- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Temple of Tears»: Ατομική Έκθεση του Πάνου Μπάκα στην γκαλερί Art Zone 42
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
«Temple of Tears»: Ατομική Έκθεση του Πάνου Μπάκα στην γκαλερί Art Zone 42
Ένας κόσμος πλασμένος από φως και σκοτάδι, αγωνία για κάτι ανώτερο, υπερβατικό που εκρέει συναισθήματα, οπτικά και αφηγηματικά στοιχεία, συμβολικές και διαδραστικές διαστάσεις, παρουσιάζεται στην ατομική έκθεση του ζωγράφου Πάνου Μπάκα με τίτλο «Temple of tears» στην γκαλερί Art Ζone 42. Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού, της κοιλάδας των συναισθημάτων του. Την επιμέλεια της έκθεσης, που συνεχίζεται έως τις 23 Δεκεμβρίου 2025, υπογράφει η Ιστορικός Τέχνης Τζωρτζίνα Θέου.
Καθώς η έννοια της θρησκευτικότητας, ως φιλοσοφική και διαισθητική προσέγγιση του κοσμικού μυστηρίου, διατρέχει υποδόρια το σύνολο της εργασίας του, ο ίδιος ο καλλιτέχνης Πάνος Μπάκας, αποφάσισε να αναπτύξει περαιτέρω το θέμα, επιλέγοντας συγκεκριμένα έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Τα συγκεκριμένα έργα «συνομιλούν» με ποικίλες πτυχές και εκφάνσεις του Ιερού, είτε σαν απόλυτη παρουσία του είτε σαν ηχηρή του απουσία.
«Ξεκινώ από το αξίωμα ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι ψευδαισθητική. Mάγια αποκαλείται στην ινδική και βουδιστική φιλοσοφία, είναι το βαρύ πέπλο που μας αποκόπτει από το πραγματικά μεγάλο. Ο καλλιτέχνης, όπως ο μάγος ή ο ασκητής, κάποιες λίγες στιγμές καταφέρει να σηκώνει αυτό το πέπλο και να κρυφοκοιτάξει από την άλλη πλευρά, φέρνοντας πίσω μικρά θραύσματα, απόδειξη μιας υπέρτατης πραγματικότητας, αναλαμπές ομορφιάς και τρόμου. Πως προχωράμε λοιπόν με κουράγιο σε αυτό τον ψευδαισθητικό κόσμο που κάποιες φορές μοιάζει με κοιλάδα δακρύων; Την μόνη απάντηση, την μόνη πραγματική Παρηγοριά δίνει και θα δίνει για πάντα η Τέχνη. Η Τέχνη σαν μητέρα που καλεί όλα τα πληγωμένα παιδιά στη μεγάλη αγκαλιά της. Η Τέχνη σαν αιώνια αναζήτηση της ομορφιάς μέσα στα χαλάσματα» σημειώνει ο Πάνος Μπάκας.
Το έναυσμα για την έκθεση «Temple of tears» αποτελεί η περίφημη φράση «οι μόνες συζητήσεις που έχουν νόημα είναι για την τέχνη και τη θρησκεία», που συμπυκνώνει τη στάση ζωής του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα του τέλους του 19ου αιώνα, του Joris-Karl Huysmans. Οι πίνακες του Πάνου Μπάκα δεν απεικονίζουν απλώς, υπενθυμίζουν ότι η Τέχνη γίνεται ένα καταπληκτικό ερμηνευτικό εργαλείο για τη ζωή και τις εντάσεις της. Άλλωστε η Τέχνη έχει πάντα τον τρόπο να αναδείξει την πολυδιάστατη φύση της συναισθηματικής εμπλοκής, που περιλαμβάνει γνωστικές, πολιτισμικές και συγκυριακές επιρροές, και ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να προκαλεί προβληματισμό, αμφισβήτηση αντιλήψεων και να εμπνέει.
INFO
«Temple of tears», Πάνος Μπάκας
Επιμέλεια : Τζωρτζίνα Θέου, Gallery Manager, Curator, Ιστορικός Τέχνης
Γκαλερί Art Zone 42 , Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα
Διάρκεια: έως 23 Δεκεμβρίου 2025
Περισσότερες πληροφορίες:
Ο Πάνος Μπάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στη Νομική Σχολή Αθηνών και μεταπτυχιακό με αντικείμενο Marketing & Fine Arts στο Middlesex University London. Παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, η ζωγραφική υπήρξε πάντα ένα συνεχές και άσβεστο πάθος. Για αρκετά χρόνια έκανε μαθήματα ελαιογραφίας και εργάστηκε υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, συμμετέχοντας σποραδικά σε ομαδικές εκθέσεις.
Σημείο καμπής στην καλλιτεχνική του διαδρομή υπήρξε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης στη Νοτιοανατολική Ασία το 2010. Το καλλιτεχνικό έργο γίνεται πλέον ένας φιλοσοφικός προβληματισμός για το μάνταλα της ανθρώπινης κατάστασης, το οποίο σαρώνεται επανειλημμένα από άγνωστες δυνάμεις. Από το υλικό αυτής της περιόδου προέκυψαν τρεις ατομικές εκθέσεις σε συνεργασία με την Artzone42 gallery, πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, η παρουσία του στο Gallery Walk 2020 (Athens Culture Net) στο ArtGate Project 2025 (Θεσσαλονίκη), καθώς και τρεις συμμετοχές στο Art Athina (2021, 2023, 2025).
Έργα του βρίσκονται σε ιδρύματα και πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ο καλλιτέχνης εργάζεται στην Αθήνα και μια μεγάλη γκάμα από έργα του παρουσιάζεται στον λογαριασμό του στο Instagram.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
«Σημείο Κάλλας»: Σπάνιο αρχειακό υλικό και βιντεοεγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 11 Ιουνίου
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του: από την πρώιμη περίοδο στη Φλωρεντία, έως τα εμβληματικά πορτρέτα femmes fatales στο Παρίσι.
Η 8η διοργάνωση, με επιμελητή τον Thiago de Paula Souza, θα ξεκινήσει στις 2 Απρίλιου 2027
Η φετινή διοργάνωση μοιάζει να θέτει ένα ερώτημα που ξεπερνά την ίδια την τέχνη: Πώς μπορούμε να υπάρχουμε μέσα σε έναν κόσμο που απαιτεί διαρκή αντίδραση, διαρκή εικόνα, διαρκή θέση;
Η έκθεση «Η ήσυχη πηγή» φιλοξενείται στη Scuola Grande di San Rocco, σε συνεπιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά και του καθ. κ. Giacinto Di Pietrantonio
Οι επισκέπτες μάλιστα μπορούν να καθίσουν πάνω τους — κάτι σπάνιο για έργο τέχνης σε μουσείο
Από τον ήχο της σιωπής μέχρι τη δύναμη του ανείπωτου αλλά και το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και τον φόρο τιμής στον Γιάννη Παππά
Η performance του Μελαχρινού Βελέντζα σε Πλάκα και Εθνικό Κήπο για όσα έμειναν «σε άρση»
Θα αφηγηθεί τη ζωή της σε 6 συναντήσεις με το κοινό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.