Κινηματογραφος

Animasyros 12: Το Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γεμάτο από ποτέ

Τα highlight του φετινού Animasyros

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21.violentequation.jpg
VIOLENT EQUATION

Οι προβολές, τα εκπαιδευτικά αφιερώματα, οι συνεργασίες, οι εκδηλώσεις και το πάρτι του Animasyros 12 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Το Animasyros αποτελεί πλέον σταθερό και αγαπημένο θεσμό για όλους τους λάτρεις του animation. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που φέτος επιστρέφει για 12η χρονιά, καταφέρνει κάθε φορά να μας ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο του animation, με τους πιο διασκεδαστικούς και ενδιαφέροντες τρόπους, από προβολές ταινιών και εκπαιδευτικά προγράμματα, μέχρι εκθέσει και πάρτι.

Το πρόγραμμά του δεν θα μας απογοητεύσει ούτε και αυτή τη χρονιά, αφού στο διάστημα 18 με 22 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσει περισσότερες από 250 ταινίες, σε διαφορετικά σημεία της Σύρου, τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όπως το θέατρο Απόλλων και ο κινηματογράφος Παλλάς, όσο και με υπαίθριες προβολές, όπως στην Πλατεία Μιαούλη και την πλατεία του Φοίνικα. Οι θεματικές τους θα είναι πολλές και διαφορετικές, με ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο να δίνεται σε θέματα περιβάλλοντος – εξάλλου το ειδικό αφιέρωμα «Anima Green» επιστρέφει και πάλι στο Φεστιβάλ – και κοινωνικού προβληματισμού, με το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα πολέμου και την παιδική δουλεία να μπαίνουν στο επίκεντρο.

Ανάμεσα στις προβολές, βρίσκουμε ταινίες γνωστές και νέες και από πολλά διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Συγκεκριμένα, προέρχονται από περισσότερες από 30 χώρες, με κάποιες από αυτές να είναι πολυβραβευμένες και να έχουν καταταχθεί στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και με κάποιες άλλες να κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ, αλλά και να προέρχονται από ανερχόμενους δημιουργούς.

thetower.jpg
THE TOWER


Η επίσημη έναρξη του Animasyros θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, με ένα έργο που το 2018 αγαπήθηκε από το κοινό της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και κατάφερε να γίνει συνεχόμενα sold out. Ο λόγος για «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», που ταξιδεύει στο νησί της Σύρου, για να γνωρίσει και το κοινό του Φεστιβάλ το μουσικό αυτό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος, μέσα από τη σκηνοθεσία της Κατερίνας Πετσατώδη και το animation της Ειρήνης Βιανέλλη. Την εντυπωσιακή παραγωγή, μάλιστα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και οι μικρού φίλοι του Animasyros μία μέρα μετά.

ahdoni3photod.sakalakis.jpg
Ahdoni © D. Sakalakis


Στην καρδιά, φυσικά, του Φεστιβάλ βρίσκονται τα διαγωνιστικά του μέρη. Η αρχή γίνεται με το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα διεκδικήσουν 8 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες έρχονται και από παγκόσμια Φεστιβάλ, όπως του Αννεσί και των Καννών, και ανάμεσα του συναντάμε από ντοκιμαντέρ, μέχρι και παιδικές ταινίες.

Την ίδια στιγμή η κυρίως κριτική επιτροπή του Animasyros θα έχει διπλό έργο, αφού θα αναλάβει να επιλέξει τον νικητή όχι μόνο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, αλλά και της κατηγορίας Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες. Στο πρώτο συναντάμε 22 ταινίες, με το ελληνικό «Violent Equations» του Αντώνη Ντούσια, το πολυβραβευμένο «Selfies» του Claudius Gentinetta, την ταινία-διαμαρτυρία «Gun Shop» του Patrick Smith, το «Sister» της Siqi Song και το εντυπωσιακό «Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves» της Chintis Lundgren να αποτελούν τα φαβορί.

5.gunshop3.jpg
GUN SHOP


Από την άλλη, η κριτική επιτροπή των Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Λευτέρη Φυλακτού και Πασχάλη Πασχάλη θα αναλάβει το νέο αίμα της animation σκηνής. Στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα έχουμε 24 ταινίες, στις οποίες ανερχόμενοι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων έρχονται να μας δείξουν όλο τους το ταλέντο με παραγωγές κωμικές, κοινωνικές, πειραματικές και οικολογικές, που έχουν ως βάση τους πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες.

Την ίδια στιγμή, όπως κάθε χρόνο, θα δοθεί και το χρηματικό Βραβείο της Καλύτερης Ελληνόφωνης ταινίας. Το έπαθλο, που αθλοθετεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διεκδικούν όχι μόνο οι ελληνόφωνες ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων του θεσμού, αλλά και οι 22 που θα προβληθούν στα πλαίσια του Ελληνικού Πανοράματος, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε και μία ταινία που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. Σύρου – Ερμούπολης.  

6.goodintentions.jpg
GOOD INTENTIONS


Φέτος, όμως, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει και ένα νέο βραβείο, που η συνδιοργανώτρια του, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, θα απονείμει. Πρόκειται για το βραβείο #ThisIsEU, το οποίο θα ληφθεί από μία από οχτώ ταινίες του Animasyros, που αντικατοπτρίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της: σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φυσικά, το Animasyros δεν μένει μόνο στα ανταγωνιστικά του τμήματα, αλλά σε αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και ταινίες κινουμένων σχεδίων στα πλαίσια αφιερωμάτων και ειδικών προβολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θεματική «Anima Green» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά, για να μας μιλήσει για το περιβάλλον, τους κινδύνους και την προστασία του, μέσα από 16 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

17.theelephantssong.jpg
THE ELEPHANT'S SONG


Για τέταρτή, όμως, επίσης χρονιά επιστρέφει το πρόγραμμα Animapride IV, με μία σειρά LGBTQI+ ταινιών που έρχονται στο Φεστιβάλ, μέσα από τη συνεργασία του με το Athens Pride. Η θεματολογία τους καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των LGBTQI+ ζητημάτων, από το coming out και το στίγμα του HIV, μέχρι τον τρανς γάμο και την τεκνοθεσία.

Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ, ωστόσο, δεν μένουν μόνο στις θεματικές, αλλά στρέφονται και στις εκτός της Ελλάδας χώρες. Το Animasyros 12 τιμά την Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν, με το δεύτερο να τιμά τα 50 χρόνια του στον χώρο του animation, ενώ θα φιλοξενήσει και μία επιλογή από τους καλύτερους υποψήφιους και τους νικητές των βραβείων Emile 2018 της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογράφου, καθώς και ένα δείγμα του νέου πορτογαλικού κινηματογράφου, μέσα από το πρόγραμμα που το Φεστιβάλ Κινούμενων Σχέσεων της Πορτογαλίας CINANIMA επέλεξε ειδικά για τον θεσμό.  

rebeticats-kunstler.jpg
REBETICATS-KUNSTLER


Ως γνωστόν, το Animasyros δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή ταινιών. Η «Αγορά» του έχει γίνει πλέον σταθερό κομμάτι του θεσμού και φέτος επιστρέφει με το εντατικό εργαστήριο «How to pitch – One to One meeting», που θα εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντας στην αποτελεσματική παρουσίαση των υπό εξέλιξη παραγωγών του στην κινηματογραφική αγορά, με την βιντεοθήκη ολοκληρωμένων ταινιών animation, με ομιλίες γύρω από το animation, την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και το οπτικοακουστικό πολιτισμό, και με την παρουσίαση της εν εξελίξει ταινίας animation μικρού μήκους της Ίριδας Ζιόγκα, «Man Wanted».

Επιπλέον αυτών, το Animasyros 12 συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Aegean Rebreath και φέρνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για τον καθαρισμό των υδάτων. Η αρχή θα γίνει με ένα εργαστήριο για μαθητές γυμνασίου με τίτλο «Το ταξίδι των μικροπλαστικών», το οποίο θα πλαισιώνει την ανοιχτή εκπαιδευτική ομιλία «Η Θάλασσα Είναι και Δική σου» και την οποία θα ακολουθήσει η δράση για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, «Ανέλαβε δράση: καθαρίζουμε μαζί το λιμάνι» στο Αλιευτικό Καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή, δεν θα λείψουν και παράλληλες του Φεστιβάλ εκδηλώσεις, αλλά και συνεργασίες. Η Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάστηκε με το Animasyros 12, ώστε να αποδοθεί το κεντρικό της θέμα «Μετάβαση στην EUphoria», μέσα από την τέχνη του animation, με την διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Animation «An animated EUphoria by Eleusis 2021 European Capital of Culture / powered by Animasyros».  

hecubaeuripides2011.jpg
HECUBA EURIPIDES 2011


Το ανεπίσημο φινάλε του θεσμού για φέτος θα έρθει με ένα πάρτι στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Princess Tzou – Ελένη Τζαννάτου θα βρεθεί στην ομορφότερη ταράτσα της Ερμούπολης στο Ινστιτούτο Κυβέλη, για να γεμίσει τη βραδιά με μουσική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Animasyros 12 εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ