- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο θόρυβος του Χρίστου Χαλικιά – Το καλλιτεχνικό αμόνι που αντηχεί στην καρδιά της πόλης
Ένας καλλιτέχνης που γεννάει σεισμούς
Ο Χρίστος Χαλικιάς και η καλλιτεχνική του δημιουργία μέσα από το βλέμμα της Εύης Βρεττού
Ο Χρίστος Χαλικιάς δεν δημιουργεί τέχνη – γεννάει σεισμούς. Δεν ζωγραφίζει απλώς – καταστρέφει και αναδομεί. Το έργο του είναι μια κραυγή που σκίζει τον αέρα, μια έκρηξη χρώματος και υλικού που δεν χωράει σε πλαίσια και μουσειακές ευκολίες. Είναι η σφοδρότητα ενός αμονιού που δεν χτυπά μόνο το μέταλλο, αλλά και τη συνείδηση, προκαλώντας ρωγμές στην εφησυχασμένη αισθητική του κόσμου.
Δεν υπάρχουν ήρεμες επιφάνειες στα έργα του, δεν υπάρχουν ασφαλή περάσματα. Ο Χαλικιάς αρνείται την τέχνη ως καταναλώσιμο προϊόν και την επαναφέρει στη φυσική της κατάσταση: ένα πεδίο μάχης, ένας τόπος όπου η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Οι πίνακές του δεν είναι εικόνες, είναι κρατήρες έπειτα από έκρηξη. Σπαράγματα ανθρώπινης αγωνίας, παροξυσμοί ύλης, γραμμές που τρέμουν από ένταση, σαν ηλεκτρικές εκκενώσεις πάνω στον καμβά.
Η τέχνη του δεν προσφέρει παρηγοριά· είναι μια επίθεση, μια ωμή υπενθύμιση ότι η πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστη, ότι το ανθρώπινο συναίσθημα δεν μπορεί να περιοριστεί σε συμμετρικές συνθέσεις και ταιριαστά χρώματα. Είναι ένας καθρέφτης που ραγίζει από το ίδιο το βλέμμα του θεατή, γιατί αναγνωρίζει σε αυτόν τη βία της αλήθειας. Ο Χρίστος Χαλικιάς δεν χαρίζεται. Δεν κατασκευάζει όνειρα, αλλά εφιάλτες που πρέπει να δεις για να ξυπνήσεις.
Η δημιουργία του δεν περιορίζεται από υλικά ή φόρμες. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσο έκφρασης – καμβάς, ξύλο, μέταλλο, ακόμα και η ίδια η εγκατάλειψη ενός έργου στη φθορά του χρόνου. Το ζητούμενο δεν είναι η τελειότητα, αλλά η ένταση, η αλήθεια, η ίδια η πάλη με το ακατέργαστο. Ο Χαλικιάς δεν προσφέρει «ωραία» έργα. Προσφέρει εμπειρίες που σε αφοπλίζουν, που σε τοποθετούν μέσα στη δίνη τους και σε αναγκάζουν να σταθείς αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Δεν υπάρχει χώρος για το «ωραίο» στην τέχνη του. Το ωραίο είναι ένα ψέμα, ένας συμβιβασμός. Ο ίδιος δεν συμβιβάζεται. Η δουλειά του δεν είναι προϊόν· είναι ανάγκη, είναι η ίδια η ένταση του παλμού της ζωής που αρνείται να καμφθεί. Δεν έχει σημασία αν ενοχλεί, δεν έχει σημασία αν αναστατώνει – αυτή είναι η αποστολή της.
Ο Χαλικιάς είναι μια βροντή μέσα στην πόλη, ένας παλμός που πάλλεται με τον ήχο του αμονιού που αντηχεί μέσα στο χάος της σύγχρονης ύπαρξης. Δεν δημιουργεί για να αρέσει. Δημιουργεί για να μην μπορείς να τον αγνοήσεις. Η τέχνη του δεν είναι απλώς μια μορφή έκφρασης· είναι μια πράξη αντίστασης, ένας μονόλογος που μετατρέπεται σε κραυγή, μια δύναμη που δεν υποχωρεί, που δεν ζητά την αποδοχή, αλλά απαιτεί την αναμέτρηση.
Η πόλη δεν μπορεί να αγνοήσει τον θόρυβο του Χαλικιά. Είναι εκεί, παλλόμενος στις επιφάνειες, στις χαρακιές, στις αποχρώσεις που φλέγονται στο φως. Είναι ένα αμόνι που δεν σταματά να χτυπά, ένας καλλιτεχνικός κεραυνός που διαπερνά τη νύχτα. Και όσοι τολμήσουν να σταθούν απέναντί του, θα βρεθούν μπροστά στην πιο άγρια μορφή της αλήθειας τους...
*Η Εύη Βρεττού είναι συγγραφέας, φιλόλογος και ποιήτρια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι 2.300 ετών μέσα από τη σιωπή του τοπίου
Ο καλλιτέχνης φέρεται να πραγματοποιεί πλέον ιδιωτικές πωλήσεις σε επιλεγμένους συλλέκτες
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.