- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ταινία - μύθος του Ιάπωνα Ομπαγιάσι στη Στέγη
«Hanagatami», στο πλαίσιο του «Flix it»
40 χρόνια. Τόσα χρειάστηκε για να ολοκληρώσει το ακραίο, φαντασμαγορικό και ιδιαίτερο φιλμ του με τίτλο «Hanagatami» ο σπουδαίος – και παραγνωρισμένος όχι μόνο στη Δύση αλλά και για αρκετούς συμπατριώτες του- ιάπωνας σκηνοθέτης Νομπουχίκο Ομπαγιάσι που γίνεται φέτος 80 ετών.
Η προβολή της ταινίας, «Hanagatami», γίνεται στο πλαίσιο του «Flix it» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αυτό το Σάββατο 21 Απριλίου (20.30, με εισιτήριο 5 ευρώ). Φυσικά πρόκειται για την πρώτη προβολή της θρυλικής ταινίας στη χώρα μας και είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ανακαλύψουμε το εκκεντρικό έργο του παραγνωρισμένου Ιάπωνα auteur που πάντρεψε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο το avant-garde με την ποπ κουλτούρα.
Ο Ομπαγιάσι υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ιαπωνικού avant garde κινηματογράφου των ’60s. Στα 20 του άρχισε να γυρίζει πειραματικές μικρού μήκους ταινίες σε φιλμ 8 και 16 χιλιοστών, σε μια εποχή που ειδικά το πρώτο θεωρούνται στην Ιαπωνία απλά υλικό για home movies και ερασιτεχνικά φιλμάκια. Κατάφερε έτσι να διατηρήσει ατόφιο το προσωπικό του στυλ, το οποίο διέκριναν τα στελέχη διαφημιστικών εταιρειών και του ανέθεσαν να αναλάβει τις προωθητικές καμπάνιες σημαντικών πελατών τους. Εκείνος δέχτηκε με μεγάλη του χαρά και χρησιμοποίησε το χώρο της διαφήμισης ως ιδανικό τοπίο για να τελειοποιήσει την τεχνική του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιαπωνικές διαφημίσεις που αναδείχτηκαν στα 70ς σε ξεχωριστά κομμάτια τέχνης για όλο τον κόσμο, όφειλαν μεγάλο μέρος της γοητείας τους στο ιδιοσυγκρασιακό αρτιστίκ σύμπαν του Ομπαγιάσι, ο οποίος σε διάστημα δύο δεκαετιών κατασκεύασε περισσότερα από 2000 διαφημιστικά! Το πέρασμα του στην μεγάλη κινηματογραφική αγορά έγινε με το εκκεντρικό «House» το 1977 για λογαριασμό της Toho που έψαχνε απεγνωσμένα μια εμπορική επιτυχία και τη βρήκε στην κωμική αναπαράσταση του τρόμου που έκρυβε το «House» που γνώρισε και διεθνή καριέρα.
Στην πληθωρική και απρόβλεπτη καριέρα που κρατάει πάνω από 50 χρόνια και περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ταινίες κάθε είδους, η κινηματογραφική κληρονομιά του Ομπαγιάσι δύσκολα κατηγοριοποιείται. Ας πούμε μόνο ότι οι avant-garde ευαισθησίες του παντρεύονται με το mainstream σινεμά χωρίς σοβαροφάνεια και διδακτισμό, ενώ η έφεση του στο κανιβαλιστικό χιούμορ δεν έχει προηγούμενο. Όλα αυτά θα τα διακρίνει ο θεατής στο ακραίο «Hanagatami» η ιστορία του οποίου περιστρέφεται στις μέρες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Τοποθετημένο το 1941, τη στιγμή που ο πόλεμος παρασύρει στο χάος του την Ιαπωνία, το «Hanagatami» αφορά στην ιστορία του δεκαεξάχρονου Τοσιχίκο που επιστρέφει στην Ιαπωνία από το Αμστερνταμ και γράφεται στο σχολείο στο Καράτσου, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της χώρας, φιλοξενούμενος στο σπίτι της θείας του Κέικο, η οποία φροντίζει την άρρωστη κόρη της, Μίνα. Σύντομα, ο Τοσιχίκο θα γίνει φίλος με τους έφηβους της πόλης, οι οποίοι ήδη νιώθουν πάνω τους τη βαριά σκιά που ο πόλεμος ρίχνει στις ζωές τους.
Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή της ταινίας στη Στέγη εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Ο Γκλεν Πάουελ είναι άνετος και στιλάτος στον ρόλο του δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο, αν και η πραγματικά ξεχωριστή παρουσία στο φιλμ είναι εκείνη της Μάργκαρετ Κουόλεϊ
Χιούμορ και τρόμος κουμπώνουν ιδανικά σε αυτή την ταινία
Η λαμπερή βραδιά πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ποιοι εμφανίζονται στα πλάνα που δημοσιεύθηκαν
Η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία ήρθε το 2001 στο ψυχολογικό θρίλερ «Donnie Darko»
Ένα blockbuster ανάμεσα στο ανυπέρβλητο και στο γελοίο
Τελευταίος σταθμός ήταν η Εύβοια
Η νέα δημιουργία της καταλανής σκηνοθέτριας εξερευνά τη μνήμη και την ταυτότητα
Το BFI IMAX, η μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, πούλησε 28.000 εισιτήρια μέσα σε μόλις 24 ώρες
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το πολυαναμενόμενο σίκουελ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον
Oι δυο ηθοποιοί δούλεψαν μαζί σε αρκετά projects
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβάλλονται κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.