- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δημήτρης Κόκορης στη γκαλερί Alma: Η έκθεση «Follies» μάς εισάγει σε έναν συναρπαστικό κόσμο γεμάτο γκροτέσκα πλάσματα και έντονα χρώματα
Αποσαθρωμένοι σκελετοί κτιρίων συμπλέκονται με θραύσματα γλυπτών, περίεργα φυτά, αλλόκοτα πλάσματα και κατακερματισμένα ανθρώπινα μέλη. Αυτό είναι το σκηνικό που δημιουργεί ο Δημήτρης Κόκορης στα έργα του, στη δεύτερη ατομική του έκθεση, στην γκαλερί Alma, με τίτλο «Follies».
Δημήτρης Κόκορης: Στη γκαλερί Alma η νέα του ατομική έκθεση
Ο Δημήτρης Κόκορης εγκαινιάζει τη δεύτερή του ατομική έκθεση στην Γκαλερί Alma. Ο τίτλος της εμπνέεται από τη γαλλική λέξη «folie», που σημαίνει παραφροσύνη. Ο όρος παραπέμπει στους -βρετανικούς κυρίως– κήπους με τεχνητά ερείπια, που εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη τον 17ο και 18ο αιώνα. Το υποβλητικό σκηνικό από διάσπαρτα μισογκρεμισμένα κάστρα, ρημαγμένες αψίδες, σπασμένες κιονοστοιχίες και ευφάνταστα κτίσματα έγινε δημοφιλές καθώς οι σχεδιαστές κήπων της εποχής διέδιδαν την ιδέα της δημιουργίας ενός προσωπικού ερειπιώνα.
Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από αυτό το σκοτεινό σκηνικό, εισάγοντας στα έργα το τα δικά του ερείπια, που εγγράφονται στον καμβά του prima vista, χωρίς προσχέδια. Ο καλλιτέχνης γεμίζει ασφυκτικά τους πίνακές του, φοβούμενος να αφήσει κάποιο κενό, δημιουργώντας μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Παράλληλα, δίνει την εντύπωση ότι τα έργα τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια του πίνακα, προσφέροντας παράλληλα μια υπερπληροφόρηση που καθηλώνει το βλέμμα. Ανάλογα με τη γωνία θέασης, το βλέμμα του θεατή αποσπάται από άλλα πράγματα μέσα στον ίδιο ζωγραφικό καμβά και οδηγείται σε διαφορετικούς ατραπούς. Όσο για τα όντα που παρουσιάζονται στη ζωγραφική του, μοιάζουν σαν να έχουν βγει από το εργαστήρι του Φρανκεστάιν. Παράλληλα, η συχνή απεικόνιση περίεργων ζωικών μορφών μάς παραπέμπει σε παλιά μεσαιωνικά ζωολόγια.
Αυτή η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος δίνει στους πίνακες του καλλιτέχνη, προσφέρει, όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ. Μαρία Βάρα (Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ), «μια εικαστική εμπειρία αντίστασης στη σημερινή απομάγευση του κόσμου». Και συνεχίζει: «ο προσωπικός ερειπιώνας του καλλιτέχνη μεταμορφώνεται σε συλλογικό πεδίο στοχασμού για τη σύγχρονη παραφροσύνη της υπερπληθώρας των πληροφοριών, της βίας, της αστικής παρακμής, της περιβαλλοντικής κατάρρευσης και, τελικά, για το τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος».
INFO
Alma Gallery, Σκουφά 2A, Κολωνάκι , 14/11 - 7 12
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.