Κινηματογραφος

Η συγκλονιστική φωτογραφία της ταινίας «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία»

Ο Τζιν Χάκμαν κυνηγάει εμπόρους ναρκωτικών στη χειμωνιάτικη Νέα Υόρκη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» (The French Connection)

Τι Να Δω Σήμερα: "The French Connection" του Γουίλιαμ Φρίντκιν- Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Αστυνομική ταινία δράσης, γεμάτη ανθρωποκυνηγητά, πιστολίδια και ναρκωτικά, που όμως αν περιμένεις ως το τέλος (και ειδικά στο τελευταίο μισάωρο) θα σε καθηλώσει με τις κινηματογραφικές της αρετές. Σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το 1971, μία από τις σημαντικότερες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου και μία από τις καλύτερες στην πλούσια καριέρα ενός από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’70. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Δύο σκληροί αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, οι  ντετέκτιβ Ντόιλ (Τζιν Χάκμαν) και Ρούσο (Ρόι Σάιντερ), ακολουθούν μια πληροφορία για μια μεγάλη συναλλαγή ηρωίνης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως ακούγεται στην πιάτσα. Εντοπίζουν, παρακολουθούν και κυνηγούν σε όλη την πόλη, νύχτα και μέρα τους υπόπτους, ανάμεσά τους κι ένας μυστηριώδης άνθρωπος από τη Γαλλία.

«Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» (The French Connection)

Μπορεί αυτή η ταινία να έχει μείνει στην ιστορία για την καταιγιστική της δράση, τις ριψοκίνδυνες σκηνές και κάποια από τα θρυλικότερα αυτοκινητοκυνηγητά που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά, ωστόσο, πέρα και πάνω από αυτά, μιλάμε για μια ταινία με υποδειγματική σκηνοθεσία, συγκλονιστική φωτογραφία -κάθε καρέ μοιάζει να έχει βγει από έκθεση φωτογραφίας του ΜoΜΑ- και εξαιρετικό μοντάζ, η οποία κέρδισε πέντε από τα οκτώ Όσκαρ για τα οποία είχε προταθεί, στην τελετή του 1972. Ας μιλήσουμε για τον πραγματικό πρωταγωνιστή της ταινίας, τη χειμωνιάτικη Νέα Υόρκη που μόλις έχει μπει σε Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μια αυθεντική εικονογράφηση της επικίνδυνης και σε κατάρρευση παρηκμασμένης αμερικανικής μητρόπολης της δεκαετίας του ’70, που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές να κυνηγούν εμπόρους ναρκωτικών μέσα σε βρώμικα σοκάκια και μπαρ και σε ρημαδιασμένες γειτονιές κι ερειπωμένες αποθήκες. 

Η ταινία «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» είναι διαθέσιμη στα Google Play Movies και YouTube.

The French Connection | #TBT Trailer | 20th Century FOX

«Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» (The French Connection)
Η.Π.Α., 1971, Έγχρωμη
Δράμα / Δράσης / Εγκλήματος, 104’
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Φρίντκιν
Σενάριο: Έρνεστ Τάιντιμαν, Ρόμπιν Μουρ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Ρόι Σάιντερ, Φερνάντο Ρέι 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY