- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κριτική για την ταινία «Ο Ράφτης» της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν, με τους Δημήτρη Ήμελλο, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάση Παπαγεωργίου, Στάθη Σταμουλακάτος.
Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής που ζει στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθεί να σώσει το οικογενειακό ραφτάδικο όταν ο ηλικιωμένος πατέρας του αρρωσταίνει βαριά. Παίρνει λοιπόν για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βγάζει την πραμάτεια του στους δρόμους ώσπου κάποια στιγμή φτάνει στα Καμίνια και ξεκινά να φτιάχνει γυναικεία νυφικά.
«Άλλαξαν οι καιροί» λέει κάποια στιγμή ο Θανάσης Παπαγεωργίου, που υποδύεται τον πατέρα του Νίκου, σε μία από τις πιο τρυφερές σκηνές αυτής της feelgood δραμεντί που οι δύο άντρες ξεφορτώνονται τα χάρτινα μοντέλα με τις διαστάσεις των παλιών πελατών τους οι οποίοι «φεύγουν» ένας-ένας. Το πέρασμα στη σύγχρονη εποχή γίνεται με ένα έξυπνο και αιχμηρό τρόπο (παλιά το ραφτάδικο εξυπηρετούσε μόνο άντρες ενώ τώρα ο Νίκος είναι στη γύρα και ράβει για τις «νύφες» του) που συνδέει εύστοχα το επίκαιρο θέμα της θέσης της γυναίκας στο σήμερα με εκείνο της καθυστερημένης ενηλικίωσης του αφελή ήρωα. Η πρωτοεμφανιζόμενη Σόνια Λίζα Κέντερμαν φτιάχνει μια φινετσάτη και γοητευτική ταινία με πολλές αναφορές στο παρελθόν (από τη ραπτομηχανή Singer μέχρι τις δαχτυλήθρες και τα θαυμάσια αντρικά κασμίρ κοστούμια) που στηρίζει πολλά στην ερμηνεία του Δημήτρη Ήμελλου. Ο δημοφιλής ηθοποιός κατασκευάζει έναν απόλυτα τρυφερό χαρακτήρα, που ισορροπεί με δεξιότητα μεταξύ της συγκίνησης και του χιούμορ.
Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από συνεργάτης του Ρομπέρτο Ροσελίνι έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του ευρωπαϊκού ερωτικού κινηματογράφου
Ο Ιρλανδός ηθοποιός, που υποδύθηκε τον 007 σε τέσσερις ταινίες από το 1995 έως το 2002
Πρόκειται για έναν απολαυστικό συνδυασμό χιούμορ και συγκίνησης, με το κουίρ στοιχείο να εμφανίζεται σε κάθε σεκάνς και να δένει υποδειγματικά με το μέινστριμ.
Η μητρότητα σε γκορ αισθητική και με στοιχεία μεταφυσικού τρόμου –που φτάνει στα όρια του body horror– σε ένα φιλμ που παρακολουθείται με άνεση λόγω της ατμόσφαιράς του
Το πολιτικό στοιχείο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ταραχώδη διαδρομή των πρωταγωνιστών της ταινίας.
Ο Μάλκοβιτς, που πρωταγωνιστεί, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στη Βενετία και θεωρείται ήδη ο βασικός υποψήφιος και για το Όσκαρ.
Aνεβαίνει το όνομα της στις στοιχηματικές εταιρείες
Ο 63χρονος ηθοποιός αιφνιδίασε τους περαστικούς προκαλώντας χάος με τα καμώματά του
Ποιος θα ενσαρκώσει τον θρυλικό Βρετανό πράκτορα στην 26η ταινία του κινηματογραφικού franchise;
Οι ταινίες που ξεχωρίζουν, οι σημαντικές βραβεύσεις, οι επιλογές του Λάσε και οι καλεσμένοι στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης.
Ο βραβευμένος ηθοποιός περιγράφει στα απομνημονεύματά του τα δύσκολα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας
Η Σερ τιμήθηκε για την ερμηνεία της στο «Moonstruck»
Ένα γοτθικό μυστήριο με φόντο τα Χάιλαντς της Σκωτίας γεμάτο ίντριγκες και προδοσίες
Δώδεκα ημέρες γεμάτες προβολές, εκπαιδευτικές δράσεις και συναντήσεις με την τοπική κοινωνία
Ενόψει του reboot του franchise
Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών πριν 18 χρόνια
Γιατί το Devils του Κεν Ράσελ χρειάστηκε να περιμένει τόσο πολύ
Ο νικητής θα ανακοινωθεί στην 39η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.