- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
London Greek Film Festival: Βραβείο στην Επιτροπή Ελλάδα 2021
Το φιλμ αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας
14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου: Στο ντοκιμαντέρ «“σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» το τιμητικό βραβείο
Το ντοκιμαντέρ από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με τίτλο «“σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» έλαβε το τιμητικό βραβείο εκτός συναγωνισμού, κατά τη διάρκεια του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ανέφερε στον χαιρετισμό αποδοχής του Βραβείου: «Με μεγάλη τιμή και χαρά η Επιτροπή Ελλάδα 2021 και οι συντελεστές της ταινίας «"σε γνωρίζω από την όψη" 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ», αποδεχόμαστε την τιμητική βράβευση από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η συμπερίληψη του ντοκιμαντέρ μας σε ένα καταξιωμένο κινηματογραφικό θεσμό όπως το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, το οποίο εδώ και χρόνια αναδεικνύει και προβάλλει την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμβολή του Φεστιβάλ στην μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού είναι καθοριστική, καθώς με την προβολή της ταινίας υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία του Αγώνα της Ελλάδας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, και προβάλει την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων τα 200 αυτά χρόνια μετά την Επανάσταση. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής και την προβολή του ντοκιμαντέρ και βεβαίως για αυτό το βραβείο, το οποίο ανήκει σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του».
Το φιλμ αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχοντας ως βάση αρχειακό υλικό και τεκμήρια, προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών αλλά και της καθημερινής ζωής. Ουσιαστικά, «επιχειρεί να δείξει πως από το “γι’ αυτά πολεμήσαμε” του στρατηγού Μακρυγιάννη μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος».
Το πρώτο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου» και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας ο σκηνοθέτης του, Κώστας Μαχαίρας. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Μικρού Μήκους Ταινίας απέσπασε ο Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης για την ταινία «Wolves». Το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού κέρδισε ο Γιώργος Καραμίχος για την ερμηνεία του στην μικρού μήκους ταινία «Φλικ Φλοκ» (σενάριο - σκηνοθεσία Αγγελική Παρδαλίδου) και το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Λένα Παπαληγούρα και Λίνα Φούντογλου για την ταινία «Φλικ Φλοκ».
Το ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στοχεύει να γίνει σημείο συνάντησης για την ελληνική ταινία σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον στοχεύει να αποτελέσει το σταυροδρόμι μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, παρουσιάζοντας τη σύγχρονη ελληνική ταινία στο διεθνές κοινό. Ενθαρρύνει τους κινηματογραφιστές να προβάλουν τη δουλειά τους. Προωθεί τα μεγάλου μήκους ελληνικά φιλμ ή κινηματογραφικά πρότζεκτ που σχετίζονται με την Ελλάδα, τις ταινίες μικρού μήκους, τα ντοκιμαντέρ, τα animation, τις πειραματικές ταινίες, τα βίντεο τέχνης και στηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας τους σύγχρονους συγγραφείς, δημιουργούς και καλλιτέχνες, καθώς και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο τρέιλερ της πολυσυζητημένης ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο αποκαλύφθηκε
Το ντοκιμαντέρ για τη θριαμβευτική επιστροφή των Oasis
Η ταινία έκανε sold‑out πρεμιέρα στο Sundance και απέσπασε το Βραβείο Κοινού
Η αντίδραση του σκηνοθέτη στην είδηση ότι η ταινία του είναι η επίσημη πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ
Ο σκηνοθέτης άρχισε να εργάζεται πάνω στο ντοκιμαντέρ το 2023
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Από το «Rocky Horror Picture Show» και το «The Room» μέχρι τον Ντέιβιντ Λιντς, τι είναι αυτό που μετατρέπει μια ταινία σε αντικείμενο λατρείας για γενιές θεατών
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Χοακίν Φίνιξ και Τζόελ Κοέν μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν
Η ανησυχία του για τη δημοσιογραφία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.