- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η δύσκολη Τέχνη των εκλογών
Την περασμένη Παρασκευή, αργά το βράδυ, ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό μου που έλεγε: «Μάντεψε τι φτιάχνουμε στην πλατεία Κλαυθμώνος».
Την περασμένη Παρασκευή, αργά το βράδυ, ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό μου που έλεγε: «Μάντεψε τι φτιάχνουμε στην πλατεία Κλαυθμώνος». Είδα τον αποστολέα: Μαρία Κοκκίνου. Το αρχιτεκτονικό ζευγάρι (και στη ζωή) Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας δεν χρειάζεται να τους συστήσω απ’ αυτήν εδώ τη σελίδα. Μιλάει το έργο τους, το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, και λέει πολλά, πολλά χρόνια τώρα. Τους ξέρετε, λοιπόν, καλά.
Ήμουν ακόμα στο γραφείο όταν ήρθε το μήνυμα, η πλατεία Κλαυθμώνος ήταν δίπλα, πήρα την τσάντα μου και πήγα. Αυτό που βλέπετε τώρα στη φωτογραφία ήταν περίπου στις σκαλωσιές, όταν έφτασα εκείνο το βράδυ στρίβοντας την Πανεπιστημίου. Για να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα με την πρώτη τι έβλεπα, ούτε καν πήγε το μυαλό σ’ αυτό που τελικά προοριζόταν. Για ένα πράγμα ήμουν σίγουρη: ότι αυτό το φωτεινό τείχος από πλαστικούς κάδους που αραδιάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο στη μέση της Κλαυθμώνος σαν πίνακας-εικαστική εγκατάσταση-μουσείο-οικεία-μπαρ-γλυπτό-εστιατόριο-γκαλερί-οτιδήποτε, ήταν 100% Κούρκουλας-Κοκκίνου! Έτσι συμβαίνει με τα έργα των ταλαντούχων ανθρώπων· τα αναγνωρίζεις από χιλιόμετρα.
Τι έφτιαχναν στην κεντρική πλατεία της πόλης, παραμονές δημοτικών, οι δύο τρελοί φίλοι μου; Το εκλογικό κέντρο του κυρίου Καμίνη. «Εμείς πάντως δηλώσαμε ότι είμαστε στη διάθεσή του» ήρθε σαν σαΐτα η απάντηση της Μαρίας στην έκδηλη έκπληξή μου. Το γεγονός είναι ένα: Ότι το φουτουριστικό αυτό περίπτερο φτιάχτηκε μέσα σε 2-3 εικοσιτετράωρα, με ανακυκλωμένα υλικά και (το κυριότερο) χωρίς να ξοδέψουν ένα σκασμό λεφτά. Με πλαστικούς κάδους αποθήκευσης υγράς και ξηρής τροφής νοικιασμένους από εταιρεία, γλόμπους, ξύλινες παλέτες, τεντόπανα και μία γριά ελιά!
Λοιπόν, τι λες; Είναι ή όχι, με διαφορά, το πιο καλαίσθητο, μοντέρνο, φουτουριστικό, «άλλο» εκλογικό περίπτερο που έχει δει ποτέ αυτή η πόλη από την εποχή του Τρικούπη; Μην απαντήσεις αμέσως. Κάνε μια βόλτα αυτές τις μέρες από την Κλαυθμώνος και μέτρησε πόση ώρα θα μείνεις εκεί να το χαζεύεις.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Συνεργάτης αρχιτέκτονας: Μαριάννα Λιζάρδου
Κατασκευή: Μάνος Βορδοναράκης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Διεθνής τιμή για τον επιδραστικό καλλιτέχνη σε ειδική τελετή στο Κονσερτχεμπάου του Άμστερνταμ
H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.