Φωτογραφια

Πέθανε η Έβελιν Ρίχτερ η «μεγάλη κυρία» της φωτογραφίας

Μόλις το 1979 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εβελυν Ρίχτερ
Εβελυν Ρίχτερ ©Deutsche Welle/Dpa

Πέθανε η φωτογράφος Έβελιν Ρίχτερ, μια από τις πιο σημαντικές Γερμανίδες φωτογράφους η οποία καθιερώθηκε φωτογραφίζοντας την καθημερινότητα.

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε η φωτογράφος Έβελιν Ρίχτερ, μια από τις σημαντικότερες Γερμανίδες φωτογράφους. Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών (MdbK) στη Λειψία.

Η Έβελιν Ρίχτερ θεωρούνταν η χρονογράφος της ζωής και της εργασίας στην Ανατολική Γερμανία. Απαθανάτιζε ανθρώπους στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο δρόμο. Φωτογράφιζε τη ζωή στην πόλη, τη θλίψη και τη φθορά στον κόσμο των εργατών αλλά και των αγροτών.

Η Ρίχτερ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1930 στο Μπάουτσεν της Ανατολικής Σαξονίας. Μετά από μια μαθητεία ως φωτογράφος στη Δρέσδη, άρχισε να σπουδάζει στη Λειψία, αλλά διαγράφηκε χωρίς να το θέλει μετά από δύο χρόνια, σύμφωνα με το μουσείο MdbK. «Οι υψηλές προσδοκίες της Ρίχτερ από την καλλιτεχνική διδασκαλία δεν εκπληρώθηκαν» σύμφωνα με το μουσείο.

Εκτός αυτού οι ιδέες της συγκρούονταν με αυτές του σοσιαλιστικού κράτους. Πάντα εργαζόταν ως αυτοαπασχολούμενη φωτογράφος. Πέρυσι της απονεμήθηκε το σημαντικό βραβείο Μπερντ και Χίλα Μπέχερ από την πόλη του Ντίσελντορφ.

Η Ρίχτερ δεν ήταν απλώς μια "μεγάλη κυρία της φωτογραφίας", είχε δηλώσει η Γκαμπριέλε Μούστερ, ιστορικός τέχνης από το Βερολίνο με αφορμή τα 90ά της γενέθλια πέρυσι. «Ανεξάρτητη και πρωτότυπη, εκλεπτυσμένη, ενσάρκωνε το πνεύμα της εποχής της». Οι φωτογραφίες της έδειχναν «πως το να φωτογραφίζεις δεν απαιτεί μόνο εκπαίδευση αλλά και καρδιά και την ικανότητα να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και να δέχεσαι τη διαφορετικότητά του».

Θα ζει μέσα από το έργο της

Η Ρίχτερ δεν μπορούσε ούτε να δημοσιεύσει ούτε να πουλήσει τα έργα της και δούλευε μόνο «για το μπαούλο», όπως έλεγε η ίδια. Μόλις το 1979 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση και μετά από δύο χρόνια, το 1981, πήρε μια θέση διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο, από το οποίο αποβλήθηκε ως φοιτήτρια. Αργότερα, το 1991 έγινε καθηγήτρια. Είχε πλήρη ελευθερία σε αυτό που έκανε και μπορούσε να επιλέξει τα θεματά της με βάση αυτό που την ενδιέφερε.

Το 2014 η Έβελιν Ρίχτερ αποσύρθηκε σε γηροκομείο. Οι τελευταίες φωτογραφίες που τράβηξε είναι από το 2012. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της συστηματοποιήθηκε το 2009 και φυλάσσεται στο «Αρχείο Έβελιν Ρίχτερ» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών στη Λειψία. «Μέσα από το εκτενές καλλιτεχνικό της έργο καθώς και από τις πολλές και ενδιαφέρουσες συνομιλίες και ταξίδια, η Έβελιν Ρίχτερ θα μας μείνει αξέχαστη», δήλωσε η διευθύντρια του αρχείου, Ζανέτ Στόσεκ. «Θα ζει μέσα από τα έργα της».

Έργα της Έβελιν Ρίχτερ

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ