- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Πεδίο του Άρεως θα γεμίσει φέτος υπέροχα... Plasmata
Τα Plasmata 3 της Στέγης γίνονται ένα με το αστικό τοπίο και μας καλούν να τα ανακαλύψουμε
Plasmata: Η μεγάλη έκθεση της Στέγης επανέρχεται στο Πεδίο του Άρεως και γίνεται ένα με τη γειτονιά και τους κατοίκους της
Μια περιπλάνηση στο όνειρο, όπου τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό δεν είναι πολύ ξεκάθαρα. Αυτό μας υπόσχονται φέτος τα Τα Plasmata 3 που επιστρέφουν δυναμικά στον τόπο όπου ξεκίνησαν, στο Πεδίον του Άρεως. Οι καλλιτέχνες αλλά και όλο το δυναμικό της Στέγης έχουν δουλέψει εντατικά, ώστε τα Plasmata να είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον τους και να δημιουργούν στο αστικό τοπίο ένα κλίμα χαλάρωσης, ονειροπόλησης, ευχάριστης συνάντησης και... αγάπης.
Plasmata 3 στο Πεδίον του Άρεως: Όλα όσα θα δούμε φέτος
Βασικό χαρακτηριστικό της εικαστικής περιπλάνησης είναι ότι τα Plasmata εντάσσονται στο αστικό τοπίο δίχως να επιβάλλονται και να φλυαρούν. Τα έργα είναι μελετημένα ώστε να καλούν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει αβίαστα, περπατώντας απλώς στο πάρκο. Απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως, από εκείνους που θα έρθουν επί τούτου, μέχρι εκείνους που περνούν καθημερινά από το Πεδίο του Άρεως ή άλλους που βρέθηκαν εκεί τυχαία. Μια γιορτινή ατμόσφαιρα που έχει τα πάντα: πέρα από τα Plasmata, που μας καλούν να τα εξερευνήσουμε και να «συνομιλήσουμε» μαζί τους, υπάρχει μουσική στον χώρο, με DJ από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, ραδιοφωνικές εκπομπές από το Stegi Radio, προβολές ταινιών, αλλά και συζητήσεις με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων από την ευρύτερη γειτονιά.
Ένα εικαστικό -και όχι μόνο- ταξίδι στη... Χώρα των θαυμάτων του Πεδίου του Άρεως, όπου όλα είναι δυνατά, στο κλίμα ονείρου και αγάπης που καλλιεργείται. Mια φράση του Ντέιβιντ Λιντς «Haven't we met before? Haven't we?» είναι το μότο που αποτυπώνει και το όλο κλίμα. Άλλωστε η ατμόσφαιρα που βλέπουμε στις ταινίες του αγαπημένου σκηνοθέτη αποτυπώνει το σκηνικό που αποπνέει η όλη γειτονιά των Πλασμάτων. Το ταξίδι ξεκινά σε ένα ξέφωτο πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου. Εκεί θα πραγματοποιείται μια live περφόρμανς του διάσημου χορογράφου Γιαν Μπουρζουά, που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο του στην Ελλάδα. Εδώ δεν έχουμε κάτι ψηφιακό που βλέπουμε σε οθόνη αλλά ένα ζωντανό δρώμενο με τον τίτλο «Approach 17. Opening», εμπνευσμένο από το έργο Glassworks του Φίλιπ Γκλας. Ένας άνθρωπος ανεβαίνει μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά, επομένως είναι ανοικτές όλες οι δυνατές πιθανότητες. Ένα έργο που παραπέμπει στην κλασική φράση του Μπεκετ: «Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα».
Στα άλλα Plasmata που θα δούμε φέτος, αναφέρουμε τον «Φύλακα του Πάρκου» των Kalos & Klio, μια όρθια ψηφιακή ταπισερί που μας μεταφέρει απόλυτα το κλίμα της γειτονιάς, όπου συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες. Ένα χρυσό Datsun από τον Dionysios με τον τίτλο «Meditation on time» μας καλεί να το οικειοποιηθούμε, να ταξιδέψουμε μαζί του στον χρόνο ή καλύτερα πέρα από αυτόν και -ιδανικά- να ξαπλώσουμε στην οροφή του με το ταίρι μας και να κοιτάμε τα άστρα. Τον χρόνο που περνά μετρά το έργο «Μετρονόμος» του Ziad Adar, σε μια λούπα, όπου οι παιδικές μελωδίες εντάσσονται σιγά σιγά στους χτύπους του μετρονόμου ώσπου να σβήσουν σταδιακά και να ακούμε και πάλι μόνο τους ήχους του μουσικού αυτού εργαλείου. Στο «Sanctuary of dreams» μπορούμε να μπούμε μέσα, να αράξουμε και να ονειρευτούμε, ενώ στο τέλος μπορούμε να γράψουμε και εμείς ποιες είναι οι επιθυμίες και τα όνειρά μας. Το «Shadow Procession» του Κέντριτζ μάς μεταφέρει σε ένα σκληρό παιχνίδι σκιών, ενώ το «Tectonic Riders» της Έφης Γούση ακροβατεί μεταξύ αλήθειας και φαντασίας.
Κι αν πεινάσετε; Φέτος η Στέγη το έχει προβλέψει και αυτό και συνεργάζεται με 6 μαγαζιά της περιοχής, προσφέροντας έθνικ εδέσματα στους επισκέπτες των Πλασμάτων. Οπότε τα Plasmata 3 τα έχουν όλα: τέχνη, κινηματογράφο, συζήτήσεις, μουσική και φαγητό. Και όλα αυτά σε αρμονία με τη φύση, τη γειτονιά και τους κατοίκους της.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Ziad Antar, Yoann Bourgeois, The Callas, DIONYSIOS, John Fitzgerald & Godfrey Reggio, Pierre-Christophe Gam, Moritz Simon Est, Έφη Γούση, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Botao ‘Amber’ Hu, Jiabao Li & Matt McCorkle, Noemi Iglesias Barrios, Kalos&Klio, William Kentridge, Αίας Κόκκαλης, Κατερίνα Κομιανού, Μανούσος Μανουσάκης, Ναταλία Μαντά, Martyna Marciniak, Μαρία Μαυροπούλου, Τζάνις Ράφα, Andreas Wannerstedt, Robert Wilson.
Oπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Στέγης και επιμελήτρια του project, «Τα Plásmata 3, μιλώντας μας μέσα από τα παρτέρια που κοιτάμε χωρίς να τα βλέπουμε, μας καλούν στη γιορτή του ανοίκεια οικείου: εκεί όπου το ψηφιακό χάνεται μέσα από τις χαραμάδες του χώματος, των φυτών, των γέλιων των παιδιών και των σωμάτων που περπατούν ανέφελα μια Κυριακή απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως».
ΙNFO
Πεδίον του Άρεως, 27 Μαΐου έως 16 Ιουνίου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.