Κινηματογραφος

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Κριτική από τον Γιώργο Κρασσακόπουλο

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105899-210207.jpg

Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος (Mission: Impossible - Rogue Nation)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ ΜακΚουάρι

Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζέρεμι Ρένερ, Σάιμον Πεγκ, Άλεκ Μπόλντγουιν, Σον Χάρις, Βιν Ρέιμς

Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια απ΄όταν ο Τομ Κρουζ ανέλαβε την πρώτη επικίνδυνη αποστολή του. Και δεν λέει να το βάλει κάτω!

Ανθρωποκυνηγητά, εκρήξεις, αεροπορικά σταντς, όλα όσα αγαπήσατε στην σειρά των Επικίνδυνων Αποστολών είναι εδώ και στην πέμπτη ταινία, ακόμη πιο θεαματικά. Τώρα, ο Ίθαν Χαντ αναλαμβάνει μια νέα αποστολή, την πιο επικίνδυνη μέχρι σήμερα, που τον θέλει να προσπαθεί να διαλύσει το Συνδικάτο, μια σκιώδη αντί-IMF οργάνωση άριστα εκπαιδευμένων πρακτόρων, που αποκαλύπτεται ότι δρα ενάντια στα μυστικά σχέδια της αμερικανικής Κυβέρνησης, ώστε να επικρατήσει μια νέα τάξη πραγμάτων. Στο πλευρό του Ίθαν Χαντ και της ομάδας του θα βρεθεί και μια αποκηρυγμένη Βρετανίδα πράκτορας, ο ρόλος της οποίας συνιστά άλλο ένα μυστήριο. Στόχος του Ίθαν Χαντ όπως πάντα, να προστατέψει τους φίλους του και να κάνει το αδύνατο… δυνατό, όσο επικίνδυνο κι αν είναι.


Παράλογος Άνθρωπος (Irrational Man)

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν

Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Χοακίν Φίνιξ, Πάρκερ Πόουζι, Τζέιμι Μπάκλι, Μπέτσι Έιντεμ, Ίθαν Φίλιπς, Μέρεντιθ Χάγκνερ

Ο Γούντι Αλεν εξερευνά για μια ακόμη φορά την ιδέα ενός τέλειου εγκλήματος σε μια light εκδοχή ενός υπαρξιακού θρίλερ.

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Έιμπ Λούκας έχει πιάσει πάτο, ανήμπορος να βρει νόημα ή χαρά στη ζωή. Νιώθει ότι όλα όσα δοκίμασε να κάνει, από πολιτικό ακτιβισμό ως τα μαθήματά του, δεν κάνουν τελικά καμία διαφορά, και έχει βυθιστεί σε μια αδιέξοδη υπαρξιακή απελπισία. Η ψυχολογία του δεν αλλάζει ούτε μετά την άφιξή του σε ένα μικρό πανεπιστήμιο, όπου συναντά την Ρίτα Ρίτσαρντς μια μοναχική καθηγήτρια που θέλει να ξεφύγει από τον δυστυχισμένο γάμο της, και την Τζιλ Πόλαρντ, την καλύτερη φοιτήτριά του που εξελίσσεται σε στενή του φίλη. Παρόλο που η Τζιλ αγαπά τον φίλο της, βρίσκει την βασανισμένη, καλλιτεχνική προσωπικότητα του Έιμπ ακαταμάχητη και όσο τα σημάδια της ψυχικής του ανισορροπίας πληθαίνουν, τόσο εκείνη ελκύεται από αυτόν. Όλα αλλάζουν όταν ο Έιμπ και η Τζιλ ακούν κατά τύχη την συζήτηση ενός αγνώστου και ο Έιμπ παίρνει μια αναπάντεχη απόφαση, που τον απελευθερώνει και του δίνει μια νέα, ορμητική διάθεση για ζωή. Η απόφασή του, όμως, θα αλλάξει τη ζωή του ίδιου, της Τζιλ και της Ρίτα για πάντα.


Το Μαύρο Άλογο (The Dark Horse)***

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον

Πρωταγωνιστουν: Κλιφ Κέρτις, Τζέιμς Ρόλεστον

Μια πολυβραβευμένη ταινία από την Νέα Ζηλανδία, βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία.

Ο Τζένεσις Ποτίνι είναι ένας άντρας με διαταραγμένο ψυχισμό αφού πάσχει από διπολική διαταραχή σύμφωνα με την «ιατρική» διάγνωση, αλλά την ίδια στιγμή είναι και μια σκακιστική ιδιοφυΐα. Η συναισθηματική του νοημοσύνη είναι η πιο ευγενής και η πιο απόλυτη μορφή γενναιότητας και γενναιοδωρίας. Έχοντας περάσει χρόνια σε ψυχιατρικά ιδρύματα, θα βρει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον φαύλο αυτό κύκλο, όταν αναλαμβάνει να διδάξει σκάκι σε μια ομάδα κοινωνικά υποβαθμισμένων παιδιών. Με την καθοδήγησή και την εποπτεία του, τα παρατημένα από την κοινωνία παιδιά θα δώσουν τη μάχη να ανατρέψουν τα δεδομένα που τα έχουν καταδικάσει να βρίσκονται στο περιθώριο.


Ένας Αμερικάνος Φίλος (Der amerikanische Freund)****

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς

Πρωταγωνιστούν: Ντένις Χόπερ, Μπρούνο Γκαντζ, Λίζα Κρόιζερ, Τζέραρντ Μπλεν, Νίκολας Ρέι, Σάμιουελ Φούλερ

Ο Βιμ Βέντερς διασκευάζει το «Παιχνίδι του Ρίπλεϊ» της Πατρίτσια Χάσιμιθ σε μια ταινία που πάει πιο βαθιά από ένα «αστυνομικό θρίλερ».

Όταν ο Αμερικάνος τυχοδιώκτης Τομ Ρίπλεϊ μαθαίνει ότι ο κορνιζοποιός Τζόναθαν Ζίμερμαν πάσχει από ανίατη ασθένεια πείθει τον Μάινοτ, έναν άνθρωπο του υποκόσμου να τον προσλάβει σαν πληρωμένο δολοφόνο. Μια τέτοια συμφωνία θα αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη στον Τζόναθαν, ώστε να αφήσει κάτι στη γυναίκα του και το παιδί τους. Τι έχει να χάσει αφού πρόκειται να πεθάνει ούτως ή άλλως; Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα αναπτυχθεί μια φιλία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολύ διαφορετικούς άνδρες. Έτσι, όταν ο Ζίμερμαν δεν αντέχει να πραγματοποιήσει ακόμα ένα φόνο, ο Ρίπλεϊ θα χρειαστεί να παρέμβει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ