- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο street artist STMTS στην πρώτη ατομική του έκθεση στη Νέα Υόρκη
Διαθέσιμη για το κοινό ως τις 26 Ιουνίου
STMTS: Ο Έλληνας street artist παρουσιάζει την προσωπική έκθεση «Power of Innocence» στην Avant Gallery της Νέας Υόρκης και μιλά στην ATHENS VOICE.
Η σκηνή των καλλιτεχνών του δρόμου έχει αλλάξει πολύ στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι γίνονται γνωστοί με τις δημιουργίες τους, εμφανίζονται συχνά στο ευρύ κοινό και κάνουν την τέχνη του γκραφίτι στην Ελλάδα να είναι μία από τις πολυσυζητημένες στην Ευρώπη. Ένας από τους πιο γνωστούς εκπρόσωπούς της είναι ο STMTS. Ο γνωστός Έλληνας street artist μάλιστα από τις 19 Μαΐου μέχρι τις 26 Ιουνίου παρουσιάζει τη δική του ατομική έκθεση στην Avant Gallery της Νέας Υόρκης και έχει τίτλο «Power of Innocence». Ο ίδιος μίλησε στην ATHENS VOICE τόσο για το έργο του όσο και για ο πως εμπνέεται για να δημιουργήσει.
Το να φτάνει κάποιος να βλέπει τα έργα του σε μία έκθεση της Νέας Υόρκης, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κέντρα πολιτισμού του πλανήτη σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και απαιτεί σκληρή δουλειά πολλών χρόνων. Ο STMTS ανακάλυψε από πολύ μικρός το ταλέντο του σε αυτό το κομμάτι και αμέσως βρήκε το δικό του πάθος. «Στο σχολείο δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός, μόνο 1-2 μαθήματα ήταν που μου δημιουργούσαν ενδιαφέρον επίσης δεν υπήρχε κάποιο μάθημα καλλιτεχνικών. Θαύμαζα πολύ όμως, ασυνείδητα, τις εικονογραφήσεις των βιβλίων, τα σχέδια των comics που διάβαζα, τα εξώφυλλα των CD’s που συνήθιζα να συλλέγω, επίσης με εξίταρε πολύ η κουλτούρα του δρόμου, μου άρεσε να τριγυρνάω σε όλη την πόλη και τις διάφορες γειτονιές με το skateboard, το ποδήλατο ή περπατώντας» ανέφερε για τα πρώτα του βήματα και συνέχισε λέγοντας « Εξερευνώντας την πόλη έβλεπα τα διάφορα graffiti και τα θαύμαζα ιδιαίτερα, αργότερα έμαθα για το κίνημα της street art που συνδύαζε περισσότερο το σχέδιο και εικαστικά στοιχεία και μαγευτικά. Ζωγράφιζα σχεδόν πάντα στο τετράδιό μου, την ώρα του μαθήματος, έπειτα, όντας ήδη στο Λύκειο, έμαθα για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου έβαλα στόχο να περάσω για να σπουδάσω εικαστικές τέχνες. Κάπως έτσι λοιπόν, όντας πλέον πρωτοετής φοιτητής στην ΑΣΚΤ πήρα την απόφαση να κάνω το πρώτο έργο στους δρόμους της Αθήνας το 2012».
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του αποτελεί δίχως αμφιβολία το «I Love Life» το 2012, το οποίο έγινε viral και χαρακτηρίστηκε από μεγάλο πλήθος θεατών ως iconic. Σε αυτή την πορεία έχει καταφέρει να εμφανιστεί σε διάφορων ειδών projects, commissions, εκθέσεις και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης έχει πάρει μέρος σε καμπάνιες της Adidas, Reebok και έχει κάνει commission works για τους Nicky Jam, KPMG, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Παιδικά Χωριά SOS και πολλά άλλα. Τα έργα του στους δρόμους της Αθήνας έχουν δημοσιευτεί σε διάσημα Μέσα Ενημέρωσης όπως στους New York Times, στη Guardian και στο Der Spiegel. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προκλήσεις στη τέχνη του ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως «Φυσικά και υπάρχουν. Τα πιο δύσκολα κομμάτια είναι εκείνο της έμπνευσης αλλά και ταυτόχρονα το να την αποτυπώσεις στον κατάλληλο τοίχο, που δεν είναι εύκολο να βρεθεί».
Η έκθεσή του στην Avant Gallery της Νέας Υόρκης άνοιξε τις πύλες της στις 19 Μαΐου και τα έργα του Σταμάτη στο πλαίσιο «Power of Innocence» είναι διαθέσιμα στο κοινό. «Είμαι απλά ενθουσιασμένος. Το να έχω τη δική μου ατομική έκθεση στην Νέα Υόρκη πριν κάποια χρόνια μου φάνταζε απλά κάτι το ακατόρθωτο, μετά όμως από συμμετοχές μου σε ομαδικές εκθέσεις και σε Art Fairs εκεί, η δουλειά μου έδειξε ότι ταιριάζει με το πνεύμα της πόλης και έτσι σιγά σιγά το ακατόρθωτο έγινε πλέον πραγματικότητα» μας ανέφερε ενθουσιασμένος και πρόσθεσε «Επίσης μου αρέσει ιδιαίτερα και ο χώρος, καθώς η έκθεση πραγματοποιείται στην Avant Gallery μέσα σε έναν από τους ουρανοξύστες του Hudson Yards. Για την ακρίβεια είναι πρώτη μου ατομική έκθεση στις ΗΠΑ, η πρώτη μου ατομική έκθεση γενικά ήταν το 2016 στην Αθήνα».
Στα τεχνικά κομμάτια της έκθεσης στην Avant Gallery θα μπορέσεις να δεις σαν θεατής πίνακες με ακρυλικά χρώματα και σπρέι, που δημιουργούν ένα σύνολο από πολύ ισχυρές εικόνες στο μάτι. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς τα χρόνια της αθωότητας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά. «Τα παιδιά, ως ήρωες, λειτουργούν συμβολικά, θυμίζοντας την αθωότητα και την αγνότητα, ταυτόχρονα όμως απεικονίζονται δυνατά, αποφασιστικά, έχοντας γνώσεις και συλλογική συνείδηση να ανακαλύψουν και να αμφισβητήσουν τον κόσμο μας, την προέλευσή του και το μέλλον του» μας ανέφερε για την επιλογή των παιδιών στα έργα του. Όσο για τον λόγο που επέλεξε τον τίτλο «Power of Innocence» ο street artist αποκρίθηκε ότι «Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια ειρωνική αντίθεση αλλά και σκέψεις για την κοινωνία, για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και γενικότερα για θέματα της ζωής, δημιουργώντας στο τέλος ερωτήματα στους θεατές. Μέσα από αυτή την ειρωνική αντίθεση εμπνεύστηκα και τον τίτλο "Power of Innocence" της έκθεσης που πιστεύω χαρακτηρίζει και αντιπροσωπεύει απόλυτα το γενικότερο concept της δουλειάς μου. Στο τέλος μοιάζει λίγο πολύ σαν ένας άλλος ιδεαλισμός».
Οι καλλιτέχνες έχουν την ανάγκη να εκφράζονται μέσω της τέχνης για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στο γκραφίτι το οποίο είναι άλλωστε συνδεδεμένο και με την κουλτούρα του χιπ - χοπ, που πάντα αρέσκεται στο να θίγει κοινωνικά ζητήματα. Οι street artists δεν θα μπορούσαν να παρεκκλίνουν απ΄ αυτό και ο STMTS μας είπε πως «Τα έργα μου δεν θέλω να είναι απλά διακοσμητικά, αυτό που επιχειρώ είναι να δημιουργήσω έναν δικό μου εικαστικό κόσμο όπου μέσα από αυτόν να ερμηνεύω τον κόσμο που ζούμε. Τα θέματα μου έχουν κυρίως ως στόχο να δημιουργήσουν ερωτήματα, να περάσουν μηνύματα και να επικοινωνήσουν ιδέες με το κοινό σχετικά με τη κοινωνία, την σχέση του ανθρώπου με την φύση και γενικότερα θέματα και ερωτήματα που αφορούν την ζωή του ανθρώπου» και πρόσθεσε ότι «Έμπνευση αποτελούν τα πάντα για εμένα, και η επικαιρότητα αλλά και η Ιστορία».
Στο κλείσιμο της επικοινωνίας μας αναφερθήκαμε στο επίπεδο που βρίσκεται η street art στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. «Είμαι πολύ χαρούμενος, που η φωνή μας ακούγεται δυνατά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέρα με την ημέρα εμφανίζονται νέα ονόματα που έχουν κάτι να πουν».
Όσο για το τι κρύβει το μέλλον για εκείνον τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν δημιουργό ανέφερε πως δεν γνωρίζει συγκεκριμένα αλλά «Έχω αρκετά σχέδια για το μέλλον, σίγουρα πάντως ευελπιστώ για αρκετή δράση, δημιουργικότητα και κατάκτηση γνώσης».
Ο STMTS δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του γκραφίτι και των δημιουργιών του δρόμου. Στο πέρασμα του χρόνου παραμένει δημιουργικός και έτοιμος να περάσει δυνατά μηνύματα μέσα από όμορφα σχέδια. Είναι δεδομένο πως στο μέλλον θα μας απασχολήσει εκ νέου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.