Εικαστικα

Κολωνάκι καλεί Νόβισαντ με «Λοξές στρατηγικές»

Η Alma Gallery ενώνει τις δυνάμεις της με τη σέρβικη αίθουσα τέχνης BelArt σε μια ομαδική έκθεση ανταλλαγής δυναμικού, τεχνικών και ιδεών

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 878
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Λοξές στρατηγικές» στην γκαλερί Άλμα
«Λοξές στρατηγικές» στην γκαλερί Άλμα

«Λοξές στρατηγικές» στην γκαλερί Alma: ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Στέφανου Τσιτσόπουλου

«Άραγε τελείωσε/ Μήπως κάτι λείπει/ Απλά συνέχισε/ Κάνε ένα κενό σημαντικό βάζοντάς το σε περίτεχνη κορνίζα/ Ξεφορτώσου μια ανησυχία»… Τέτοιεςπαραινέσεις περίμεναν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όποιον άνοιγε τις «Oblique Strategies», το μαύρο κουτί με τις 115 χειροποίητες κάρτες που δημιούργησανο ζωγράφος Peter Schmidt και ο περίφημος μουσικός Brian Eno. Οι «Λοξές στρατηγικές» τους είχαν ως αποστολή να δίνουν «χρήσιμες» συμβουλές δημιουργίας, αλλά και αποσυμπίεσης με μια μέθοδο που παρέπεμπε στα κινέζικα μπισκοτάκια της τύχης, προκειμένου να απαντηθούν διλήμματα και προβληματισμοί που ταλανίζουν καλλιτέχνες και κοινό.Ρέποντας προς την ελευθεριότητα και το χάος, ήθελαν να προκαλούν, να διεγείρουν και να καταργούν κάθε σχέση με τα υπάρχοντα νοήματα, προκειμένου να παράγουν νέα.

Irena Kovac, "Symbiosis"
Irena Kovac, "Symbiosis"

Σ’ αυτό το παιγνιώδες εγχείρημα και στις συμβουλές του για καλή τύχη βρίσκεται σύμφωνα με τον συνάδελφο δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και συγγραφέα Στέφανο Τσιτσόπουλο «η κατανόηση της πολυμορφικής γλώσσας» της ομότιτλης ομαδικής έκθεσης που επιμελείται στην γκαλερί Alma «αλλά και τα κλειδιά, οι τεχνικές της μετάφρασης, των έργων, του στιλ και της ιδιοσυγκρασίας» των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Κωνσταντίνος Πάτσιος, "Arthur had a dream"
Κωνσταντίνος Πάτσιος, "Arthur had a dream"

Καρπός συνεργασίας της κολωνακιώτικης αίθουσας με την γκαλερί BelArt από το Νόβισαντ, το αφιέρωμα παρουσιάζει κολάζ και έργα ζωγραφικής των Ανδρέα Βούσουρα, Irena Kovac, Κωνσταντίνου Πάτσιου, Maya Erdeljanin, Halid Chrisinas-Elaggan και Monika Sigeti. Εικαστικοί, οι οποίοι «επικοινωνούν αλλά και απέχουν, συγκοινωνούν μα και τηρούν αποστάσεις ο ένας από τον άλλον». Επιχειρώντας έναν διάλογο με τους Schmidt, Eno και το διάσημο μαύρο κουτί-τρόπο σκέψης τους, και παρά τις διαφορές τους,σε αυτή τη σύμπραξη οι έξι δημιουργοί έχουν, σύμφωνα με τον επιμελητή, πολλά κοινά. «Αποφεύγουν τη διαύγεια και την ευκρίνεια, τα υποκείμενά τους είναι έκθετα σε κάθε πλάνη, οικειοποιούνται, δανείζονται, αντιστρέφουν, μεταπλάθουν, μετατάσσουν και ενσωματώνουν νοήματα μέσα σε νοήματα ακολουθώντας ακόμα έναν χρυσό κανόνα των “Λοξών Στρατηγικών”: Κάνε μια ξαφνική, καταστροφική, απρόβλεπτη ενέργεια: Ενσωμάτωσε».

Monika Sigeti, "I'm watching you"
Monika Sigeti, "I'm watching you"

INFO:
Alma Gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου-22 Ιουλίου
Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 19:00-22:00
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-20:00, Τετ., Σάβ. 11:00-15:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ