Κινηματογραφος

Ποιος από αυτούς τους 12 ηθοποιούς υποδύθηκε καλύτερα τον Χριστό;

Το Θείο Δράμα με εφέ στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mv5bn2q3ywjmowutzwi1ms00nwewlwi5owutzdzlzgizmwnkmgjkxkeyxkfqcgdeqxvynjkxmjm5nzc._v1_.jpg
© 2003 Icon Distribution Inc. All Rights Reserved.

Μία ενδιαφέρουσα λίστα από την ιστορία της έβδομης Τέχνης με εκείνους που «ενσάρκωσαν» τον «Θεάνθρωπο» 

Οι ιστορίες από τη Βίβλο είναι από τις πιο δημοφιλείς που έχουν ειπωθεί ποτέ. Συγκίνηση και εισιτήρια. Αλλά πώς μπορεί να δει ένας σκηνοθέτης τον Ιησού; Ένας ηθοποιός να έχει «θεϊκό» και «άγιο» βλέμμα; Τι συνέβη όταν η θρησκευτική παράδοση συνάντησε την κινηματογραφική βιομηχανία; Από τις αμφιλεγόμενες ταινίες όπως «Ο Τελευταίος Πειρασμός» μέχρι τις πολυπροβεβλημενες σειρές όπως «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», η λίστα είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Δείτε ποιοι «ενσάρκωσαν» τον «Θεάνθρωπο» και ψηφίστε στο γκάλοπ που ακολουθεί. 

Ρόμπερτ Πάουελ, Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, 1977

Jesus of Nazareth Trailer (1977)

Το τηλεοπτικό Πάσχα είναι συνυφασμένο με τον Ρόμπερτ Πάουελ στο ρόλο του Χριστού. Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι έχει πιστούς τηλεθεατές, είναι το καλτ της Μεγάλης Εβδομάδας απέναντι στα θρησκευτικά φιλμ της Τσινετσιτά και μετρά πλέον τέσσερις δεκαετίες από τη «γέννησή» του.

Τζιμ Καβίζελ, Τα πάθη του Χριστού, 2004

The Passion of the Christ - HD (Trailer)

Λίγες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου υπάρχουν που ήταν πιο αμφιλεγόμενες από το σκηνοθετημένο από τον θρησκόληπτο Μελ Γκίμπσον «Τα πάθη του Χριστού», μια ταινία για τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού πριν να σταυρωθεί. Παρά τη διαμάχη και την οργή, η ταινία σημείωσε εισπράξεις περίπου 612 εκατομμύριων δολαρίων στο παγκόσμιο box office. 

Ντιόγκο Μοργκάντο, Υιός του Θεού, 2014

Son Of God | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Πορτογάλος και ζεν πρεμιέ. Ο όμορφος ηθοποιός Ντιόγκο Μοργκάντο υποθήθηκε τον Ιησού στην επική βιβλική ταινία «Υιός του Θεού», η οποία ήταν μια προσαρμογή της δεκαετούς μίνι σειράς «Η Αγία Γραφή». Κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε κινηματογραφική ταινία στα βραβεία Imagan Foundation Awards το 2014. 

Μαξ φον Σίντοφ, Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου, 1965

The Greatest Story Ever Told Official Trailer #2 - Max von Sydow Movie (1965) HD

Από μεσαιωνικός ιππότης που έπαιξε σκάκι με το θάνατο στην «Έβδομη Σφραγίδα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν το 1957, Μεσσίας στο φιλμ του Τζορτζ Στίβενς που ήταν υποψήφιο για πέντε βραβεία Όσκαρ. Ο Μαξ φον Σίντοφ σε μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές, αρχικά τεσσάρων και πλέον ωρών για τη ζωή του Χριστού. 

Γούιλεμ Νταφόε, Ο Τελευταίος Πειρασμός, 1988

The Last Temptation of Christ (1988) - Official Trailer

Αυτή ήταν μια άλλη εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θρησκευτική ιστορία. «Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε απεικόνισε τον Ιησού πιο ανθρώπινο από ποτέ: με πειρασμούς, σφοδρές επιθυμίες, φόβους και κατάθλιψη. Η ταινία απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες, όπως η Τουρκία, η Χιλή, το Μεξικό και η Ελλάδα. Συνεχίζει να απαγορεύεται στις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη.

Τεντ Νίλι, Jesus Christ Superstar, 1973

Jesus Christ Superstar Official Trailer #1 - Barry Dennen Movie (1973) HD

Ένας ροκάς από το Τέξας με περγαμηνές για τις φωνητικές του δυνατότητες σε ένα μιούζικαλ που εστιάζει στη σύγκρουση μεταξύ Ιησού και Ιούδα. Ο Τεντ Νίλι είχε αρχικά δοκιμαστεί για το δεύτερο αλλά κατέληξε να ερμηνεύσει τον πρώτο. 

Χ. Β. Γουόρνερ, Ο βασιλεύς των βασιλέων, 1927

The King of Kings - 1927 Film Trailer

Η ιστορία του Σεσίλ Ντεμίλ «Ο βασιλεύς των βασιλέων», ένα φιλμ βωβού κινηματογράφου και το δεύτερο της βιβλικής τριλογίας του κινηματογραφιστή. Η πρώτη ταινία της σειράς ήταν «Οι Δέκα Εντολές» (1923) και η τελευταία «Το Σημείο του Σταυρού» (1932). Ο Χ. Β. Γουόρνερ σε μια ιστορική σιωπηλή ερμηνεία.  

Κρίστιαν Μπέιλ, Μαρία, μητέρα του Ιησού, 1999

Mary, Mother of Jesus (1999)

Πριν γίνει Μπάτμαν και βραβευτεί με Όσκαρ, ο Κρίστιαν Μπέιλ έπαιξε τον Ιησού της Ναζαρέτ στην τηλεταινία «Μαρία, Μητέρα του Ιησού». Η παραγωγή επικεντρώνεται περισσότερο στη ζωή της Παναγίας, καθώς ο σταρ του Χόλιγουντ δεν εμφανίζεται παρά μόνο 41 λεπτά στην ταινία. Μια ενδιαφέρουσα σημείωση, η Μαντόνα είχε αρχικά προσληφθεί ως Παναγία στην ταινία, αλλά έφυγε τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη πρόβα.  

Ενρίκε Ιραζόκι, Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, 1964

The Gospel According to Matthew (1964) - trailer

Ένας 19χρονος φοιτητής Οικονομικών στο μεγαλούργημα του Παζολίνι που προκάλεσε μαρξιστικές εναντιώσεις και θεωρείται από πολλούς μια ποιητική προσέγγιση του Θείου Δράματος με πολλούς παραλληλισμούς για τη σύγχρονη εποχή. 

Τζέφρι Χάντερ, Ο Βασιλεύς των Βασιλέων, 1961

King of Kings Official Trailer #1 - Viveca Lindfors Movie (1961) HD

Ο απόλυτος ωραιάδας στον απαιτητικό ρόλο. Ο σκηνοθέτης Νίκολας Ρέι επέλεξε τον 33χρονο ηθοποιό, που απλά περιφέρεται στο φιλμ ανέκφραστα και στωικά σαν φωτομοντέλο. Ο ηθοποιός πέθανε οκτώ χρόνια αργότερα περνώντας στο κινηματογραφικό πάνθεον. 

Λοτέρ Μπλιτό, Jesus of Montreal, 1989

Jesus Of Montreal Trailer 1989

Μοντέρνος Ιησούς; Κι όμως έγινε. Ο Λοτέρ Μπλιτό επιλέχθηκε από τον Ντενί Αρκάν και από την Ιερουσαλήμ ο Ναζωραίος βρέθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά…

Γκράχαμ Τσάπμαν, Life of Brian, 1979

Life of Brian (1979) - Terry Jones - Trailer - [HD]

Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης. Γεννημένος Χριστούγεννα δίπλα στο θείο βρέφος, ο Μπράιαν προσπαθεί σε όλη του τη ζωή να αποδείξει σε Ρωμαίους και Ιουδαίους πως δεν είναι αυτός ο περιβόητος Μεσσίας και ο Τέρι Τζόουνς βάζει τον Γκράχαμ Τσάπμαν να σηκώσει το σταυρό των Μόντι Πάιθονς…

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ