- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Νέες αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν - 72 νεκροί την τελευταία εβδομάδα
Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε συγκεντρωμένο πλήθος


Διαδηλώσεις στο Ιράν - Νεκροί και τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία - Έκρυθμη η κατάσταση στις κουρδικές περιοχές
Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν σκότωσαν 72 ανθρώπους, εκ των οποίων 56 σε κουρδικές περιοχές της χώρας την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια καταστολής των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (22/11) η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 416 από την έναρξη των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που εφαρμόζονται στις Ιρανές (σ.σ. δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, σύμφωνα με την αστυνομία ηθών). Οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας.
Μεταξύ των θυμάτων είναι 51 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με την IHR.
Τις τελευταίες 7 ημέρες, η πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφεί σε περιοχές του δυτικού Ιράν, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, περιοχές όπου η Τεχεράνη έχει στείλει ενισχύσεις καθώς εντείνονται οι διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις -Μαχαμπάντ, Τζαβανρούντ και Πιρανσάρ- που συχνά συνδέονταν με κηδείες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.
Η Hengaw, μια MKO για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων του Ιράν, που επίσης εδρεύει στη Νορβηγία, κατηγόρησε τις αρχές ότι εκτόξευσαν πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών.
Σύμφωνα με την Hengaw, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην Τζαβανρούντ, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής σε διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Το NetBlocks, ένας ιστότοπος με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί τους αποκλεισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκλείστηκε «για τρεισήμισι ώρες» χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και του ποδοσφαιρικού αγώνα της εθνικής ομάδας του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο κατά τον οποίο οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.
Το 2018 είχε δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε την αστυνομία ηθών του Ιράν να δέρνει γυναίκα, επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκρηκτικό κλίμα μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου - Εντείνονται οι συγκρούσεις με την αστυνομία
Αντιμετώπιζε προηγούμενες κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα - Τι έδειξαν οι κάμερες CCTV
Βρίσκεται αντιμέτωπος με έξι μηνύσεις - Πάνω από 20 γυναίκες έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον ηθοποιό
«Τον Ομπάμα τον έκανε πιο ωραίο», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O μόνος κίνδυνος στον οποίο δεν έχει έλεγχο
Πώς ξεγέλασε τους πωλητές κοσμηματοπωλείου
Ρεκόρ συμμετοχής στις εσωκομματικές του CHP
Ο δημοσιογράφος που έκανε έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητήσει συγνώμη
Η ανάρτηση-μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο
Σύσκεψη υπό την Κεντρική Τράπεζα των τουρκικών τραπεζών εν μέσω ανησυχιών λόγω της πολιτικής κρίσης
Συνεχίζονται οι μαζικές συγκεντρώσεις παρά τις απαγορεύσεις
Οι ΗΠΑ θέλουν να διαπραγματευθούν με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του
Καταγγέλλει «εκτέλεση χωρίς δίκη»
Γιατί ο Ιμάμογλου αποτελεί απειλή για τον Ερντογάν; - Η ανάλυση του Bloomberg
«Ως η νομική διαδικασία σχετικά με την προφυλάκισή μου ήταν μια πλήρης εξωδικαστική εκτέλεση»
Επιστρέφει στο Βατικανό μετά από 37 μέρες
Η ανάδειξη μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας - Γιατί κερδίζει συνεχώς έδαφος
«Θα ξεριζώσουμε, χέρι-χέρι, αυτή τη μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία μας»
Η Ρωσία στον παγκόσμιο χάρτη και οι στόχοι για την Ουκρανία
Στη φυλακή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.