Φωτογραφια

Ο τρελός χορός των πυγολαμπίδων

Όλη κι όλη η ζωή τους είναι να φωτίζουν τον κόσμο γύρω τους και να κάνουν έρωτα

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65621-132265.jpg

Ο Αμερικανός φωτογράφος Vincent Brady αποτυπώνει στο φακό του το «φωτεινό στίγμα» που αφήνουν οι πυγολαμπίδες στο τρελό χορό τους στη λίμνη Ozarks στο Μισούρι και στο Μασάγαν της Αμερικής. Φωτογραφίες και ένα εξαιρετικό time lapse βίντεο όπου πρωταγωνιστούν οι χορευτικές φιγούρες από τις πυγολαμπίδες.

Η ενασχόληση του φωτογράφου με τα συμπαθητικά -και φωτογενή- έντομα ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 όταν φτάνοντας στο πατρικό του για τα γενέθλια της μητέρας του παρατήρησε τα υπέροχα φώτα από τις πυγολαμπίδες που μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Αμέσως βγήκε από το αμάξι και έστησε τη φωτογραφική του μηχανή για να απαθανατίσει τη στιγμή. Και στη συνέχεια ακολούθησαν και πολλές άλλες παρόμοιες. Ο φωτογράφος φαίνεται πραγματικά εκστασιασμένος από τα έντομα αυτά: στην προσωπική του ιστοσελίδα vincentbrady.com σημειώνει ότι οι πυγολαμπίδες είναι στην πραγματικότητα σκαθάρια και ότι υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά είδη. Τα αρσενικά είναι αυτά που φωσφορίζουν πετώντας και πολλές φορές μάλιστα συγχρονισμένα, ενώ τα θηλυκά φωσφορίζουν συνήθως στατικά από τα φύλλα και τα κλαδιά. Τρέφονται με μικρά σκουλήκια και αυτό όταν φωσφορίζουν.

Κατά τα άλλα κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής τους (1-7 ημέρες ζωής κατά μέσο όρο) μάλλον δεν τρέφονται με τίποτα, αν και είναι επίσης σύνηθες το θηλυκό να τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Είναι τελείως άκακα για τον άνθρωπο και ο Brady που πρέπει να είναι φανατικός θαυμαστής τους λέει: «Αν σας πει ποτέ ο φίλος σας, αγάπη μου, πρέπει να ψεκάσουμε, έχουμε πρόβλημα με τις πυγολαμπίδες, χωρίστε τον αμέσως, πάρτε διαζύγιο, πάρετε ακόμα και περιοριστικά μέτρα εναντίον του χωρίς δισταγμό! Οι πυγολαμπίδες σε ευλογούν με την παρουσία τους. Όλη κι όλη τους η ζωή είναι να φωτίζουν τον κόσμο γύρω τους και να κάνουν έρωτα. And they call it a life». 

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ