Κινηματογραφος

Oscars 2016. Στην τελική ευθεία.

Οι κυριότερες υποψηφιότητες και λίγα λόγια για αυτές

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121427-272022.jpg

H 88η τελετή απονομής των Βραβείων Oscar, την οποία θα παρακολουθήσουν ζωντανά και αποκλειστικά οι συνδρομητές των καναλιών Novacinema, πλησιάζει! Λίγο πριν την απονομή, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά σε προβλέψεις, φαβορί κι εκπλήξεις στο αναμφίβολα πιο ενδιαφέρον τζογαρίσμα του σινεμά. Οι ταινίες που θα προβληθούν στα κανάλια Novacinema, σε Α΄τηλεοπτική προβολή, ένα χρόνο πριν προβληθούν σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι, είναι και αυτές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πολυσυζητημένα «The Revenant», «Room», «Spotlight», «Mad Max: FuryRoad», «Carol», «Joy», «Brooklyn», «Bridge of spies», «Creed», «The Martian» κ.ά.

Μάλιστα, θα μπορεί κανείς να τις δει live και στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση.

Ακόμη, οι περισσότερες από αυτές θα διατίθενται και On Demand, μέσω του Nova GO, για να τις βλέπει κανείς όποτε επιθυμεί στο tablet, laptop ή smartphone, επίσης χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Η αλήθεια είναι πως τα Όσκαρ φέτος συζητήθηκαν περισσότερο για πράγματα που δεν αφορούσαν ακριβώς τις ίδιες τις υποψήφιες ταινίες αλλά μάλλον τη βιομηχανία, ή αν προτιμάτε την ίδια την Αμερική. Η κουβέντα που ξεκίνησε από το πόσο «λευκά» είναι τελικά τα Όσκαρ δεν είναι καινούρια, είχε ήδη αρχίσει από πέρσι όταν το «Selma» της Αβα Ντι Βενρέι δεν βρέθηκε υποψήφιο για την σκηνοθεσία και τον Α' ανδρικό ρόλο, μα πήρε κυριολεκτικά φωτιά φέτος καθώς κανείς μαύρος ηθοποιός, σκηνοθέτης ή σεναριογράφος δεν βρέθηκε υποψήφιος. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια πολεμική υπέρ και κατά που οδήγησε ακόμη και σε κουβέντες για μποϊκοτάζ της απονομής (κάτι που άνθρωποι όπως ο Γουίλ Σμιθ ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν), παρά το γεγονός ότι ο παρουσιαστής φέτος θα είναι τουλάχιστον ο Κρις Ροκ κι αυτό είναι κάτι που είχε ανακοινωθεί πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες.

Όμως πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις μπορείς να έχεις για την «πολιτική» των βραβείων, για τη σύσταση των μελών της Ακαδημίας (το 93% των μελών της Ακαδημίας είναι λευκοί και το 76% άνδρες), για τις ίδιες τις υποψηφιότητες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι τα Όσκαρ αποτελούν το κινηματογραφικό highlight της χρονιάς για μια μεγάλη μερίδα του κοινού, για ένα κομμάτι του ίδιου του σινεμά και ασφαλώς της μόδας που λανσάρεται κάθε χρόνο στο κόκκινο χαλί και σίγουρα για τον τζόγο γύρω από τη βραδιά, το κουτσομπολιό και το ξενύχτι μπροστά στην τηλεόραση, το ότι έχεις κάτι ενδιαφέρον να συζητάς την άλλη μέρα στο γραφείο. Ας δούμε, λοιπόν, για τι θα μιλάμε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

image

Καλύτερη ταινία

Ναι, μπορεί το «Birdman» να πήρε το Όσκαρ μόλις πέρυσι, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή τη στιγμή η «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου είναι το φαβορί για να πάρει το μεγάλο βραβείο, ακόμη κι αν το «Spotlight» έμοιαζε να έχει ένα προβάδισμα αρχικά λόγω δυνατού θέματος. Όμως το φιλμ του Ινιαρίτου είναι ένας θρίαμβος της θέλησης και του ίδιου του σινεμά, ένα ανέλπιστο success story με την αύρα μιας κλασσικής ταινίας που ελάχιστοι δεν θα θελήσουν να επιβραβεύσουν. Για να μην μιλήσουμε για τον Λεονάρντο και την αρκούδα...

image

Καλύτερη σκηνοθεσία

Θα μπορούσε να είναι ο Ινιαρίτου που θα το πάρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κι αυτό θα ήταν μια κάποιου είδους έκπληξη κι ένα ενδιαφέρον ρεκόρ. Αν δεν το είχε κερδίσει πέρσι για το «Birdman» θα ήμασταν λίγο πιο σίγουροι για τις πιθανότητές του. Ή αν δεν βρισκόταν ανάμεσα στους υποψήφιους για πρώτη φόρα κι ο Τζορτζ Μίλερ του οποίου το «Mad Max: Fury Road», έφτασε με θόρυβο στα Όσκαρ κι ο οποίος ίσως να φύγει νικητής.

image

Α' Ανδρικός ρόλος

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει ήδη μάθει απ έξω τον λόγο του. Τον έχει άλλωστε προβάρει τόσες φορές ήδη σε τόσα βραβεία που κέρδισε για την «Επιστροφή». Εδώ μάλλον δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις...

image

Α' Γυναικείος ρόλος

Θα θέλαμε να δούμε την Σαρλότ Ράμπλινγκ για το «45 Χρόνια» να φεύγει με το βραβείο στην πρώτη της υποψηφιότητα, αλλά όλα δείχνουν ότι η Μπρι Λάρσον θα κερδίσει για την ομολογουμένως εξαιρετική ερμηνεία της στο «Δωμάτιο». Και αν υπάρχει κάποια που την απειλεί σοβαρά, τότε αυτή είναι η Σίρσα Ρόναν του «Μπρούκλιν», η οποία ήταν στην ουσία όλη η ταινία.

image

Β' Ανδρικός ρόλος

Ο Κρίστιαν Μπέιλ για το «Μεγάλο Σορτάρισμα», ή ο Μαρκ Ραίλανς για την «Γέφυρα των Κατασκόπων» θα ήταν ίσως οι καλύτερες επιλογές, αλλά εδώ υπάρχει ο Ρόκι Μπαλμπόα, κατά κόσμον Σιλβέστερ Σταλόνε κι ένα καθυστερημένο βραβείο που θα δώσει όμορφες επικεφαλίδες. Αν η «Επιστροφή» σαρώσει, ίσως να βγει κερδισμένος ο Τομ Χάρντι.

image

Β' Γυναικείος ρόλος

Ίσως η πιο απρόβλεπτη κατηγορία. Η Αλίσια Βικάντερ για το «Κορίτσι από την Δανία» θα μπορούσε να είναι τελικά η έκπληξη, αλλά και η Ρούνι Μάρα για το «Carol» και η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς για το «Spotlight» θα μπορούσαν να πλασαριστούν ως το βραβείο. Η Τζένιφερ Τζέισον Λι θα το άξιζε αν το «Μισητοί Οχτώ» ήταν κάτι παραπάνω από ένα χοντροκομμένο αστείο και κάπως έτσι μάλλον το βραβείο θα πάει στην Κέιτ Γουίνσλετ για το «Steve Jobs». Και είναι σπουδαία!

image

Σενάρια

Το «Spotlight» ή τα «Μυαλά που Κουβαλάς» δείχνουν να είναι τα φαβορί για το πρωτότυπο σενάριο, με το πρώτο να έχει μάλλον το προβάδισμα λόγω θέματος και λόγω συνόλου υποψηφιοτήτων. Στα διασκευασμένα σενάρια, το «Μεγάλο Σορτάρισμα» δείχνει μάλλον πολύ... μεγάλο για να αγνοηθεί. Και το αξίζει φυσικά.

image

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων

Θα θέλαμε να δούμε την «Anomalisa» να κερδίζει, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Σίγουρα όχι με τα «Μυαλά που Κουβαλάς», Ακαδημία....

image

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία

«Ο Γιος του Σαούλ» θα το πάρει και το αξίζει. Μόνο το «Mustang» μπορεί να κάνει την έκπληξη, αλλά ελπίζουμε πως δεν...

image

Και τα υπόλοιπα...

Στo Oscar φωτογραφίας ο Εμανουέλ Λουμπέσκι θα κερδίσει ξανά μετά το «Gravity» και το «Birdman» για την «Επιστροφή», στο μοντάζ γκαζώνει το «Mad Max», στα σκηνικά και τα κοστούμια θα φορεθεί «το Κορίτσι από τη Δανία», στη μουσική ο Ενιο Μορικόνε ίσως κερδίσει το μοναδικό Όσκαρ του «Μισητοί Οχτώ», στο τραγούδι το «Earned it» θα κάνει το «50 Αποχρώσεις του Γκρι» «Oscar Winner». (LOL). Στις τεχνικές κατηγορίες, «Η Διάσωση», η «Επιστροφή», το «Star Wars» και το «Mad Max» θα μοιραστούν τα βραβεία και στο ντοκιμαντέρ ίσως η συγκίνηση του «Amy» εξαργυρωθεί σε χρυσό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ