable: Ένα ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία που βιώνουν έμφυλη βία

Μια καθολικά προσβάσιμη εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρεμιέρα το Σάββατο 10/12 για το ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία».
Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, στην υλοποίηση του οποίου συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία © screen shot

Πρεμιέρα το Σάββατο 10/12 για το ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, το Κέντρο Διοτίμα και η liminal σας προσκαλούν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία», σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου, το Σάββατο 10/12, 5.30 μμ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίησή του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία.

Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού.

Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένες σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.

SAFEable - Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία

Γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία

Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν έμφυλη βία. Συχνά δε η κακοποίηση λαμβάνει και μισαναπηρικές προεκτάσεις: συναισθηματική υποβάθμιση που συνδέεται με την αναπηρία, εσκεμμένη παραμέληση, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχουν να υπερκεράσουν μια σειρά από κοινωνικά εμπόδια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν, τις εγκλωβίζουν σε κακοποιητικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντούν δυσκολίες πρόσβασης στις διαθέσιμες δομές υποστήριξης: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας και εκπαιδευμένου προσωπικού σε θέματα προσανατολισμού και κινητικότητας κ.ά. Τέλος, απουσιάζει η προσβάσιμη ενημέρωση για την έμφυλη βία, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη δομών όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έμφυλη βία κατά γυναικών με αναπηρία εδώ. 

Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ

SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία

ΗΜΕΡΑ: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

ΩΡΑ: 5.30μμ

ΤΟΠΟΣ: Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ - Δεν απαιτείται δέσμευση θέσεων

Συζήτηση

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια την Μάρθα Μπάμπη. Θα μιλήσουν: η Έλια Χαρίδη από το Κέντρο Διοτίμα, η Μαρία Θρασυβουλίδη από τη liiminal, και η σκηνοθέτρια.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι φορέων/οργανώσεων ΑμεΑ. Η εκδήλωση είναι καθολικά προσβάσιμη (ακουστική περιγραφή, διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ., υποτιτλισμό SDH, προσβάσιμος χώρος διεξαγωγής)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ