Κινηματογραφος

Ο «Ιδρώτας» μιας γυμνάστριας στα social media. Ενδιαφέρον;

Ποιο είναι το σημείο που ο θεατής μετατρέπεται σε ηδονοβλεψία;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα που γυμνάζεται και βγάζει σέλφι

Τι Να Δω Σήμερα: “Sweat” του Μάγκνους Φον Χορν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ωραιότητα και επιπολαιότητα είναι οι λέξεις που έρχονται στο μυαλό στα πρώτα λεπτά θέαση της σημερινής επιλογής από τις (έντεκα παρακαλώ) νέες ταινίες που βγήκαν στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα και καθώς το φιλμ προχωρά, μια λάμψη ευχάριστης έκπληξης κάνει την εμφάνισή της, προσποιείται πως θα βουτήξει σε κάτι ενδιαφέρον μόνο για να σβήσει άδοξα και κομμάτι απογοητευτικά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ιδρώτας» του Μάγκνους Φον Χορν.

Η γεμάτη ενέργεια Σύλβια (Μαγκνταλένα Κολέσνικ) εργάζεται ως γυμνάστρια της σχετικά πρόσφατης μόδας της προπόνησης fitness και ταυτόχρονα ως αυτό που η εποχή ονομάζει influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία απαριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, την ώρα που δεν έχει κανένα φίλο. Έχει οργανώσει τη ζωή της έτσι ώστε να απολαμβάνει κάποιου μεγέθους διασημότητα, εμπορικές συμφωνίες με εταιρίες προϊόντων κι ένα όμορφο διαμέρισμα με σκύλο, ενώ νιώθει μοναξιά, κενό και φόβο. Η ίδια θα προκαλέσει ρωγμή στο παραπάνω καλογυαλισμένο σχήμα ανεβάζοντας στο διαδίκτυο ένα ποστ με διαφορετικό περιεχόμενο από ότι έχουν συνηθίσει οι φανς της, το οποίο θα πυροδοτήσει αλλαγές στην τακτοποιημένη ζωή της.

Οι όροι με τους οποίους βλέπουμε το ανθρώπινο σώμα μέσω της τέχνης, του πολιτισμού και της κουλτούρας είναι πανάρχαιο και πρωτεύον θέμα. Καθώς ο τρόπος που κοιτάμε το πιο τέλειο και χρήσιμο εργαλείο που θα μας δοθεί ποτέ, παραμένει για πάντα αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και κριτικής, η ταινία προχωρά με μια ενδιαφέρουσα οπτική και σταδιακά υποσχόμενη προοπτική συνεισφοράς σε αυτό το ντιμπέιτ της τολμηρής σχέσης μεταξύ σώματος και βλέμματος, αφού ακουμπά ξεκάθαρα θέματα όπως για παράδειγμα ποιο είναι το σημείο που ο θεατής μετατρέπεται σε ηδονοβλεψία; Δυστυχώς παρά την εντυπωσιακά λαμπερή και φοβερά εκφραστική πρωταγωνίστρια, παραμένει στην επιφάνεια της διαπίστωσης χωρίς να προχωρά σε βάθος στο θέμα του ακραίου τρόπου με τον οποίο ο δυτικός πολιτισμός κοιτά το γυναικείο σώμα και του πώς καταναλώνει αυτή την εικόνα με σύγχρονα μέσα.

Γυμνάστρια που κάνει άσκηση γυμναστικής - Η αφίσα της ταινίας "Sweat"

Η ταινία «Ιδρώτας» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την One From the Heart, από 12/8.

Sweat – trailer | IFFR 2021

Ιδρώτας (Sweat)

Πολωνία, Σουηδία, 2020, Έγχρωμη

Δράμα, 106’

Σκηνοθεσία: Μάγκνους Φον Χορν

Σενάριο: Μάγκνους Φον Χορν

Πρωταγωνιστούν: Μαγκνταλένα Κολέσνικ, Τζούλιαν Ζβιεσέβσκι, Αλεξάντρα Κονιέζνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ