Φωτογραφια

Οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας του National Geographic για το 2018

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
baby_teeth.jpg
© Yaron Schmid/National Geographic

Οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας του National Geographic για το 2018 ανακοινώθηκαν και όλες οι φωτογραφίες των πρώτων θέσεων είναι εντυπωσιακές. Οι νικητές προέκυψαν τόσο από μία κριτική επιτροπή, όσο και από την ψήφο του ίδιου του κοινού, ενώ αμφότεροι έκαναν την επιλογή τους ανάμεσα σε φωτογραφίες από τις κατηγορίες «Μέρη», «Άγρια Ζωή» και «Άνθρωποι».

Μεγάλος νικητής είναι Jassen Todorov με την φωτογραφία του «Unreal», για την οποία έλαβε το ποσό των 5.000$. Οι υπόλοιποι νικητές πήραν τα ποσά των 2.500$, 1,500$ και 750$ για την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη θέση κάθε κατηγορίας αντίστοιχα.

Μεγάλος Νικητής: «Unreal» του Jassen Todorov – Μέρη (Έρημος Μοχάβι, ΗΠΑ)

unreal.jpg
© Jassen Todorov/National Geographic


Χιλιάδες αυτοκίνητα Volkswagen και Audi αποσύρθηκαν στην Έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια. Τα μοντέλα από το 2009 έως και το 2015 είχαν κατασκευαστεί, ώστε να «κλέβουν» στα τεστ εκπομπών της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Μετά το σκάνδαλο, η Volkswagen ανακάλεσε εκατομμύρια αυτοκινήτων. Τραβώντας σκηνές σαν αυτή, ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να προσέχουμε και να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη.

2η θέση: «Thunderbird in the dust» του Nicholas Moir – Μέρη (Ραλς, ΗΠΑ)

thunderbird_in_the_dust.jpg
© Nicholas Moir/National Geographic


Ένα σκουριασμένο Ford Thunderbird καλύπτεται από κόκκινη σκόνη, μετά από μία καταιγίδα στο Ραλς του Τέξας. Τα ξερά, οργωμένα χωράφια της περιοχής Πανχάντλ το έκαναν εύκολο θήραμα της καταιγίδας. Οργάνωνα μία ομάδα βιντεοσκόπησης και φωτογραφίας σε ένα κυνηγητό καταιγίδας στην Tornado Alley και αυτή ήταν η τελευταία μέρα ενός πολύ πετυχημένου κυνηγητού, κατά το οποίο είδαμε 16 ανεμοστρόβιλους μέσα σε 10 μέρες.

Τιμητική Αναφορά: «Snowflakes» του Rucca Y Ito – Μέρη (Μπιέι, Ιαπωνία)

snowflakes.jpg
© Rucca Y Ito/National Geographic


Η Μπλε Λίμνη της Ιαπωνίας στο Μπιέι του Χοκκάιντο, έχει γίνει πολύ διάσημη, καθώς προσελκύει τουρίστες από όλο τον πλανήτη. Περικυκλώνεται από πανέμορφα βουνά και δέντρα. Αυτή η λίμνη, που παγώνει τον χειμώνα, κατασκευάστηκε τεχνητά για να αποφευχθεί η μόλυνση του ποταμού από το κοντινό ενεργό ηφαίστειο Τοκάτσι. Το συσσωρευμένο νερό της λίμνης έχει πολύ υψηλά επίπεδα μετάλλων, όπως αλουμίνιο. Η σαγηνευτική θέα της μπλε λίμνης μπορεί να σου κόψει την ανάσα.

1η θέση: «Flying at the crossing» του Pim Volkers – Άγρια Ζωή (Ποταμός Μάρα, Τανζανία)

flying_at_the_crossing.jpg
© Pim Volkers/National Geographic


Ήταν νωρίς το πρωί όταν είδα τα γκνου να περνάνε τον Ποταμό Μάρα στην Τανζανία. Η διαστρωμάτωση της σκόνης, της σκιάς και του ήλιου πάνω από το χάος των γκνου, που κλωτσάνε το νερό, δίνει σε αυτή τη φωτογραφία μία αίσθηση του μυστικιστικού και του σαγηνευτικού. Είναι σχεδόν σαν ένας παλιός πίνακας – είμαι υποχρεωμένος να αναζητήσω την λεπτομέρεια της εικόνας για να απορροφήσω τη φανταστική αυτή σκηνή.

2η θέση: «Deep snow» του Jonas Beyer – Άγρια Ζωή (Κανάκ, Γροιλανδία)

deep_snow.jpg
© Jonas Beyer/National Geographic


Λίγα μίλια από το Κανάκ της Γροιλανδίας, έκανα πεζοπορία αναζητώντας μοσχοβόδια, όταν είδα μία ομάδα από αυτά. Αυτό το βόδι έτρεχε πάνω στον λόφο μέσα στο βαθύ χιόνι, το οποίο ανατινασσόταν από κάτω του. Ήμουν αρκετά τυχερός, ώστε να βρίσκομαι στο σωστό σημείο, ώστε να τα δω να παίζουν, και τα παρακολούθησα από κοντά για περίπου μία ώρα. Λατρεύω να φωτογραφίζω μοσχοβόδια κόντρα στο χειμερινό τοπίο: Είναι πολύ σκληροί αρκτικοί επιζώντες. Αυτή η φωτογραφία δείχνει την ομορφιά και την δύναμη τους – και το χιόνι, το οποίο αντιμετωπίζουν για περίπου οχτώ μήνες ετησίως.

Επιλογή του Κοινού: «Baby Teeth» του Yaron Schmid – Άγρια Ζωή (Πάρκο Σερενγκέτι, Τανζανία)

baby_teeth.jpg
© Yaron Schmid/National Geographic


Εντοπίσαμε μία αγέλη λιονταριών να κοιμούνται στην κορυφή των βράχων του Σερενγκέτι. Όταν πλησιάσαμε τους βράχους, είδαμε αρκετά νεογνά. Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν τρία μικρά νεογνά άρχισαν να παίζουν και να δαγκώνουν την ουρά της μαμάς τους – σαν γατάκια που παίζουν με κουβάρι. Δεν θυμάμαι αν έχω ξαναγελάσει τόσο πολύ!

1η θέση: «Sunday Best At Weekend Studio» της Mia Collins – Άνθρωποι (Μόι, Κένυα)

sunday_best_at_weekend_studio.jpg
© Mia Collins/National Geographic


Αυτή η φωτογραφία του David Muyochokera τραβήχτηκε την τελευταία μέρα που δούλεψε ως φωτογράφος στο Weekend Studio στην Κιμπέρα, μία μεγάλη παραγκούπολη στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ο David δούλευε εκεί για 37 χρόνια, αλλά το Weekend Studio ετοιμαζόταν να κλείσει οριστικά. Ο David μου εξήγησε ότι τώρα που υπάρχουν κάμερες στα κινητά, η ζήτηση για τη δουλειά του μειώθηκε. Με προβλημάτισε το επικείμενο κλείσιμο του Weekend Studio και έτσι ανέλαβα το ενοίκιο. Ένα πορτρέτο του David κρέμεται τώρα εκεί στην μνήμη του.

2η θέση: «Roadside Motel» του Todd Kennedy – Άνθρωποι (Νίνγκαν, Αυστραλία)

roadside_motel.jpg
© Todd Kennedy/National Geographic


Κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού οδικού ταξιδιού από το Σύδνεϋ στη Ουλουρού, σταματήσαμε σε ένα μοτέλ στην άκρη του δρόμου σε μία μικρή αγροτική κοινότητα της Νίνγκαν, στο όριο της ακατοίκητης αυστραλιανής περιοχής. Η τοποθεσία είχε υπερβολικά πολύ ζέστη για εκείνη την περίοδο του χρόνου – περισσότερους από 100 βαθμούς Φαρενάιτ και πολλή σκόνη. Εδώ βλέπετε την κόρη μας, Genie, να χαίρεται το αναζωογονητικό μπάνιο της πάνω σε μία πλαστική πάπια στον νιπτήρα.

Επιλογή του Κοινού: «Day Of The Dead» του Buck Holzemer – Άνθρωποι (Αντίγκουα, Γουατεμάλα)

day_of_the_dead.jpg
© Buck Holzemer/National Geographic


Η πομπή της Ημέρας των Νεκρών περνά από τους δρόμους της Αντίγκουα στη Γουατεμάλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ