- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δημήτρης Κόκορης στη γκαλερί Alma: Η έκθεση «Follies» μάς εισάγει σε έναν συναρπαστικό κόσμο γεμάτο γκροτέσκα πλάσματα και έντονα χρώματα
Αποσαθρωμένοι σκελετοί κτιρίων συμπλέκονται με θραύσματα γλυπτών, περίεργα φυτά, αλλόκοτα πλάσματα και κατακερματισμένα ανθρώπινα μέλη. Αυτό είναι το σκηνικό που δημιουργεί ο Δημήτρης Κόκορης στα έργα του, στη δεύτερη ατομική του έκθεση, στην γκαλερί Alma, με τίτλο «Follies».
Δημήτρης Κόκορης: Στη γκαλερί Alma η νέα του ατομική έκθεση
Ο Δημήτρης Κόκορης εγκαινιάζει τη δεύτερή του ατομική έκθεση στην Γκαλερί Alma. Ο τίτλος της εμπνέεται από τη γαλλική λέξη «folie», που σημαίνει παραφροσύνη. Ο όρος παραπέμπει στους -βρετανικούς κυρίως– κήπους με τεχνητά ερείπια, που εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη τον 17ο και 18ο αιώνα. Το υποβλητικό σκηνικό από διάσπαρτα μισογκρεμισμένα κάστρα, ρημαγμένες αψίδες, σπασμένες κιονοστοιχίες και ευφάνταστα κτίσματα έγινε δημοφιλές καθώς οι σχεδιαστές κήπων της εποχής διέδιδαν την ιδέα της δημιουργίας ενός προσωπικού ερειπιώνα.
Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από αυτό το σκοτεινό σκηνικό, εισάγοντας στα έργα το τα δικά του ερείπια, που εγγράφονται στον καμβά του prima vista, χωρίς προσχέδια. Ο καλλιτέχνης γεμίζει ασφυκτικά τους πίνακές του, φοβούμενος να αφήσει κάποιο κενό, δημιουργώντας μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Παράλληλα, δίνει την εντύπωση ότι τα έργα τείνουν να ξεπεράσουν τα όρια του πίνακα, προσφέροντας παράλληλα μια υπερπληροφόρηση που καθηλώνει το βλέμμα. Ανάλογα με τη γωνία θέασης, το βλέμμα του θεατή αποσπάται από άλλα πράγματα μέσα στον ίδιο ζωγραφικό καμβά και οδηγείται σε διαφορετικούς ατραπούς. Όσο για τα όντα που παρουσιάζονται στη ζωγραφική του, μοιάζουν σαν να έχουν βγει από το εργαστήρι του Φρανκεστάιν. Παράλληλα, η συχνή απεικόνιση περίεργων ζωικών μορφών μάς παραπέμπει σε παλιά μεσαιωνικά ζωολόγια.
Αυτή η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος δίνει στους πίνακες του καλλιτέχνη, προσφέρει, όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ. Μαρία Βάρα (Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ), «μια εικαστική εμπειρία αντίστασης στη σημερινή απομάγευση του κόσμου». Και συνεχίζει: «ο προσωπικός ερειπιώνας του καλλιτέχνη μεταμορφώνεται σε συλλογικό πεδίο στοχασμού για τη σύγχρονη παραφροσύνη της υπερπληθώρας των πληροφοριών, της βίας, της αστικής παρακμής, της περιβαλλοντικής κατάρρευσης και, τελικά, για το τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος».
INFO
Alma Gallery, Σκουφά 2A, Κολωνάκι , 14/11 - 7 12
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο δραματικότερος ζωγράφος του αμερικανικού ρεαλισμού, στην πλήρη ακμή του - Η ιστορία του εμβληματικού έργου
Μια εικονογράφος που τα σπάει
Αναδρομή στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.