Φωτογραφια

Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο

Η συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του Kai Wiedenhöfer

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80791-163154.jpg

Όταν ο αντισυνταγματάρχης Harald Jäger έγραψε ιστορία στις 23.30 της 9ης Νοεμβρίου του 1989, ανοίγοντας το σημείο ελέγχου της Bornholmer Strasse στο Τείχος του Βερολίνου, χωρίς να έχει λάβει καμιά διαταγή, ο νεαρός σπουδαστής φωτογραφίας Kai Wiedenhöfer βρισκόταν 483 χιλιόμετρα μακριά, στο Έσσεν.

Ο νεαρός φωτογράφος ήταν απληροφόρητος για την ιστορική απόφαση του αντισυνταγματάρχη που τελείωνε ολοκληρωτικά το διαχωρισμό που ίσχυε από το 1961, ανάμεσα στο ανατολικό και δυτικό Βερολίνο. Ένας από τους καθηγητές του, φρόντισε να του αναθέσει μια φωτογραφική αποστολή με σαφείς οδηγίες.

«Πήγαινε όσο πιο γρήγορα μπορείς στο Βερολίνο. Το Τείχος πέφτει». Ο Kai Wiedenhöfer έφτασε τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο και αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό, τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν. Ήταν εκεί, όταν οι συνοριοφύλακες έβλεπαν τα πλήθη των Ανατολικοβερολινέζων να περνούν στη δυτική πλευρά του Βερολίνου και να τους υποδέχονται με ενθουσιασμό οι Δυτικοβερολινέζοι.

Το 2003 ο πολυβραβευμένος φωτογράφος, πλέον, Kai Wiedenhöfer ξεκίνησε να τα φωτογραφίζει τα τείχη που χωρίζουν τις παλαιστινιακές περιοχές από το Ισραήλ. Αργότερα βρέθηκε στο Μπέλφαστ. Μετά επισκέφτηκε τη Βαγδάτη. Επί επτά χρόνια ταξίδεψε ανά τον κόσμο, φωτογραφίζοντας τα τείχη που έχουν υψώσει οι άνθρωποι μεταξύ τους. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, οι κίνδυνοι περισσότεροι, η πρόσβαση πάντα περιορισμένη. Τα κατάφερε. Το 2013 τα φωτογραφικά του ντοκουμέντα κυκλοφόρησαν ως λεύκωμα από τις εκδόσεις Steidl.

© Kai Wiedenhöfer

Στις 184 σελίδες του «Confrontier», 128 συγκλονιστικές φωτογραφίες μαρτυρούν πως παρά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, υπάρχουν πολλά τείχη στον πλανήτη που χωρίζουν τους ανθρώπους. Το φωτογραφικό project «Wall On Wall» ταξίδεψε σε εκθέσεις μουσείων και συνεχίζει να γκρεμίζει με τις εικόνες του τα διαχωριστικά τείχη. Αυτές είναι μερικές χαρακτηριστικές λήψεις της επίπονης δουλειάς του. 

© Kai Wiedenhöfer

Νότια Κορέα | Βόρεια Κορέα, 248 χλμ, © Kai Wiedenhöfer

© Kai Wiedenhöfer

 Κύπρος | Πράσινη Γραμμή, 180 χλμ, © Kai Wiedenhöfer

© Kai Wiedenhöfer

Ισραήλ | Κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, 703 χλμ, © Kai Wiedenhöfer

© Kai Wiedenhöfer

Μπέλφαστ, 15 χλμ, © Kai Wiedenhöfer

© Kai Wiedenhöfer

Βαγδάτη, 700 χλμ, © Kai Wiedenhöfer

© Kai Wiedenhöfer

Θέουτα και Μελίγια, Ισπανία | Mαρόκο, 8+13 χλμ, © Kai Wiedenhöfer

© Kai Wiedenhöfer

ΗΠΑ | Mεξικό, 3141 χλμ, © Kai Wiedenhöfer 

Download Video as MP4

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.