- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας», ένα αληθοφανές και ελκυστικό παραμύθι
Μια μαγευτική ταινία, από έναν αληθινό ποιητή
Τι Να Δω Σήμερα: «Η Πεντάμορφη και το Τέρας (La Belle et la Bête / Beauty and the Beast)» του Ζαν Κοκτώ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, το πολύπλευρο ταλέντο του οποίου, επηρεάστηκε από τον μοντερνισμό, τον ντανταϊσμό και τον υπερρεαλισμό. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου, γεννιέται το 1889, έξω από το Παρίσι, ένας πολυσχιδής δημιουργός, του οποίου η κατηγοριοποίηση είναι αδύνατη, εξαιτίας της παροιμιώδους ευελιξίας του στην χρησιμοποίηση εκφραστικών μέσων και του οποίου η πολυτάραχη ζωή, θα μπορούσε να είναι από μόνη της, ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτώ.
Η Μπελ (Ζωζέτ Ντε) είναι η όμορφη κόρη ενός ηλικιωμένου έμπορου, η οποία ζει μαζί του, με τις δύο κακιασμένες αδερφές της και τον υπερφίαλο αδερφό της. Ο πατέρας της μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι, χάνεται στο δάσος και καταλήγει αιχμάλωτος ενός μυστηριώδους Τέρατος (Ζαν Μαρέ), το οποίο κατοικεί σε ένα μαγικό κάστρο. Το Τέρας, ζητά ως αντάλλαγμα για την ελευθερία του πατέρα, μία από τις κόρες και όταν η Μπελ παίρνει εθελοντικά τη θέση του, τότε της ζητείται να παντρευτεί το Τέρας, χωρίς να δώσει σημασία στην εξωτερική του εμφάνιση.
Ένα δράμα φαντασίας, βασισμένο στο πασίγνωστο παιδικό παραμύθι και ειδικά στην έκδοση της Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν του 1756, το οποίο δεν απευθύνεται τόσο σε παιδιά, αλλά μάλλον σε όλους όσους ήταν κάποτε παιδιά. Μια μαγευτική ταινία, από έναν αληθινό ποιητή και μια ονειρική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία έχει κερδίσει το στοίχημα με τον χρόνο. Γοητευτικά τρικ παλαιάς κοπής, αρχαία εφέ και μακιγιάζ του προηγούμενου αιώνα, τα οποία τότε ήταν εκκεντρικά και πειραματικά, με ένα ακραίο και πρωτοποριακό τρόπο, συνθέτουν τελικά ένα αληθοφανές και ελκυστικό παραμύθι για τη δύναμη της ανθρωπιάς κάτω από την επιφάνεια και την πρώτη εντύπωση.
Η ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι διαθέσιμη στο YouTube.
Η Πεντάμορφη και το Τέρας (La Belle et la Bête / Beauty and the Beast)
Γαλλία, 1946, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Ρομαντική / Φαντασίας, 93’
Σκηνοθεσία: Ζαν Κοκτώ, Ρενέ Κλεμάν
Σενάριο: Ζαν Κοκτώ, Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν (ιστορία)
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μαρέ, Ζωζέτ Ντε, Μιλά Παρελί, Ναν Ζερμόν, Μισέλ Οκλέρ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Μέσα από το πορτραίτο του Λευτέρη Ηλιάκη, ξυπνούν τα φαντάσματα αυτού του εμφυλίου πολέμου
Μια συζήτηση για τους πρόσφυγες και το πώς το σινεμά μπορεί να σε κάνει να δεις αλλιώς τον «ξένο»
Συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα σε 13 ταινίες
Πρεμιέρα στις 28 Αυγούστου στους κινηματογράφους
Θυμίζει το ιδεολογικά δυνατό και χιουμοριστικά λυτρωτικό σινεμά των Μονιτσέλι και Φερέρι
Παρότι η γραφή του Μπραντ Άντερσεν διαθέτει τη συνέπεια και την ειλικρίνεια που απαιτεί η διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος, οριακά αποφεύγει τη μετατροπή του σε μελό
Μια γυναίκα πειραματίζεται συνεχώς –όχι απαραίτητα από δική της βούληση– και πασχίζει να βρει νόημα στη σκληρή ζωή της
Η βιογραφία για τον Μάικλ Τζάκσον εστιάζει κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του και ρίχνει τίτλους τέλους στο 1988
Η ζωή του μοιάζει με σενάριο. Έχτισε μια πορεία χωρίς shortcuts, γεμάτη δουλειά και ρίσκο. Σήμερα, με ρόλους που «δαγκώνουν», δηλώνει παρών.
Ο Άγγλος ηθοποιός «δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή» στην ΑΙ
Παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας
Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει «πρότζεκτ ζωής»
Στο Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει μέχρι στιγμής βαθμολογία περίπου 31%
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.