Κοσμος

Στο σκοτάδι εκατομμύρια Ουκρανοί - Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το δίκτυο ηλεκτρισμού

Τεράστιες ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι οικογένειες στο Κίεβο δοκιμάζονται από τις διακοπές ρεύματος, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν υποδομές ενέργειας
Οι οικογένειες στο Κίεβο δοκιμάζονται από τις διακοπές ρεύματος, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν υποδομές ενέργειας © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τραγική κατάσταση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μετά τους βομβαρδισμούς από τη Ρωσία - Στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά

Στην Ουκρανία ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε σήμερα Τρίτη (22/11) ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ήταν «κολοσσιαίες». Ωστόσο, απέρριψε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών από πόλεις.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, υπογραμμίζοντας ότι ο διαχειριστής του δικτύου θέλει να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Πρακτικά, κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έχει μείνει αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις» είπε. Και πρόσθεσε: «Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία».

«Στην Ουκρανία υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές» ξεκαθάρισε.

Είπε, ακόμη, ότι αναμένεται ένα σύντομο ψυχρό κύμα από την Τετάρτη, τονίζοντας όμως ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι μετά από αυτό, δίνοντας την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί το σύστημα παραγωγής ενέργειας.

«Η Ουκρανία είχε αρκετά αποθέματα καυσίμων, τα οποία δημιούργησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου» είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάστηκαν σκληρά για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες υποδομές. Σημείωσε, πάντως, ότι χρειάζονται ανταλλακτικά από το εξωτερικό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων να απομακρυνθούν πολίτες από πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ενέργειας, ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις είναι «ακατάλληλες».

Οι ανακοινώσεις για την κατάσταση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας γίνονται την ώρα που μία ακόμη τοιχογραφία του Bansky εντοπίστηκε σε χωριό της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ