- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η φωτογραφία δρόμου αποθεώνεται στην ασπρόμαυρη «Metropolis» του Alan Schaller
Με αφορμή μια λονδρέζικη έκθεση, ζουμ σε εικόνες που έχουν πολλά να πουν
Πρωτότυπη, μυστηριακή, άριστη φωτογραφία δρόμου που θα σε ξεναγήσει στα χνάρια της μητρόπολης. Ο Alan Schaller είναι ένας δημιουργός ο οποίος έχει μάθει καλά τη γλώσσα του φακού και δεν δυσκολεύεται καθόλου να εκφραστεί οπτικά. Το τελευταίο του μονοχρωματικό πρότζεκτ εκτίθεται στο Leica Store City του Λονδίνου και εστιάζει στην αποξένωση των υπηκόων της ψηφιακής εποχής, μεγεθυσμένης στην ψυχρή κλίμακα του αστικού περιβάλλοντος.
Η Bauhaus αρχιτεκτονική των εικόνων, η αυστηρή γεωμετρία, το εξπρεσιονιστικό πρίσμα του καλλιτέχνη, το υψηλό κοντράστ, η ρευστότητα του φωτός και η μεθοδική χρήση σκιάς και προοπτικής συνθέτουν ένα πορτφόλιο – ωδή στην αίγλη του ασπρόμαυρου.
Επαγγελματίας της φωτογραφίας με δουλειές που φιλοξενήθηκαν στον Guardian, τους Financial Times, το Time Out και τον Independent, καθώς και με πελατολόγιο που συμπεριλαμβάνει τη Philips και την Huawei, ο Alan Schaller είναι brand ambassador της Leica αλλά και συνιδρυτής της κολεκτίβας Street Photography International, η οποία δέχεται περισσότερες από 12 εκατομμύρια επισκέψεις κάθε μήνα στο Instagram. Όσο για το δικό του προφίλ, 150.000 και πλέον followers συναθροίζονται στην ψηφιακή γκαλερί του.
Να πώς σχολιάζει ο ίδιος το έργο του: «Το “Metropolis” είναι μια σειρά που εξετάζει τους τρόπους του σύγχρονου κόσμου να μας καταδυναστεύει. Πρόκειται για μια συνθήκη που επιδρά στην ευρεία πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι άνθρωποι υποκαθιστούν τις πραγματικές σχέσεις με ψηφιακές. Είμαστε θεμελιωδώς κοινωνικά όντα, και η ολοένα αυξημένη καταβύθισή μας στον ονλάιν κόσμο και τη ζωή της μεγαλούπολης είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη. Οι εικόνες αυτές είναι η δική μου ερμηνεία πάνω στην ανθρώπινη αποσύνδεση».
Το στήσιμο των φωτογραφιών του Alan Schaller μπορεί να σου θυμίσει ένα φουτουριστικό πόστερ που στάλθηκε από το πουθενά, αλλά οι αλήθειες που βγαίνουν από μέσα τους μπορεί να σε κάνουν να αναλογιστείς σοβαρά τον λόγο ύπαρξης αυτής της τρελαμένης «Metropolis» που μας αφομοιώνει. How to disappear completely?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.