- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το «Amerika Square» είναι η ελληνική υποψηφιότητα για τα φετινά Oscar
Η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του Γιάννη Σακαρίδη
Ύστερα από απόφαση της επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού που είχε την ευθύνη για την επιλογή της ταινίας που θα αποτελέσει την επίσημη συμμετοχή της χώρας για την κούρσα του φετινού Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ο κλήρος έπεσε στο... «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη.
Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του δημιουργού του «WIld Duck». Θέμα της η γκρίζα νεοελληνική πραγματικότητα μέσα από την ιστορία δύο παιδικών φίλων (οι Γιάννης Στάνκογλου και Μάκης Παπαδημητρίου που υποδύονται αντίστοιχα τον tattoo artist που ερωτεύεται μια αλλοδαπή τραγουδίστρια και τον ελληναρά ρατσιστή που ζει με τους γονείς του) καθώς κι ενός μετανάστη (Βασίλης Κουκαλάνι) που ζουν στην πολυτάραχη πλατεία Αμερικής.
Η νεονουάρ αισθητική, το καλογραμμένο σενάριο του ίδιου του σκηνοθέτη, του Βαγγέλη Μουρίκη και του Γιάννη Τσίρμπα, βασισμένο στο βιβλίο του τελευταίου, «Η Βικτώρια Δεν Υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη) και μια ιστορία μοιρασμένη στα τρία με πολυεπίπεδη πολιτική κυρίως θεματολογία (το trafficking, το μεταναστευτικό ζήτημα, η ξενοφοβία, η οικονομική κρίση) είναι κατά τη γνώμη μας οι λόγοι που έκαναν την αρμόδια επιτροπή να επιλέξει αυτή την ταινία αντί του «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που ήταν το φαβορί καθώς είχε κερδίσει και τα βασικότερα βραβεία στην φετινή απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Θυμίζουμε ότι στα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές ταινίες που υποβλήθηκαν επίσημα από το υπουργείο πολιτισμού για το ξενόγλωσσο όσκαρ ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, το «Attenberg» της Αθηνά Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι που τρώει το φαγητό του πουλιού» το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Κούτρα το 2015 και το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016, αλλά μόνο η ταινία που Λάνθιμου κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα, χάνοντας τελικά το χρυσό αγαλματίδιο από τη δανέζα Σουζάνε Μπίερ και το «Ίσως, αύριο», ενώ στην ίδια κατηγορία ήταν υποψήφιος ο άγνωστος τότε καναδός Ντενί Βιλνέβ με το αριστουργηματικό «Μέσα από τις φλόγες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κινηματογραφικό πείραμα του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού για τη νέα του ταινία
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα προσωπικό φιλμ που υλοποιούσε επί δεκαετία
Η πρώτη προσέγγιση έγινε μετά την τεράστια επιτυχία του «Jaws» το 1975
Πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Ιουλίου
Ο πιο καλτ Έλληνας σκηνοθέτης μιλάει στην ATHENS VOICE σε μια πλούσια αναδρομή στην καριέρα του
Η νέα ταινία εστιάζει στις αποκαλύψεις - Με τον Τζέρεμι Στρονγκ στον ρόλο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Η προτίμηση του έχει... ονοματεπώνυμο
Ενισχύει τον ελληνικό κινηματογράφο μέσω του προγράμματος 1,5% - Οι ταινίες που εγκρίθηκαν
Ο ηθοποιός θα παρουσιάσει «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου όπου πρωταγωνιστεί
Η Νικόλ Κίντμαν σ' έναν ρόλο ζωής
Αυτό που στην αρχή μοιάζει σαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη πάνω στο μεταφυσικό μεταμφιέζεται σε ένα μεγαλόσχημο και φλύαρο θρησκευτικό θρίλερ
Η παράσταση της Έμιλι Μπλαντ είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού της ταινίας.
Μια μελετημένη διασκευή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με οξυδέρκεια που εντυπωσιάζει.
Η γοητεία του τσιγάρου στην οθόνη δεν είναι χημική αλλά τελετουργική
Ο ηθοποιός θέλει να καταγράψει την πορεία της θεραπείας του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό
Ο Βρετανός ηθοποιός εξηγεί γιατί το κοινό δεν είναι έτοιμο για έναν μαύρο πράκτορα 007
Η νέα animated επιτυχία των Universal-Nintendo σαρώνει στα ταμεία παγκοσμίως
Ταινίες είδους από το δεύτερο μισό τού 20ού αιώνα, που άλλαξαν τους κανόνες του genre τους και προβάλλονται ακόμα με πάθος, παντού
Από τις πρώτες υπαίθριες προβολές στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη χρυσή εποχή των θερινών σινεμά, η διαδρομή ενός αθηναϊκού συμβόλου.
Ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Πρώτη Ταινία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.