Εικαστικα

Δημοπρατείται τοιχογραφία από το πατρικό σπίτι του Κιθ Χάρινγκ

«Το ραδιενεργό μωρό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιθ Χάρινγκ
Κιθ Χάρινγκ © ΕPA Pool

Κιθ Χάρινγκ: Δημοπρατείται τοιχογραφία από το πατρικό του. 

Η τοιχογραφία γνωστή ως «Radiant Baby» χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ζωγραφισμένη σε μια επίσκεψη στην οικογένειά του μετά τη μετακόμιση του pop artist στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε γρήγορα μεγάλη επιτυχία.

Η γυναίκα που αγόρασε το σπίτι από την οικογένεια Χάρινγκ - είχε σχεδόν βάψει ολόκληρο το δωμάτιο, όταν απόφασισε τελευταία στιγμή να κρατήσει την τοιχογραφία πάνω από τον διακόπτη. Όταν πούλησε το σπίτι, οι νέοι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Γκάρνερ κάλεσε τον Άλεν Χάρινγκ τον πατέρα του Κιθ ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο γιος του ζωγράφισε την εικόνα και υπέγραψε μια επιστολή γνησιότητας.

Οι Γκάρνερ προστάτευσαν το σχέδιο με ένα γυάλινο πάνελ και το φύλαγαν ως θησαυρό για 18 χρόνια. «Ήταν μέρος της οικογένειάς μας για τόσο πολύ καιρό, αλλά πάντα σκεφτόμασταν ότι μπορεί να το αποχωριστούμε», δήλωσε ο Σκοτ Γκάρνερ, οδηγός λιμουζίνας. "Δεν υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα που περνάει από το σπίτι μας".

Τον επόμενο μήνα, η τοιχογραφία- κομμένη από τον τοίχο σε ένα πάνελ που περιλαμβάνει τον διακόπτη φωτισμού - θα δημοπρατηθεί. Δεν έχει ανακοινωθεί εκτίμηση της τιμής πριν από την πώληση από το γραφείο δημοπρασιών Rago/Wrights του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά το ρεκόρ που έχει επιτευχθεί για ένα έργο τέχνης του Χάρινγκ -για τον πίνακα Untitled του 1982- είναι 6,5 εκατ. δολάρια, αν και η πώληση κατέληξε σε αγωγή μετά την αθέτηση πληρωμής από τον αγοραστή.

Ο Κιθ Χάρινγκ γεννήθηκε το 1958 στο Ρίντιγκ της Πενσυλβάνια, μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και μεγάλωσε επηρεασμένος από τον κοινωνικό αναβρασμό της δεκαετίας του ’60, των αντιπολεμικών διαδηλώσεων και των φυλετικών αναταραχών. Έκανε γρήγορα σπίτι του τη Νέα Υόρκη, στην οποία εγκαταστάθηκε το 1978 για να σπουδάσει ζωγραφική, στα 20 του χρόνια και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος του τον Φεβρουάριο του 1990.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ