Φωτογραφια

New School Athens

O Ίων Τσάκωνας αποφάσισε να ενώσει την καλλιτεχνική ανησυχία με την επιχειρηματική εμπειρία.

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 398
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ίων Τσάκωνας, Φωτό: Κοσμάς Κουμιανός
Ίων Τσάκωνας, Φωτό: Κοσμάς Κουμιανός

O Ίων Τσάκωνας μας παρουσιάζει τη σχολή που επιμελείται οπτικά το "Summer in the city" της ATHENS VOICE

O Ίων Τσάκωνας είναι διαχειριστής κεφαλαίων. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε τόσο σκληρά πεδία, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Εκείνη του ερασιτέχνη φωτογράφου. Έχοντας επιστρέψει εδώ και κάποια χρόνια στην Ελλάδα μετά από επαγγελματική θητεία σε ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία, αποφάσισε να ενώσει την καλλιτεχνική ανησυχία με την επιχειρηματική εμπειρία.

Πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησε μια σχολή φωτογραφίας με διαφορετική λογική. Αρκεί να μπεις στο newschoolathens.org και να δει τις εγκαταστάσεις της στην περιπετειώδη γειτονιά του Μεταξουργείου. Το New School Athens υποδέχθηκε τους πρώτους σπουδαστές τον Γενάρη του 2012, με το πρώτο σεμινάριο να υπογράφεται από το διάσημο Σουηδό Anders Petersen, και ήδη μετράει 70 αποφοίτους και 20 υποτρόφους.

n

«Ο σκοπός μας είναι στο Νέο Σχολείο Αθηνών να προσφέρουμε σεμινάρια που αγγίζουν όλο το δημιουργικό φάσμα παραγωγής περιεχομένου. Από το creative writing στο gaming και το web design/development. Έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με το Anton B Nilsen Group, μια νορβηγική εταιρεία επενδύσεων που έχει μακρά παράδοση στον εκπαιδευτικό τομέα και μας συνδέει με συνεργάτες από τη Σκανδιναβία. Νομίζω ότι η σκανδιναβική οπτικοακουστική αισθητική είναι αποδεκτή γιατί ως Έλληνες έχουμε χτίσει μια σχέση χωρίς ιδιαίτερα στερεότυπα μαζί τους. Ξεκινήσαμε από τη φωτογραφία λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος, αλλά κι επειδή είναι μια τέχνη που αφορά όλο και περισσότερους τα τελευταία χρόνια που “εκδημοκρατίστηκε” μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Προσφέρουμε σεμινάρια για όλα τα επίπεδα, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες, και για όλες τις ηλικίες, από μαθητές γυμνασίου μέχρι συνταξιούχους. Αποτελούνται από 8-12 άτομα και χωρίζονται σε τρία είδη ανάλογα με τη χρονική τους διάρκεια: α) τα guerilla seminars – είναι μικρά, γίνονται σε διάφορες τοποθεσίες στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και με τη βοήθεια αναγνωρισμένων επαγγελματιών φωτογράφων εξειδικεύουν τους σπουδαστές σε ιδιαίτερα φωτογραφικά θέματα, όπως π.χ. editorial μόδας, αρχιτεκτονική φωτογραφία κτλ. β) τα master workshops που διαρκούν περισσότερο, συνήθως 1-2 εβδομάδες, και γίνονται υπό την επίβλεψη μεγάλων διεθνών φωτογράφων γ) τα bootcamps, προγράμματα τεσσάρων εβδομάδων με καθημερινά εντατικά μαθήματα φωτογραφίας, film και video.

Έχουμε 16 εκατομμύρια αφίξεις σε 4 μήνες τουριστικής σεζόν. Αυτή είναι μια εξαιρετική μαγιά για να την εκμεταλλευτείς και στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Να τους προσφέρεις δημιουργική απασχόληση όσο μένουν στην Αθήνα ή σε κάποιο νησί, να τους δώσεις κίνητρα για να μείνουν περισσότερο και να τροφοδοτήσουν περισσότερο την τουριστική αλυσίδα».

n

Ήδη οι απόφοιτοι του New School Athens έχουν αρχίσει και διασυνδέονται μέσω υποτροφιών με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή με τη freelance αγορά του Τύπου. «Στο πλαίσιο σεμιναρίου με την εκπαιδεύτρια Νικάνδρη Κουκουλιώτη ανέλαβαν το assignment “Summer In The City” για λογαριασμό της ATHENS VOICE και τα αποτελέσματά του τα βλέπετε στο τεύχος που κρατάτε. Είναι ένα δείγμα της πρακτικής κατεύθυνσης των σπουδών μας, ελπίζω να σας αρέσει»…

newschoolathens.org, Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο, 210 5243.694


Φωτό: Κοσμάς Κουμιανός

ATHENS VOICE - Δημιουργώντας ένα editorial

Το σεμινάριο σχεδιάστηκε από το New School Athens  σαν μια φωτογραφική άσκηση σε πραγματικό χρόνο. Η photo editor Νικάνδρη Κουκουλιώτη και οι μαθητές της επεξεργάστηκαν τα θέματα του «SUMMER IN THE CITY». Φωτογράφισαν οι: Κοσμάς Κουμιανός, Ναστάζια Αράπογλου, Γιώργος Γκουνέζος, Νικολέτα Ζαβού, Χρήστος Καπάτος, Γεωργία Πανάκια, Ορέστης Σεφέρογλου, Νικόλας Τσακρής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ