- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Κος Χολμς (Mr. Holmes) ***1/2
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Πρωταγωνιστούν: Ίαν Μακ Κέλεν, Μίλο Πάρκερ, Λόρα Λίνεϊ, Χέιτι Μόραχαν
Το 1947, με τη μνήμη του να εξασθενεί, ένας γερασμένος Σέρλοκ Χολμς αναπολεί την τελευταία του υπόθεση προσπαθώντας να θυμηθεί γιατί εγκατέλειψε τη δουλειά του ως ντετέκτιβ.
Κρατήστε το όνομα του Ιαν Μακ Κέλεν για τα επόμενα βραβεία Όσκαρ, αφού η εξαιρετική, τρυφερή, αστεία, συγκινητική, μεγαλόκαρδη ερμηνεία δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί. Μέχρι τότε όμως είναι βέβαιο ότι θα κρατήσετε κι άλλα πράγματα από το φιλμ του Μπιλ Κόντον που βρίσκει έναν απόλυτα φρέσκο τρόπο να μιλήσει όχι μόνο για έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους μυθοπλαστικούς χαρακτήρες των σελίδων ή της οθόνης μα και για πράγματα που δεν αφορούν καθόλου τον ίδιο τον Σέρλοκ Χολμς. Μέσα από την ιστορία ενός διάσημου ντετέκτιβ που έχει μάθει να βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα φίλτρο εξαιρετικής εξυπνάδας και φοβερής οξυδέρκειας που που καθώς αυτά τα όπλα του σκουριάζουν ανακαλύπτει πως υπάρχει και μια διαφορετική, πιο συναισθηματική οπτική γωνία για να κοιτάζεις, ο Κόντον κι ο Μακ Κέλεν συνθέτουν μια μελαγχολική, συγκινητική ελεγεία για όλα εκείνα που μένουν δίχως ξεκάθαρες λύσεις στη ζωή, για τα πράγματα που εύχεσαι να μπορούσες να αλλάξεις και για τηδιαφορά που μπορεί να κάνει η απόφαση να δώσεις μερικές φορές στην καρδιά το τιμόνι, αφήνοντας το μυαλό στη θέση του συνοδηγού.
Το μπλε δωμάτιο (La Chambre Βleue)**1/2
Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ
Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Λέα Ντρουκέρ, Στεφανί Κλεό, Λοράν Πουατρενό, Σερζ Μποζόν
Ένα παράνομο ζευγάρι σε μια επαρχιακή πολη της Γαλλίας συναντιέται κάθε Πέμπτη στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Μέχρι τη στιγμή που εκείνος θα συλληφθεί και θα κατηγορηθεί για ένα έγκλημα.
Βασισμένος σε ένα βιβλίο του Ζορζ Σιμενόν, ο Ματιέ Αμαλρίκ σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυστήριο για εστέτ θεατές, ποντάροντας όχι στην αγωνία και το «ποιος» ή «γιατί» το έκανε, αλλά στη συναισθηματική χαρτογράφηση των ηρώων και των σχέσεων που τους ορίζουν. Αισθητικά γοητευτικό, το φιλμ χτίζει μια ενδιαφέρουσα κλειστοφοβική ατμόσφαιρα τόσο γύρω από το ερωτικά τεταμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου που φιλοξενεί τους δύο εραστές όσο και γύρω από τη ζωή του κεντρικού του ήρωα. Μόνο που όσο κι αν η φόρμα του φιλμ είναι αξιοθαύμαστη, η ματιά του παραμένει απόμακρη, δίχως στ’ αληθεια να εμβαθύνει σε αυτούς και η αγωνία, αστυνομική ή συναισθηματική, σχεδόν μονίμως απούσα.
Ένα μικρό χάος (A Little Chaos)**
Σκηνοθεσία: Άλαν Ρίκμαν
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Γουίνσλετ, Ματίας Σένερτς, Άλαν Ρίκμαν, Στάνλεϊ Τούτσι, Έλεν Μακ Κόρι
Μια γυναίκα με πάθος για την κηπουρική και κήπους που θυμίζουν τη φύση, προσλαμβάνεται για να βοηθήσει στη δημιουργία των κήπων των Βερσαλλιών, δίπλα σε έναν αρχιτέκτονα εξωτερικών χώρων που πιστεύει στην απόλυτη τάξη κι οργάνωση.
Υπαρκτοί ιστορικοί χαρακτήρες μπλέκονται με άλλους που είναι μυθοπλαστικοί σε αυτό το rom-com εποχής και κηπουρικής, που μπορεί να ακούγεται χαριτωμένο, αλλά δεν ανθίζει ποτέ στο μπουκέτο χιούμορ και συναισθημάτων που θα μπορούσε να είναι. Φταίει το γεγονός ότι η χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δεν είναι ακριβώς εκρηκτική, ότι ο Ματίας Σένερτς μοιάζει λάθος και σχεδόν αστείος στα ρούχα εποχής, ότι η ιστορία και η σχέση μεταξύ των κεντρικών χαρακτήρων δεν έχει κανένα ίχνος δημιουργικού χάους σε ένα σενάριο που ακολουθεί απόλυτα την πεπατημένη. Η ιδέα μοιάζει πρωτότυπη, η εκτέλεσή της όμως έχει τόσες ανατροπές και απρόβλεπτα σημεία, όσο ένα τεράστιο, επίπεδο, καλοκουρεμένο παρτέρι με γκαζόν. Ομορφο να το βλέπεις, αλλά, μεταξύ μας, γίνεται γρήγορα βαρετό.
Ted 2 **
Σκηνοθεσία: Σεθ Μακφάρλαν
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Αμάντα Σέιφριντ, Τζέσικα Μπαρθ, Μόργκαν Φρίμαν, Λίαμ Νίσον
Ο λούτρινος αρκούδος Τεντ θελει να παντρευτεί την καλή του και να κάνει παιδιά αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωριστεί από την πολιτεία ως άτομο με ύπαρξη και δικαιώματα. Κι ο κολλητός του είναι αποφασισμένος να τον βοηθήσει να τα καταφέρει.
Υπήρχε κάτι ανατρεπτικά χαριτωμένο στο να βλέπεις ένα χαριτωμένο αρκούδο να φέρεται απόλυτα απρεπώς στην πρώτη ταινία της σειράς, αλλά και κάτι που έκανε το αστείο να κουράζεται γρήγορα. Διότι πέρα από το απολαυστικό σοκ της ίδιας της ιδέας και τη φρεσκάδα του πρώτου φιλμ, το «Ted» έφτασε γρήγορα στα όριά του μέχρι που το χιούμορ του μπορούσε να πάει στην πρώτη ταινία. Αυτή εδώ είναι περιοδικά αστεία, γιατί κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το να σπας πλάκα δεν είναι κατά στιγμές διασκεδαστικό, αλλά είναι επίσης λανθασμένα συναισθηματικό και προσπαθεί δίχως μεγάλη επιτυχία να γίνει ακόμη και πολιτικό. Εϊ, οι περισσότεροι ήρθαν να δουν έναν αρκούδο να βρίζει και να καπνίζει φούντα...
Πώς να κάνετε έρωτα σαν Εγγλέζος (How to Make Love Like an Englishman)
Σκηνοθεσία: Τομ Βον
Πρωταγωνιστούν: Πιρς Μπρόσναν, Σάλμα Χάγιεκ, Τζέσικα Άλμπα, Μπεν ΜακΚένζι, Μάλκολμ ΜακΝτάουελ
Ένας καθηγητής του Κείμπριτζ παντρεύεται μια όμορφη Αμερικανίδα, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα είναι ερωτευμένος με τη σέξι αδελφή της.
Ο Πιρς Μπρόσναν καίει ακόμη τις αναθυμιάσεις του παρελθόντος του ως Τζέιμς Μποντ και την ομολογουμένως ακόμη ακαταμάχητη βρετανική του γοητεία σε μια κωμωδία που δεν δείχνει να έχει πολλά να προσφέρει πέρα από μια ακόμη ματιά στις σχέσεις και τα μπερδέματά τους. Μια ματιά μέσα από το πρίσμα μιας ολίγον καυστικής, αλλά που τελικά παραδίδεται στο ρομαντισμό dramedy που δεν δείχνει ικανή να ξεφύγει από την πεπατημένη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το θρυλικό κόμικ των '90s ζωντανεύει στην οθόνη - Πρεμιέρα το 2026
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Σεπτεμβρίου 2027
Έρχεται audiobook 13 ωρών με ψηφιακή αναπαραγωγή της φωνής του ηθοποιού πριν από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν
Στο καστ επρόκειτο να συμμετάσχουν γνωστά ονόματα, όπως η Τζέιν Σέιμουρ και ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ
Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026
Ο Τάικα Γουαϊτίτι σκηνοθετεί την ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Καζούο Ισιγκούρο
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε εξασφαλίσει η ηθοποιός Τζούλια Γκάρνερ
Ο διάσημος σκηνοθέτης και η ποπ σταρ εθεάθησαν σε παραθαλάσσια πόλη
Αγγελόπουλος και Καϊτέλ κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό
Η νέα ταινία της Disney και της Pixar ξεπέρασε τα 300 εκατ. δολάρια παγκοσμίως στο πρώτο Σαββατοκύριακο
Αλλαγή σχεδίων μετά τη συμφωνία-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Η Τζέσι είναι η αρχηγός των παιχνιδιών της μικρής Μπόνι, αλλά οι ισορροπίες αλλάζουν όταν ένα τάμπλετ μπαίνει στη ζωή της πιτσιρίκας.
Ένα ιδιότυπο θρίλερ με έντονο σασπένς, σκηνές ωμής βίας και μια ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα που στρέφεται γύρω από τον έρωτα των δύο νέων.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.