Κινηματογραφος

Το άλυτο μυστήριο του «Αλέξη Ζορμπά»

Το μυθικό πορτραίτο ενός παθιασμένου άνδρα ντυμένο με την αθάνατη μουσική του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζορμπάς ο Έλληνας

Τι Να Δω Σήμερα: «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Φανερή συγκίνηση σε όλο τον εγχώριο και ο ξένο τύπο έχει δημιουργήσει από νωρίς σήμερα το πρωί η ανακοίνωση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Δεν έχουν σταματήσει οι αναφορές και τα αφιερώματα που κάνουν λόγο για τον μεγάλο δημιουργό, τον επιβλητικό πολιτικό, το σύμβολο της αντίστασης, τον επαναστάτη με τη μπαγκέτα. Εκτός από το συμφωνικό του έργο η σημαντικότερη συμβολή του αναγνωρίζεται στη μελοποίηση κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών και τη σύνθεση λαϊκής μουσικής για την αφομοίωση της ποίησης από τις μάζες. Τραγούδια για την αγάπη, τον έρωτα, την ξενιτιά, την επανάσταση, την ελευθερία και φυσικά σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Βασισμένη στο βιβλίου του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και ντυμένη με την αθάνατη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, η ταινία παρουσιάζει το μυθικό πορτραίτο ενός παθιασμένου και χοντροκομμένου ηλικιωμένου άνδρα, του Ζορμπά (Άντονι Κουίν). Στο λιμάνι του Πειραιά, ο πολυμήχανος Ζορμπάς πείθει τον συγκρατημένο και σιδερωμένο νεαρό Ελληνοβρετανό Μπάζιλ (Άλαν Μπέιτς) να τον πάρει μαζί του στην Κρήτη, όπου ο δεύτερος θέλει να επαναλειτουργήσει ένα ορυχείο λιγνίτη που βρίσκεται υπό την κατοχή του.

Η πιο ξεχωριστή ερμηνεία της ούτως ή άλλως διακεκριμένης καριέρας του Άντονι Κουίν, ο οποίος ως Ζορμπάς παραμένει ένα άλυτο μυστήριο στα μάτια του Μπάζιλ καθ’ όλη τη διάρκεια της γνωριμίας τους, αλλά και στα μάτια του κοινού. Στην παραλία του Σταυρού στην Κρήτη η θρυλική σκηνή με τους δύο άντρες να χορεύουν συρτάκι είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική κινηματογραφική σκηνή της ελληνικότητας στο εξωτερικό είτε μας αρέσει είτε όχι και σίγουρα την συνοδεύει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ρυθμούς παγκοσμίως από τον μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη. Μια σκηνή της οποίας η αδάμαστη ενέργεια έγινε πολιτισμικό φαινόμενο και φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ζορμπάς αφίσα ταινίας

Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon.

Zorba the Greek (1964) Trailer

Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) 
Η.Π.Α., 1964, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Κωμωδία, 142’
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Σενάριο: Νίκος Καζαντζάκης (μυθιστόρημα), Μιχάλης Κακογιάννης
Πρωταγωνιστούν: Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ