- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κάθε φωτογραφία ξεχωριστή, κάθε φωτογραφία σου δείχνει μια εκπληκτική οπτική της πόλης, αφήνοντας άφωνους αυτούς που φοβούνται τα ύψη και δίνοντας μια μεγάλη δόση αδρεναλίνης σε αυτούς που την επιζητούν. Το rooftoping είναι η νέα τάση φωτογραφίας, η οποία στην κυριολεξία ωθεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους στις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων ώστε να πραγματοποιήσουν τις πιο μαγικές και ριψοκίνδυνες λήψεις της πόλης. Ο ειδικός σε αυτό, ο 28χρονος Καναδέζος φωτογράφος Tom Ryaboi, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, έχοντας αναρριχηθεί σε περισσότερα από 100 κτίρια στο Τορόντο είναι πια διάσημος στο είδος.

Ο Ryaboi διαδίδοντας την τολμηρή φωτογραφική του συνήθεια μέσα από το διαδίκτυο, έχει εμπνεύσει πολλούς να δοκιμάσουν το rooftoping και το έχει μετατρέψει σε ένα από τα πιο δημοφιλή χόμπι στο εξωτερικό, καθώς πλέον έχουν δημιουργηθεί και ομάδες ανθρώπων οι οποίοι ανεβαίνουν και ακροβατούν σε ουρανοξύστες για να φωτογραφηθούν. Ο κίνδυνος ότι ένα λάθος βήμα την ώρα που ακροβατείς μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή, είναι και αυτό που γοητεύει τους rooftoppers. Φίλοι και γνωστοί ακολουθούν τον φωτογράφο συχνά στην κορυφή του Τορόντο, ακροβατώντας στο κενό για ένα μοναδικό αίσθημα, αυτό της αδρεναλίνης. Πολλές φορές μάλιστα ανεβαίνοντας στα κτίρια χωρίς άδεια, έχουν αναγκαστεί να ξεφύγουν από security και να αψηφήσουν κάθε πιθανό κίνδυνο. Ωστόσο τα πλάνα τους δικαιώνουν καθώς η αστική τους εξερεύνηση έχει άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Καθισμένος στη στέγη ενός ουρανοξύστη στην καρδιά της πόλης, τα πάντα επιβραδύνονται, οι ήχοι από τους πολυσύχναστους δρόμους χάνονται, τα αυτοκίνητα και οι άνθρωποι γίνονται μικροσκοπικοί και ανώδυνοι. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι η ομορφιά της πόλης και το υπέροχο τοπίο που συνθέτουν οι γιγαντιαίες κολώνες, οι αυτοκινητόδρομοι και οι γέφυρες» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Tom Ryaboi σχετικά με το χόμπι του.


«Είναι εθιστικό και πάντα ψάχνεις για μια ψηλότερη στέγη στην πόλη. Ωστόσο εξακολουθώ να βρίσκω συναρπαστική κάθε φορά τη στιγμή που φτάνω στην κορυφή και να αισθάνονται τον άνεμο» έχει δηλώσει ο φωτογράφος.

«Είναι στο αίμα μου. Όταν ήμουν παιδί μια μέρα, ο μπαμπάς μου επέστρεψε σπίτι από την δουλειά του και με βρήκε να κάθομαι στην κορυφή του ψυγείου»














Το site του www.tomryaboi.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Τατιάνα Μαυρομάτη και η Δήμητρα Κάκκα φωτογραφίζουν τους χώρους ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Όλα όσα γράφτηκαν τότε ήταν λάθος
Φωτογραφική σπουδή στο μοναδικό χωριό της Τήνου
Ο φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την καταγραφής της επόμενης μέρας της φωτιάς στον Ελαιώνα της Άμφισσας, μέσα από ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό μνήμης
Με αφορμή την έκθεση «Ιστός / WEB», η φωτογράφος και επιμελήτρια μιλάει στην ATHENS VOICE για τη βιωματική δύναμη της εικόνας και την καλλιτεχνική εμπειρία του Λουξεμβούργου
Η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας οργανώνει φωτογραφική έκθεση για την ειρήνη και την πνευματικότητα
Το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου στα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ταϊλάνδης
Ο διάσημος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για το φως, το ένστικτο και τη φωτογραφία δρόμου
Η ιστορία, ο πολιτισμός και η καθημερινότητα μιας χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή τη νέα του έκθεση στην o.art.ath Gallery
Η φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για την έκθεσή της στην iFocus Photo Gallery
Aπαθανατίζοντας την «άγρια μαγεία» της σε εμβληματικούς χώρους όπως το CBGB
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.