Φωτογραφια

Έσβησε το κορίτσι που δέχθηκε το «Φιλί» της νίκης από το ναύτη στη Νέα Υόρκη

Ήταν 14 Αυγούστου του 1945, ο πόλεμος είχε τελειώσει, και η Γκρέτα Φρίντμαν ήταν τότε 21 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324158-668131.jpg
Alfred Eisenstaedt

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η γυναίκα που δέχεται το φιλί του ναύτη στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης στις 14 Αυγούστου του 1945, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πανηγυρίζουν το τέλος του εφιαλτικού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την παράδοση των Ιαπώνων. Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν ήταν τότε 21 ετών, βοηθός οδοντιάτρου, όταν βρέθηκε στην αγκαλιά του ναύτη Τζορτζ Μεντόζα. Η θρυλική φωτογραφία, σύμβολο της λήξης του πολέμου, δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Life μία εβδομάδα μετά τους πανηγυρισμούς.

Η κ. Φρίντμαν πέθανε από πνευμονία σε νοσοκομείο του Ρίτσμοντ, όπως ανακοίνωσε ο γιος της Τζόσουα.

«Δεν τον είδα να πλησιάζει και πριν το καταλάβω, βρέθηκα σφιχτά αγκαλιασμένη», είχε πει η Φρίντμαν στο CBS το 2012. Μετά από το φιλί, εκείνη και ο ναύτης ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Ο γνωστός φωτογράφος Άλφρεντ Άιζενστεντ που απαθανάτισε την σκηνή για το πρακτορείο Associated Press είχε εξηγήσει σε βιβλίο του πως αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η αντίθεση της μαύρης στολής του ναύτη, με τα λευκά που φορούσε η Φρίντμαν.

Οι δύο τους κατονομάστηκαν το 1980, όταν το Life ζήτησε από το άγνωστο έως τότε ζευγάρι να εμφανιστεί. Ο Μεντόνσα δήλωσε στο CBS ότι εκείνη την ημέρα ήταν μαζί με τη μελλοντική σύζυγό του και πανηγύριζαν το τέλος του πολέμου, όταν εκείνος άρχισε να φιλά γυναίκες στο δρόμο. «Δεν ήταν ακριβώς ένα φιλί», είχε πει η Γκρέτα, «ήταν μια εκδήλωση χαράς για τη νίκη. Δεν υπήρχε τίποτα το ρομαντικό σε αυτό το φιλί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ