Πολιτικη & Οικονομια

Πόσα ευρώ είναι τα 30 αργύρια

Μεγάλο ή μικρό το ποσό που έλαβε ο Ιούδας ως αντάλλαγμα για την προδοσία του Ιησού

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
judas-in-art.jpg
Ilya Glazunov/The Kiss of Judas

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα», θέλοντας να του δείξει ότι όταν μιλά το χρήμα, όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Ο Ιούδας έλαβε «30 αργύρια» για να αποκαλύψει τη μυστική τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Ιησούς με τους υπόλοιπους μαθητές. Το βάρος στο σακουλάκι δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό στην ψυχή του όταν κατάλαβε τι είχε κάνει, ωστόσο, πόσο μεγάλο ήταν τελικά το συγκεκριμένο ποσό;

juda2.jpg

Στο σχετικό απόσπασμα της Βίβλου δεν διευκρινίζεται από ποια περιοχή προέρχονται τα ασημένια νομίσματα, ωστόσο ερευνητές -αξιοποιώντας στοιχεία από κείμενα προφητών- θεωρούν ότι τα «30 αργύρια» ήταν τυριανά σέκελ (νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου την οποία είχε πολιορκήσει και ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την Ελληνιστική Περίοδο).

jusdas23424.jpg

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, το σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές ή τέσσερα δηνάρια (ρωμαϊκό νόμισμα). Ένα τέτοιο νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι (σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα). Επομένως, η σημερινή αξία υπολογίζεται σε 400-500 ευρώ. Άρα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως 12.000-15.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ