Κινηματογραφος

Oscars 2022: Με το βλέμμα στην Ουκρανία

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι αναφορές στον πόλεμο θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 820
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νικόλ Κίντμαν και ο Χαβιέ Μπαρδέμ στην ταινία «Είμαστε οι Ρικάρντος»
Η Νικόλ Κίντμαν και ο Χαβιέ Μπαρδέμ στην ταινία «Είμαστε οι Ρικάρντος»

Oscars 2022: Προγνωστικά για τους νικητές των βραβείων.

Την Κυριακή το βράδυ, ξημερώματα προς Δευτέρα, θα μάθουμε τους νικητές των φετινών Όσκαρ σε μια τελετή που θα έχει έντονο κιτρινογαλάζιο χρώμα. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, υποψηφίων, νικητών και βετεράνων του θεσμού. Κατά τα άλλα υπάρχουν ακλόνητα φαβορί που δύσκολα θα δουν τα προγνωστικά να μην επιβεβαιώνονται. 

Στιγμιότυπο από την ταινία Coda
Στιγμιότυπο από την ταινία Coda

Η Κάμπιον έχει γράψει ήδη ιστορία ως η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτρια που προτάθηκε για δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας και λογικά θα κατακτήσει το πρώτο της βραβείο μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του 1993 με τα «Μαθήματα πιάνου». Η «Δύναμη του σκύλου» μάλλον θα κερδίσει το βραβείο της καλύτερης ταινίας παρότι τον τελευταίο καιρό ακούγεται ως ισχυρό αουτσάιντερ το «Coda», ανεξάρτητο ριμέικ της γαλλικής «Οικογένειας Μπελιέ», που έχει αποκτήσει ένα πρωτοφανές buzz και κοιτά στα μάτια το γουέστερν της Κάμπιον. H ταινία της Apple έχει ενισχύσει τη δυναμική της τις τελευταίες μέρες λόγω των βραβείων που απέσπασε από τις ενώσεις παραγωγών και σεναριογράφων. Το αν θα καταφέρει να κλέψει την ύστατη ώρα και το μεγάλο έπαθλο από την ταινία της Κάμπιον είναι μια άλλη υπόθεση. 

Στις ερμηνείες τα πράγματα είναι πιο απλά: ο Γουίλ Σμιθ αφήνει δεύτερο και καταϊδρωμένο τον Κάμπερμπατς, η Τζέσικα Τσαστέιν («The eyes of Tammy Eye») μάλλον θα αφήσει στα κρύα του λουτρού τη Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos») ενώ στους δεύτερους ρόλους οι Τρόι Κότσουρ («Coda») και Αριάνα ντε Μπόουζ («West side story») έχουν το προβάδισμα.

Ο Άντριου Γκάρφιλντ και η Τζέσικα Τσάστειν στην ταινία «The eyes of Tammy Faye»
Ο Άντριου Γκάρφιλντ και η Τζέσικα Τσάστειν στην ταινία «The eyes of Tammy Faye»

Τα πραγματικά ντέρμπι θα γίνουν στα σενάρια. Ο Μπράνα με το «Belfast» κονταροχτυπιέται με τον Πολ Τόμας Άντερσον στην κατηγορία των προσωπικών αναμνήσεων ενώ στο διασκευασμένο σενάριο η Κάμπιον έχει και πάλι απέναντί της την αμφισβήτηση του «Coda».

Το ξενόγλωσσο Όσκαρ είναι σιγουράκι για το ιαπωνικό «Drive my car», το «Encanto» θα κερδίσει στην κατηγορία του animation, ενώ στις περισσότερες τεχνικές κατηγορίες, μοντάζ, ήχος, φωτογραφία, σχεδιασμός παραγωγής, οπτικά εφέ, το «Dune» δεν έχει αντίπαλο και θα χάσει μόνο το βραβείο κοστουμιών από την «Κρουέλα» και ίσως το μακιγιάζ από το «The eyes of Tammy Eye».

Τέλος, ο νέος Τζέιμς Μποντ θα πάρει κι αυτός το αγαλματάκι του χάρη στο τραγούδι της Μπίλι Άιλις αν και το καλύτερο σάουντρακ θα δοθεί φυσικά στην εξαιρετική δουλειά του Χανς Ζίμερ για το –ποιο άλλο;– Dune!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ