Χορος

Πήραμε συνέντευξη από την plus size χορεύτρια που μαθαίνει στις γυναίκες πώς να αγαπούν τις καμπύλες τους

Από εδώ η Jessie Diaz-Herrera

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
download_1.jpeg
Photo by Amanda Saviñón

Τρόπος για να εκφράζεσαι, να ξεσπάς, να φλερτάρεις, να νιώθεις τη μουσική μέσα σου και να επικοινωνείς με το σώμα σου καλύτερα από ποτέ, ο χορός είναι ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα με τα οποία μπορείς να καταπιαστείς. Σε κάθε του μορφή (και υπάρχουν χιλιάδες) καταφέρνει να σε γεμίσει με ενέργεια και αισιοδοξία, ακόμα και όταν όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν στραβά ή είναι Ιανουάριος και αισθάνεσαι down μόνο και μόνο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του ότι δεν υπάρχουν πια πουθενά μελομακάρονα.

Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζεται και η Jessie Diaz-Herrera, η οποία έχει μια σχέση αγάπης με τον σύγχρονο χορό από την ηλικία των 5. Παρά τη λαχτάρα της. όμως, στα 12 η μητέρα της σταμάτησε να την πηγαίνει σε μαθήματα, όταν ο dance instructor της γειτονιάς τις πληροφόρησε πως η Jessie θα χρειαζόταν να χάσει κιλά για να συνεχίσει να φοιτά στο studio του.

Τα δυσάρεστα λόγια του δεν την εμπόδισαν να θυμηθεί πόσο πολύ λατρεύει την κίνηση, και έτσι ως φοιτήτρια άφησε την αγάπη της για το hip hop να την οδηγήσει, οργανώνοντας χορογραφίες για φοιτητικές παραστάσεις, events τοπικών καλλιτεχνών και χορευτικών εταιριών, μαθαίνοντας να αγαπάει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα της μπορούσε να κινηθεί σύμφωνα με τον ρυθμό.

Πλέον διδάσκει χορό στη Νέα Υόρκη και σχεδιάζει το κάθε μάθημά της έτσι ώστε να ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους και τα επίπεδα εμπειρίας. Το πιο σημαντικό για εκείνη είναι να εξασφαλίζει ένα φιλικό περιβάλλον για κάθε μία γυναίκα που αποφασίζει να παρακολουθήσει τα sessions της, «στολίζοντας» τις χορευτικές κινήσεις με εμψυχωτικά λόγια που έχουν σκοπό να σε κάνουν να νιώσεις πως αγαπάς το σώμα σου και τις καμπύλες σου.

Να τι είχε να μας πει!

Το κίνημα του body positivity εξαπλώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Ποιες είναι μερικές αλλαγές που θα ήθελες να δεις το 2019;
Αυτό που πραγματικά ελπίζω είναι να δω διαφορετικότητα στους σωματότυπους σε κάθε ένα κομμάτι των media, και όχι μόνο στη μόδα και την ομορφιά. Για παράδειγμα, θα ήθελα να δω διαφημίσεις με διαφορετικά σώματα όχι μόνο για ρούχα, αλλά και για κοσμήματα, τεχνολογικά αντικείμενα ή προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στον χώρο της μόδας, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εκεί.

Όσο μεγάλη και να είναι η αυτοπεποίθησή σου ή όσο ικανοποιημένη και αν είσαι με το σώμα σου, υπάρχουν ορισμένες ημέρες που αισθάνεσαι σαν να έχεις γυρίσει πίσω στο απόλυτο τίποτα και μισείς τα πάντα επάνω σου. Τουλάχιστον εγώ περνάω συχνά τέτοιες φάσεις. Υπάρχουν τρόποι ή τεχνικές για να ξεφύγεις από αυτό;
Πάντα υποστηρίζω πως το Body Positivity είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ και μερικές μέρες θα είναι πολύ πιο δύσκολες από κάποιες άλλες. Νομίζω το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου. Άσε τον εαυτό σου να νιώσει θλίψη και την επόμενη ημέρα κάνε ένα επικό bounce back. Αν βιαστείς και αναγκάσεις τον εαυτό σου να βγει από την άσχημη φάση νωρίτερα από ότι χρειάζεται, τότε ίσως καταλήξεις να αισθάνεσαι ακόμα πιο άσχημα. Όταν πλέον έχεις αντιμετωπίσει αυτά τα στενάχωρα συναισθήματα, κάνε κάτι που σου δίνει χαρά. Δεν είναι ανάγκη να έχει σχέση με το σώμα σου- ίσως κάτι σαν την ζωγραφική ή το να ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι. Ξεκίνησε να σκέφτεσαι όλα όσα σου αρέσουν στην ζωή σου και αυτός ο τρόπος σκέψης θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την αρνητική σου στάση απέναντι στο σώμα σου.

Ποια θα ήταν η συμβουλή που θα έδινες σε όποιο κορίτσι σκέφτεται να ξεκινήσει μαθήματα χορού, όμως φοβάται πως θα την πειράξουν ή θα της κάνουν bullying εξαιτίας των κιλών της;
Είναι σίγουρα ένα τρομακτικό συναίσθημα, το οποίο έχω νιώσει κι εγώ. Αλλά αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι πως ο κάθε ένας στο μάθημα συνήθως αισθάνεται την ίδια αγωνία ή είναι απολύτως συγκεντρωμένος στον εαυτό του! Πολλές φορές ανησυχούσα για το πως ακριβώς έκανα ορισμένες κινήσεις και όταν εξέφρασα αυτές μου τις φοβίες σε μία πιο αδύνατη φίλη μου, μου είπε πως και εκείνη αισθανόταν το ίδιο. Είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας! Μην βιάζεσαι, βρες ένα vibe που ταιριάζει με το στιλ σου και θα δεις που μετά από λίγα μαθήματα δεν θα θυμάσαι καν τέτοιες ανασφάλειες.

Ας μιλήσουμε για τη δική σου σχολή χορού και τα Body Positive Dance Classes! Πώς αποφάσισες να κάνεις κάτι τέτοιο;
Διδάσκω χορό για πολλά χρόνια και έχω διαπιστώσει ότι μονίμως υπήρχαν μόνο 2 ή 3 plus size άτομα σε κάθε μάθημα. Ανακάλυψα σιγά-σιγά πόσοι ακόμα ήθελαν πολύ να χορέψουν όμως φοβόντουσαν να κάνουν αυτό το βήμα και έτσι ήθελα να δημιουργήσω ένα ασφαλές περιβάλλον που θα επέτρεπε σε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ελεύθερη, ανεξαρτήτως του μεγέθους, της ηλικίας ή της εθνικότητάς της.

Και πώς ακριβώς το πετυχαίνεις;
Ξεκινάω το μάθημα με body positive συζητήσεις, όπου η κάθε μία μιλάει για πράγματα που της αρέσουν στο σώμα της και όλες μαζί προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω πράγματα που κάνουν τους άλλους να αισθάνονται άβολα. Στη συνέχεια «κλειδώνουμε» αυτή τη θετική ενέργεια ξεκινώντας το ζέσταμα και μετά χορεύουμε. Πιστεύω πάρα πολύ στην εμψύχωση, επομένως πάντα λέω στα κορίτσια μου «αν δεν χορεύεις, θα χειροκροτάς!»

Πώς ακριβώς μπορεί ο χορός να σε βοηθήσει στη σχέση με το σώμα σου;
Όταν χορεύω αισθάνομαι σαν βασίλισσα. Με κάνει να νιώθω σέξι και άτρωτη. Ο χορός με έχει βοηθήσει στο να καταλάβω πως λειτουργεί το σώμα μου και αυτό είχε ως συνέπεια να αισθάνομαι άνετα σε κάθε τομέα της ζωής μου. Όποιο και να είναι αυτό το πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι τέλεια, κάν’ το! Ζήσε αυτή τη φαντασίωση και κατάλαβε πόσο μεγάλη δύναμη κρύβεις μέσα σου!

Τέλος, επειδή εμείς στην Αθήνα δεν έχουμε Body Positive Dance Classes, μπορείς να μας δώσεις μερικές προτάσεις για γυμναστική που βοηθάει τις γυναίκες να βρουν την αυτοπεποίθησή τους;
ΒΓΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΤΡΟΜΗΤΕΣ! Επίσης θα κάνω μερικά ψηφιακά μαθήματα σε λίγο καιρό, επομένως να έχετε το νου σας. Εξερευνήστε hashtags όπως #curvydancer #bopodance #fatdance για να βρείτε κι άλλες διαδικτυακές φίλες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ