Φωτογραφια

Η καλύτερη φωτογραφία μου: Χλόη Πίσσα

Έλληνες φωτογράφοι ανθολογούν τη δουλειά τους και μιλούν για αυτή

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18406-46397.jpg

«Τι συμβαίνει όταν μια μπερδεμένη φωτογράφος και μια προβληματισμένη χαράκτρια συζητάνε για τη δουλειά και τα ένστικτά τους; Κατά πόσο αφήνουμε πλέον τα ένστικτα να καθορίσουν τις επιλογές μας και το ποιοί είμαστε; Ή μήπως είμαστε εγκλωβισμένοι στα “πρέπει” και στα “δεν έχω χρόνο”; Καταλήγουμε πάντα να κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες του τύπου, “θέλω αλλά δεν μπορώ”. Κάποτε ένας σημαντικός φωτογράφος με συμβούλεψε να σκέφτομαι σαν ζώο, χωρίς να φιλτράρω τίποτα. “Ότι σκέφτεσαι να το κάνεις”, μου είπε, “μην βάζεις φραγμούς, φρόντισε να θέτεις ερωτήματα γύρω σου, αλλά μην τα απαντάς! Οι απαντήσεις αλλάζουν αργά ή γρήγορα. Οι ερωτήσεις μένουν ίδιες”.

Έπειτα από όλη αυτή την κουβέντα, καταλήξαμε ακόμα πιο μπερδεμένες και προβληματισμένες, οπότε αποφασίσαμε να διασκεδάσουμε τη σύγχυσή μας δημιουργικά. “Εγώ θα προσπαθήσω να φωτογραφίσω ενστικτωδώς, και εσύ θα καθίσεις μπροστά από την μηχανή μου με μάσκα ζώου”, της πρότεινα! Χωρίς αντίρρηση έβγαλε τα ρούχα της, φόρεσε την μάσκα και κάθισε στη μπανιέρα, περιμένοντας οδηγίες. Δεν χρειάστηκε να την κατευθύνω, μου αρκούσε αυτό που έβλεπα. Την φωτογράφισα με φιλμ polaroid, επειδή είμαι ανυπόμονη και θέλω να έχω το χαρτί της φωτογραφίας σε λίγα δευτερόλεπτα στα χέρια μου, να το βλέπω, να το μυρίζω, να νιώθω την υφή του και να μου ξυπνά τα ένστικτα!».

* Η Χλόη Πίσσα φωτογραφίζει εδώ και χρόνια, ωστόσο αγκάλιασε πραγματικά το αντικείμενο όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τα instant films. Μέσα από τις εικόνες της, επιδιώκει να εκφράζει τη δυναμική των προσώπων της καθημερινότητας και να τονίσει τη μοναδικότητά τους μέσα σε οικείους, ρουτινιάρικους χώρους. Αποτυπώνει σε στιγμιαίο φιλμ με φωτογραφική μηχανή μεγάλου φορμά, ουσιαστικά χρησιμοποιώντας δύο αντικρουόμενες τεχνικές, την αμεσότητα της Polaroid, που προσκρούει στην ιδιαίτερα απαιτητική χρονικά προετοιμασία της φωτογράφισης σε μεγάλο φορμά. Το τελικό αποτέλεσμα σφραγίζεται από την αστοχία των instant fims να αποδώσουν υψηλή ευκρίνεια και πραγματικά χρώματα, καταλήγοντας σε ένα ιδιότυπο, αυστηρά προσωπικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η Χλόη ανήκει στην εκδοτική ομάδα του free press περιοδικού τέχνης, Stain.

www.stainproject.com

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ