- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
9 εκθέσεις που εγκαινιάζονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στα νησιά
Από την Αίγινα και τη Μύκονο μέχρι και τα Κύθηρα, όλη η Ελλάδα γεμίζει με τέχνη
Διακοπές το καλοκαίρι 2025 με τέχνη: 9 εκθέσεις που μπορούμε να επισκεφθούμε στα νησιά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο
Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, χαλάρωση και χρόνος για ό,τι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ή να δούμε τον χειμώνα. Μια έκθεση τέχνης είναι πάντα ένας πολύ όμορφος και δημιουργικός τρόπος να περάσει κανείς την ώρα του, πριν ή μετά το μπάνιο ή την οποιαδήποτε βόλτα ή έξοδο.
Οι εκθέσεις τέχνης που εγκαινιάζονται αυτό το διάστημα στα νησιά
Σε όλη την Ελλάδα, σε νησιά αλλά και σε επαρχιακές πόλεις τρέχουν πολλές εκθέσεις αυτό το διάστημα. Οι περισσότερες έχουν ήδη εγκαινιαστεί τον Ιούλιο ή νωρίτερα, ενώ άλλες ξεκινούν τώρα ή από τα μέσα Αυγούστου κι έπειτα και θα τρέχουν μέχρι το τέλος καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.
Η Αίγινα του Παύλου Σάμιου μέσα από 40 έργα του
Πέντε χρόνια μετά την απώλειά του, η Αίγινα τιμά τον Παύλο Σάμιο με μια συγκινητική αναδρομική έκθεση σε επιμέλεια Ίριδος Κρητικού, όλα έργα από την προσωπική συλλογή της συντρόφου και συνοδοιπόρου του, Μαρίας Ξανθάκου. Περισσότερα από 40 έργα –λάδια, σχέδια, γλυπτά– και αρχειακό υλικό αποτυπώνουν τον ποιητικό, βαθιά ελληνικό κόσμο του ζωγράφου. Το φως, τα καλοκαιρινά φρούτα, οι μορφές και η καθημερινότητα του νησιού μεταμορφώνονται σε μυθικά προσωπικά σύμβολα. Η έκθεση φωτίζει τη στενή σχέση του Σάμιου με την Αίγινα και τη δημιουργική του βάση στον Μεσαγρό. Πλαισιώνεται από ξεναγήσεις και παιδικά εργαστήρια.
Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας, 1 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου
Αλέκος Φασιανός: Ο μύθος, το φως και το χρώμα της Ελλάδας
Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης παρουσιάζει την έκθεση «Η ελληνικότητα μέσα από χαρακτικά & κατασκευές του Αλέκου Φασιανού», υπό την αιγίδα του Μουσείου Αλέκου Φασιανού. Η έκθεση περιλαμβάνει 22 έργα από όλη τη δημιουργική του πορεία, επιμελημένα από τη δρα Μαράη Γεωργούση. Με μοτίβα όπως ο ποδηλάτης, τα στάχυα, τα φουλάρια και τον μύθο, ο Φασιανός αποτυπώνει την ψυχή της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα σύμπαν φωτός, χρώματος και μνήμης που αγγίζει κάθε θεατή.
Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, 3 έως 16 Αυγούστου
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη Σαντορίνη πριν το 1956
Η φωτογραφική έκθεση «Nelly’s. Η Σαντορίνη του μεσοπολέμου» παρουσιάζει σπάνιες λήψεις της διακεκριμένης φωτογράφου Nelly’s από το κυκλαδίτικο νησί πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Μέσα από το ηφαιστειακό τοπίο, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις ανθρώπινες μορφές, η έκθεση αποτυπώνει τη ζωή και την ατμόσφαιρα της Σαντορίνης του μεσοπολέμου. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και την έκθεση έχουν επιμεληθεί η Αλίκη Τσίργιαλου και η Τόνια Νούσια.
Κέντρο Φωτογραφίας Καστελάνα, στο Καστέλι Πύργου Σαντορίνης, 10 Αυγούστου έως 20 Οκτωβρίου
50 καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με το φυσικό τοπίο στην Ικαρία
Η ομάδα ATHERAS PROJECT παρουσιάζει στην Ικαρία την ομαδική εικαστική έκθεση «Art Ikaria – The Atheras Project», μια καλλιτεχνική και πνευματική κίνηση που διερευνά τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό τοπίο. Με πάνω από 50 καλλιτέχνες και ποικιλία μέσων όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και video art, η έκθεση δημιουργεί έναν διάλογο γύρω από τον τόπο, τη μνήμη και την περιβαλλοντική κρίση. Η παράλληλη προβολή σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, μαζί με εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά events, καθιστούν την έκθεση έναν ζωντανό πολιτιστικό θεσμό.
11 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου, σε διάφορα μέρη του νησιού
Cycladic Whispers στη Νάξο
Μια έκθεση αφιερωμένη στην κυκλαδίτικη αύρα φιλοξενείται στο Χαλκί της Νάξου. Δύο ξένοι καλλιτέχνες με αγάπη για την Ελλάδα και τα νησιά της, η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt παρουσιάζουν φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμικά, κοσμήματα και μαρμάρινα γλυπτά που «ψιθυρίζουν» την αύρα των Κυκλάδων — το μπλε της θάλασσας, το λευκό των κυμάτων, την ελιά και τις αρχαϊκές συμβολικές μορφές. Με λιτό μινιμαλισμό και υψηλή αισθητική, τα έργα τους αποδίδουν με ευαισθησία την τοπική ιστορία και φυσιογνωμία, τιμώντας την ελληνική παράδοση με σύγχρονη ματιά.
Fish & Olive Gallery, 12 Αυγούστου έως 12 Οκτωβρίου
Η Ανάβασις του Νάκη Παναγιωτίδη στη Χίο
Μια έκθεση-εγκατάσταση εγκαινιάζεται στις 31 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χίου. Ο διεθνής εικαστικός Νάκης Παναγιωτίδης παρουσιάζει στο ιστορικό Τέμενος Χαμιδιέ πέντε έργα του εναρμονισμένα με τον χώρο αυτό. Στο πρότζεκτ «Ανάβασις», ο Νάκης Παναγιωτίδης, σε επιμέλεια του Φώτη Παπαθανασίου, δημιουργεί μια εσωτερική πορεία προς το φως, μετατρέποντας το τέμενος σε τόπο στοχασμού και προβληματισμού. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης αλλά και διεθνείς εκπρόσωποι τέχνης και διπλωματίας.
Τέμενος Χαμιδιέ, Χίος, 31 Αυγούστου έως 10 Οκτωβρίου
Δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στη ζωγραφική και την κεραμική
Η νέα έκθεση στο Καψάλι Κυθήρων φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον ζωγράφο Στέφανο Ρόκο και την κεραμίστρια Κλεοπάτρα Τσαλή. Πέντε ζωγραφικά έργα από τις ενότητες «50.000.000 τόνοι τοπίων» και «Οι δύο ναοί» συνομιλούν με τα κεραμικά τοτέμ-κηροπήγια της σειράς Cucumis Melo Lamps. Το έργο «Είμαστε κλωστές Ι» λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα σε θεματικές ενότητες και ευαισθησίες. Χρώματα, φόρμες και φωτισμοί συνθέτουν έναν κοινό κόσμο ύλης και συναισθήματος, αναδεικνύοντας την αξία της χειροποίητης τέχνης και της καλοκαιρινής μνήμης.
Γκαλερί follow your ART, 18 έως 31 Αυγούστου
Ο Αντρέας Κοντέλλης επιστρέφει στη Λήμνο
Ο Ανδρέας Κοντέλλης επιστρέφει στη Λήμνο με νέα σειρά ζωγραφικών έργων που αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά του νησιού. Η έκθεση «Λήμνου περιπλάνησις», σε επιμέλεια της Ήρας Παπαποστόλου, αναδεικνύει την αγάπη και τη βαθιά γνώση του καλλιτέχνη για τον τόπο του. Μέσα από το φως, τη θάλασσα, τα βράχια και τον κάμπο, αποτυπώνει την ψυχή της Λήμνου, ενώ η γυναικεία παρουσία στα έργα του συμβολίζει το μυστήριο και την ελευθερία. Ταυτόχρονα, πραγματικά πρόσωπα του τόπου αποτυπώνονται στους καμβάδες του, αποκαλύπτοντας την προσωπική του σχέση με το νησί.
Χώρος Τέχνης ΑΠΟΘΗΚΗ, Μύρινα, Λήμνος, 1 έως 30 Αυγούστου
Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στη Μύκονο
Ο διεθνής εικαστικός Ανδρέας Γεωργιάδης παρουσιάζει ένα εκθεσιακό δίπτυχο στη Μύκονο με τον τίτλο «Αναφορά στον Κ.Π. Καβάφη/ Δήλος». Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε το ταξίδι του το 2022 από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και με κάποιους ενδιάμεσους σταθμούς καταλήγει φέτος στο νησί των Κυκλάδων, για να συνεχίσει το 2026 την πορεία του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο (2026). Χαρακτηριστικό της τέχνης του Γεωργιάδη είναι η χρήση του φωτός και της σκιάς και το πώς η τέχνη του συνδιαλέγεται με το έργο του Κ.Π. Καβάφη, τη γεωγραφία των ποιημάτων του.
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, 5 έως 20 Σεπτεμβρίου
Δείτε τις περισσότερες εκθέσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στα νησιά και εκτός Αθηνών
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.