Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Ιδρώτας (Sweat)

Η δικτατορία των social media.

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την ταινία Ιδρώτας.
Η Μαγκνταλένα Κόλεσνικ στην ταινία «Ιδρώτας».

Κριτική για την ταινία «Ιδρώτας (Sweat)» του Μάγκνους Φον Χορν, με τους Μαγκνταλένα Κόλεσνικ, Γιούλιαν Ζβεγιένσκι και Αλεξάντρα Κονιέσκα

Μια νεαρή και όμορφη γυμνάστρια στην Πολωνία απολαμβάνει την άνετη ζωή που της προσφέρει η φήμη της στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Ώσπου μια μέρα συμβαίνει ένα αναπάντεχο γεγονός (ανακαλύπτει έναν «θαυμαστή» της να αυνανίζεται έξω από το σπίτι της) που της διαλύει όλη την επίπλαστη ευτυχία της.

Η αιχμηρή κάμερα που βρίσκεται διαρκώς κολλημένη πάνω στο αψεγάδιαστο πρόσωπο και κορμί της ηρωίδας, απλώς καταγράφει μια σχεδόν καταναγκαστική πραγματικότητα που προκαλεί απέραντη θλίψη. Όλα είναι φαινομενικά τέλεια στη ζωή της διάσημης Σύλβια με τους 600.000 ακόλουθους όσο στέλνει διαρκώς μικρά βίντεο με το κινητό της από την «παραμυθένια» καθημερινότητα της, που είναι χτισμένη γύρω από μια εμμονική σχεδόν ενασχόληση με τον αθλητισμό και την υγιεινή ζωή. Όταν όμως η οθόνη του κινητού σβήνει, μαζί χάνεται και το χαμόγελο της όμορφης γυμνάστριας και η αλήθεια βγαίνει στην επιφάνεια καθώς η απέραντη μοναξιά απλώνεται πέρα ως πέρα στο μοντέρνο, πολυτελές αλλά και αποστειρωμένο σπίτι της. Ένα θαυμάσιο πορτρέτο, χτισμένο με αυταπάρνηση και γενναιότητα από την Μαγκνταλένα Κόλεσνικ, που αντικατοπτρίζει την μανία της υπερέκθεσης της προσωπικής ζωής που κυριαρχεί σήμερα στα social media. Ο «Ιδρώτας» είναι μια καυστική αλλά και συγκινητική συγχρόνως κριτική για τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως τις αντιλήψεις που καθορίζουν στις κοινότητες των influencers με τα αμέτρητα likes ή τις ακραίες επιθέσεις μίσους. Επιφανειακές σχέσεις, το αδιάκοπο κυνήγι της διασημότητας, η ασθένεια της σελφίτιδας, το τοξικό περιβάλλον του διαδικτύου, η απόσταση (όχι και τόσο ασφαλείας όπως τελικά αποδεικνύεται) από την πραγματική ζωή αλλά και μια συναισθηματική αναπηρία ως σημείο αναφοράς για όλα αυτά που προφανώς έχει τις ρίζες της στο οικογενειακό παρελθόν της ηρωίδας όπως αποδεικνύεται και στην θαυμάσια δοσμένη σεκάνς με την γιορτή στο σπίτι της μητέρας της Σύλβια.

Σκηνοθεσία: Μάγκνους Φον Χορν 
Παίζουν: Μαγκνταλένα Κόλεσνικ, Γιούλιαν Ζβεγιένσκι, Αλεξάντρα Κονιέσκα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ